Julkaistu: 13.01.2018 22:06
-
Päivitetty: 14.01.2018 09:02

Hämeenlinnassa varmistetaan, että presidentinvaalien tulos saadaan nopeasti

  • Oikeusrekisterikeskuksen Hämeenlinnassa toimivaan vaalitiimiin kuuluu vakituisesti 6–7 henkilöä. Vaalien aikana vahvistuksena ovat yleisöpalvelijat, jotka vastaavat kansalaisten vaaleihin ja äänestämiseen liittyviin kysymyksiin. Maksuton puhelinnumero löytyy esimerkiksi kotiin lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. Kuva: Pekka Rautiainen
    Oikeusrekisterikeskuksen Hämeenlinnassa toimivaan vaalitiimiin kuuluu vakituisesti 6–7 henkilöä. Vaalien aikana vahvistuksena ovat yleisöpalvelijat, jotka vastaavat kansalaisten vaaleihin ja äänestämiseen liittyviin kysymyksiin. Maksuton puhelinnumero löytyy esimerkiksi kotiin lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Presidentinvaalien h-hetket alkavat olla käsillä, mutta Hämeenlinnassa vaaleihin valmistautuminen alkoi jo kahdeksan kuukautta sitten.

Linja-autoaseman vieressä Wetterin ylimmissä kerroksissa huolehditaan vaalitietojärjestelmästä, joka pyörii kaikkien Suomen vaalien taustalla.

Järjestelmästä löytyvät tiedot esimerkiksi jokaisesta äänioikeutetusta, ehdokkaasta ja äänestyspaikasta. Sinne syötetään vaaleissa annetut äänet, ja sieltä selviävät lopullinen tulos ja äänestysprosentti.

Oikeusrekisterikeskus vastaa vaalitietojärjestelmän ylläpidosta. Hämeenlinnassa vaalitiimi valvoo, että järjestelmä toimii ja on käytettävissä vaalien aikana.

– Vastaamme käyttäjien kysymyksiin ja selvitämme mahdollisia ongelmatilanteita. Kaiken pitää toimia saumattomasti. Etenkin varsinaisena vaalipäivänä seuraamme tiiviisti, että tietojen tallennus etenee, kertoo vaalitiimin vetäjä, palvelupäällikkö Anniina Tjurin.

 

Järjestelmää käytetään esimerkiksi äänestyspaikoilla äänioikeuden tarkistamiseen. Lopulta sinne syötetään annetut äänet, kun ne on saatu laskettua.

Jos järjestelmä ei toimisi, vaalit voitaisiin silti toimittaa. Tuloksen saaminen vain viivästyisi.

– Järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa viranomaisten työtä ja tuloksen saamista eri paikkoihin mahdollisimman nopeasti. Suomessa äänestystulos saadaan julki huomattavasti nopeammin kuin monessa muussa maassa, Anniina Tjurin sanoo.

Yhdessä kulmahuoneessa puhelin pirisee tasaisin väliajoin. Puoleenpäivään mennessä on tullut jo 19 puhelua, kun ennakkoäänestykseen alkuun on tasan viikko aikaa.

Yleisöpalvelijat vastaavat sitä useampiin puheluihin, mitä lähempänä vaalit ovat. Vaalipäivänä puheluita tulee satoja.

Useimmiten äänestäjät kysyvät puhelimessa tietoa omasta äänestyspaikastaan tai lähimmästä ennakkoäänestyspaikasta.

 

Vaalitiimi on toiminut Hämeenlinnassa 2000-luvun alusta asti. Oikeushallintoon liittyviä tietojärjestelmätehtäviä on kuitenkin tehty kaupungissa aina vuodesta 1974 lähtien.

– Kun aikaisempi vaalitietojärjestelmä tehtiin 1990-luvulla, myös nämä tehtävät painottuivat lopulta luonnollisesti Hämeenlinnaan, yksikönpäällikkö Timo Ala-Fossi sanoo.

Hän muistuttaa, että vaaliin kuuluu muutakin kuin ennakkoäänestys ja vaalipäivä.

Vaalitietojärjestelmää tarvitaan jo kauan ennen kuin äänestäjät ovat valinneet ehdokkaansa.

– Kaikki lähtee siitä, että jokainen kansalainen saa ilmoituskortin äänioikeudesta. Siihen tarvitaan vaalitietojärjestelmää, jolla varmistetaan myös vaaliorganisaation valmistautuminen vaaleihin, Ala-Fossi kertoo.

 

Vaaleja on lähes joka vuosi, ja ensi vuoden keväällä peräkkäin osuvat eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

Järjestelmää pitää muuttaa joka vaaleissa. Esimerkiksi laskenta toimii eri tavalla vaalista riippuen, ja järjestelmään vaikuttaa myös ajan kuluminen.

– Nyt käynnistyviä presidentinvaaleja ei olisi voitu toteuttaa samoilla ohjeilla tai teknisillä ratkaisuilla kuin edellisiä presidentinvaaleja, Timo Ala-Fossi kertoo.

– Maailma ympärillä ja teknologiat ovat muuttuneet, ja henkilökunta kunnissa ja vaalipiireissä on vaihtunut.

Vaalien välillä vaalitiimi kehittää tietojärjestelmää käyttäjien parannusehdotusten, tekniikan kehityksen ja lainsäädännön vaatimusten mukaan.

Nyt aletaan valmistella esimerkiksi kirjeäänestystä, joka mahdollistuu vuonna 2019. Vaalitietojärjestelmän on lisäksi oltava jatkuvassa vaalivalmiudessa mahdollisten ennenaikaisten vaalien varalta.

Varsinaisena vaalipäivänä 28. tammikuuta vaalitiimi paiskii töitä aamusta asti, kunnes tulos on ulkona.

– Yöhön saakka olemme varautuneet täällä olemaan jälleen kerran, Anniina Tjurin sanoo. HÄSA

Tavoitteena parantaa vaalivarmuutta

Suomessa on hyödynnetty valtiollisiin vaaleihin liittyvän tiedon käsittelyssä erityistä vaalitietojärjestelmää vuodesta 1996

Nykyinen järjestelmä on otettu vaiheittain käyttöön vuodesta 2007 lähtien. Oikeusministeriö kehittää järjestelmää jatkuvasti.

Tavoitteena on ollut vaalivalmiuden ja -varmuuden parantaminen, vaalien tietopalvelun monipuolistaminen ja nopeuttaminen sekä resurssisäästöt.

Viisi osajärjestelmää

Pohjatietojärjestelmässä ovat tiedot mm. vaalipiiri- ja äänestysaluejaoista, vaaliviranomaisista, yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista.

Ehdokastietojärjestelmästä löytyvät vaalien ehdokkaat ja äänioikeustietojärjestelmästä äänioikeutetut.

Tuloslaskentajärjestelmään vaalipiirilautakunnat ja kuntien keskusvaalilautakunnat syöttävät vaalien tulostiedot, kunhan ne valmistuvat.

Tulospalvelujärjestelmän avulla vaalien tulokset ja muut vaalitiedot välitetään tiedotusvälineille ja Tilastokeskukselle.

Mathias Nygård vierailee säännöllisesti vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa, koska yhtyeen kitaristi ja Nygårdin lisäksi yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen Jussi Wikström asuu kaupungissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Turisaksen nokkamies Mathias Nygård elää kotonaan yrittäjän epäseksikästä arkea.Kiertueilla hän matkustaa mieluiten jollain muulla kuin lentokoneella – ei siksi, että lentäminen pelottaisi, vaan siksi, että se on niin tylsää.Kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård alkaa valmistella yhtyeelleen uutta a

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi uskoo syksyn näyttävän, miten kilpailun vapautuminen vaikuttaa alaan Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.– Osa autoilijoista on ilmoitt

Heinäkuun helleaalto on saanut auringonpalvojia Hämeensaaren uimarannalle. Kuumuus ja aurinko eivät ole kuitenkaan aina mukavia asioita, kuten moni hämäläinen ihminen ja eläin on saanut huomata. Kuva: Pekka Rautiainen

Ikäihmiset ja hoiva-alan ammattilaiset koetuksellaSauvolan hyvinvointikeskuksessa Iittalassa seurataan palvelukodin tilojen lämpötilaa helleaallon aikana tarkkaan.Jos asukkaiden huoneissa on yli 25 astetta lämmintä, ryhdytään erityistoimiin.– Pidetään huoli siitä, ettei asukkailla ole esimerkiksi pa

Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala tapaa kahdesti viikossa hämeenlinnalaisia. Hänen työnsä on auttaa heidät oikeanlaisen avun pariin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki on mukana valinnanvapauskokeilussa, jonka tarkoituksena on valmistaa kaupunkeja sote-uudistukseen.Osana kokeilupakettia yksityiset ja julkiset terveydenhoitopalvelut ovat ottaneet käyttöön sosiaaliohjauksen, jonka tarkoituksena on auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä löy