Julkaistu: 13.01.2018 22:06
-
Päivitetty: 14.01.2018 09:02

Hämeenlinnassa varmistetaan, että presidentinvaalien tulos saadaan nopeasti

  • Oikeusrekisterikeskuksen Hämeenlinnassa toimivaan vaalitiimiin kuuluu vakituisesti 6–7 henkilöä. Vaalien aikana vahvistuksena ovat yleisöpalvelijat, jotka vastaavat kansalaisten vaaleihin ja äänestämiseen liittyviin kysymyksiin. Maksuton puhelinnumero löytyy esimerkiksi kotiin lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. Kuva: Pekka Rautiainen
    Oikeusrekisterikeskuksen Hämeenlinnassa toimivaan vaalitiimiin kuuluu vakituisesti 6–7 henkilöä. Vaalien aikana vahvistuksena ovat yleisöpalvelijat, jotka vastaavat kansalaisten vaaleihin ja äänestämiseen liittyviin kysymyksiin. Maksuton puhelinnumero löytyy esimerkiksi kotiin lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Presidentinvaalien h-hetket alkavat olla käsillä, mutta Hämeenlinnassa vaaleihin valmistautuminen alkoi jo kahdeksan kuukautta sitten.

Linja-autoaseman vieressä Wetterin ylimmissä kerroksissa huolehditaan vaalitietojärjestelmästä, joka pyörii kaikkien Suomen vaalien taustalla.

Järjestelmästä löytyvät tiedot esimerkiksi jokaisesta äänioikeutetusta, ehdokkaasta ja äänestyspaikasta. Sinne syötetään vaaleissa annetut äänet, ja sieltä selviävät lopullinen tulos ja äänestysprosentti.

Oikeusrekisterikeskus vastaa vaalitietojärjestelmän ylläpidosta. Hämeenlinnassa vaalitiimi valvoo, että järjestelmä toimii ja on käytettävissä vaalien aikana.

– Vastaamme käyttäjien kysymyksiin ja selvitämme mahdollisia ongelmatilanteita. Kaiken pitää toimia saumattomasti. Etenkin varsinaisena vaalipäivänä seuraamme tiiviisti, että tietojen tallennus etenee, kertoo vaalitiimin vetäjä, palvelupäällikkö Anniina Tjurin.

 

Järjestelmää käytetään esimerkiksi äänestyspaikoilla äänioikeuden tarkistamiseen. Lopulta sinne syötetään annetut äänet, kun ne on saatu laskettua.

Jos järjestelmä ei toimisi, vaalit voitaisiin silti toimittaa. Tuloksen saaminen vain viivästyisi.

– Järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa viranomaisten työtä ja tuloksen saamista eri paikkoihin mahdollisimman nopeasti. Suomessa äänestystulos saadaan julki huomattavasti nopeammin kuin monessa muussa maassa, Anniina Tjurin sanoo.

Yhdessä kulmahuoneessa puhelin pirisee tasaisin väliajoin. Puoleenpäivään mennessä on tullut jo 19 puhelua, kun ennakkoäänestykseen alkuun on tasan viikko aikaa.

Yleisöpalvelijat vastaavat sitä useampiin puheluihin, mitä lähempänä vaalit ovat. Vaalipäivänä puheluita tulee satoja.

Useimmiten äänestäjät kysyvät puhelimessa tietoa omasta äänestyspaikastaan tai lähimmästä ennakkoäänestyspaikasta.

 

Vaalitiimi on toiminut Hämeenlinnassa 2000-luvun alusta asti. Oikeushallintoon liittyviä tietojärjestelmätehtäviä on kuitenkin tehty kaupungissa aina vuodesta 1974 lähtien.

– Kun aikaisempi vaalitietojärjestelmä tehtiin 1990-luvulla, myös nämä tehtävät painottuivat lopulta luonnollisesti Hämeenlinnaan, yksikönpäällikkö Timo Ala-Fossi sanoo.

Hän muistuttaa, että vaaliin kuuluu muutakin kuin ennakkoäänestys ja vaalipäivä.

Vaalitietojärjestelmää tarvitaan jo kauan ennen kuin äänestäjät ovat valinneet ehdokkaansa.

– Kaikki lähtee siitä, että jokainen kansalainen saa ilmoituskortin äänioikeudesta. Siihen tarvitaan vaalitietojärjestelmää, jolla varmistetaan myös vaaliorganisaation valmistautuminen vaaleihin, Ala-Fossi kertoo.

 

Vaaleja on lähes joka vuosi, ja ensi vuoden keväällä peräkkäin osuvat eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

Järjestelmää pitää muuttaa joka vaaleissa. Esimerkiksi laskenta toimii eri tavalla vaalista riippuen, ja järjestelmään vaikuttaa myös ajan kuluminen.

– Nyt käynnistyviä presidentinvaaleja ei olisi voitu toteuttaa samoilla ohjeilla tai teknisillä ratkaisuilla kuin edellisiä presidentinvaaleja, Timo Ala-Fossi kertoo.

– Maailma ympärillä ja teknologiat ovat muuttuneet, ja henkilökunta kunnissa ja vaalipiireissä on vaihtunut.

Vaalien välillä vaalitiimi kehittää tietojärjestelmää käyttäjien parannusehdotusten, tekniikan kehityksen ja lainsäädännön vaatimusten mukaan.

Nyt aletaan valmistella esimerkiksi kirjeäänestystä, joka mahdollistuu vuonna 2019. Vaalitietojärjestelmän on lisäksi oltava jatkuvassa vaalivalmiudessa mahdollisten ennenaikaisten vaalien varalta.

Varsinaisena vaalipäivänä 28. tammikuuta vaalitiimi paiskii töitä aamusta asti, kunnes tulos on ulkona.

– Yöhön saakka olemme varautuneet täällä olemaan jälleen kerran, Anniina Tjurin sanoo. HÄSA

Tavoitteena parantaa vaalivarmuutta

Suomessa on hyödynnetty valtiollisiin vaaleihin liittyvän tiedon käsittelyssä erityistä vaalitietojärjestelmää vuodesta 1996

Nykyinen järjestelmä on otettu vaiheittain käyttöön vuodesta 2007 lähtien. Oikeusministeriö kehittää järjestelmää jatkuvasti.

Tavoitteena on ollut vaalivalmiuden ja -varmuuden parantaminen, vaalien tietopalvelun monipuolistaminen ja nopeuttaminen sekä resurssisäästöt.

Viisi osajärjestelmää

Pohjatietojärjestelmässä ovat tiedot mm. vaalipiiri- ja äänestysaluejaoista, vaaliviranomaisista, yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista.

Ehdokastietojärjestelmästä löytyvät vaalien ehdokkaat ja äänioikeustietojärjestelmästä äänioikeutetut.

Tuloslaskentajärjestelmään vaalipiirilautakunnat ja kuntien keskusvaalilautakunnat syöttävät vaalien tulostiedot, kunhan ne valmistuvat.

Tulospalvelujärjestelmän avulla vaalien tulokset ja muut vaalitiedot välitetään tiedotusvälineille ja Tilastokeskukselle.

Forssalainen Leena Jaakkola ja hänen poikansa Tommi Jaakkola kehottavat ihmisiä kaivelemaan talojen vinttejä, joilla voi olla historiallisia aarteita. Heille itselleen alkoi avautua sisällissodassa kadonneen sukulaisen tarina vintiltä löytyneen paketin ansiosta. Kuva: Tapio Tuomela

Kaksi käsivarsinauhaa, lukuisia kirjeitä rintamalta, kuvia, Forssan vpk:n mitali yli 100 vuoden takaa ja punakaartin painama 100 markan seteli.Kun forssalainen Leena Jaakkola avasi viime pääsiäisenä isoisänsä entisen kotitalon vintiltä löytyneen repaleisen paketin, hän vasta oppi tuntemaan enonsa.–

Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki. Kuvat: Hämeen Sanomat / arkisto Kuva:

Sunny Car Centerin SCC:n entinen yrittäjä ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on tuomittu maksamaan 6,2 miljoonaa euroa korvauksia konkurssipesälle.Yhtiön entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki joutuu yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa maksamaan 350 000 euroa.

Tuuloksen kirkko. Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Kirkkohallituksen päättää Tuuloksen seurakunnan yhdistymisestä Lammin seurakuntaan täysistunnossaan toukokuun lopulla.Alun perin tarkoitus oli, että asiasta olisi päätetty jo tiistaina pidetyssä huhtikuun täysistunnossa, mutta Tampereen hiippakunnan hiippakuntadekaani Ari Hukari kertoo seurakunnilta

Riihimäen teatteri ja hotelli Scandic toimivat molemmat kaupungin omistamissa tiloissa, jotka olisi peruskorjattava lähivuosina. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa / arkisto

Teatterin tulevaisuutta selvittävä toimikunta ei löytänyt hyvää ratkaisua, jolla Riihimäen ammattiteatteri voisi jatkaa toimintaansa 400 000 euroon nipistetyllä kaupungin avustuksella.Kaupunginhallituksen toivotaan antavan toimikunnan puheenjohtajalle Mika Herpiölle työhön lisäaikaa, jolloin hän voi

Kuvituskuva. Hämeen Sanomat / arkisto

Hämeen poliisilaitoksen poliisit tapasivat maanantaina liikenteestä kolme huumepäissään ajanutta ajokortitonta kuljettajaa.Päivän ensimmäinen käry tapahtui liikennepysäytyksen yhteydessä kello 11 aikaan Hausjärvellä, kun huumetesteri kertoi vuonna 1984 syntyneen miehen käyttäneen amfetamiinia.

Hämeenlinnassa nuorten kanssa työskentelevät tahot ovat huolestuneet nuorten lieventyneistä asenteista rattijuoppoutta kohtaan.Poliisin Ankkuri-tiimin, A-klinikan, Ehkäisevän päihdetyön, Stage-Hämeenlinnan ja Hämeen Mokia ry:n käynnistämällä #selvänäsankari-kampanjalla pyritään vaikuttamaan nuoriin

Kaurialan urheilukenttää käyttävät paitsi yleisurheilijat, myös muun muassa jalkapalloilijat, rugbyn pelaajat sekä koululaiset ja päiväkotilapset. Lisäksi siellä järjestetään erilaisia koiratapahtumia ja leikkimielisiä urheilukilpailuja. Kentän tulostaulu uusittiin viime keväänä, ja talven aikana on hankittu uudet maalikamerat ja ajanottojärjestelmä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan liikuntahallit oy:n seuraava suuri investointiponnistus on Kaurialan urheilukentän kunnostaminen.Suunnitteilla on, että koko stadionin peruskorjaus alkaisi kesällä 2019, mikäli hankesuunnitelma menee läpi kaupungin päätöksenteossa.– Kaikki, myös aikataulu, riippuu siitä, saammeko kaupun