Julkaistu: 21.01.2018 19:00
-
Päivitetty: 22.01.2018 09:12

Jenkkifutis vei britti James Perrineaun mukanaan ja toi Hämeenlinnaan

 • Amerikkalainen jalkapallo toi Lontoosta kotoisin olevan James Perrineaun Suomeen ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Hämeenlinnassa hän on asunut noin vuoden.
  Amerikkalainen jalkapallo toi Lontoosta kotoisin olevan James Perrineaun Suomeen ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Hämeenlinnassa hän on asunut noin vuoden.
 • Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
  Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
 • Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
  Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

"Hämeenlinnassa on kaikki mitä tarvitsen, vaikka tätä ei voikaan verrata Lontooseen. Sukuni on kotoisin Karibialta, mutta kaikki asuvat Etelä-Lontoossa.

Olen oppinut nauttimaan Hämeenlinnan rauhallisuudesta, ehkä olen kasvamassa aikuiseksi. Minusta tuntuu, että saattaisin asettua Hämeenlinnaan. Tyttöystäväni on täältä kotoisin ja tietysti suurin syy kaupunkiin muuttamiseeni. Pidän myös Helsingistä, missä käyn töissä. Pääkaupunki alkaa nykyään muistuttaa pikku-Lontoota.

Minulla ei ole ollut erityisemmin totuttelemista suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomi ja Britannia ovat kuitenkin molemmat eurooppalaisia maita. En usko, että voisin asua Suomessa, jos välimatka olisi pidempi. Minulla on aina mahdollisuus matkustaa tapaamaan perhettäni ja syömään tuttuja ruokia.

Kun saavuin vuonna 2009 Seinäjoelle, meille ulkomaalaisille pelaajille ei ollut kaupungissa mitään tekemistä. Suomi on muuttunut näiden vuosien aikana parempaan suuntaan. Käyn töissä, treenaan ja elän omassa kuplassani, joten en ole huomannut, että suomalaisten asenteet olisivat muuttuneet vähemmän salliviksi ulkomaalaisia kohtaan.

Brexit... Se on niin typerää. En ole lainkaan yllättynyt, että Suomessa asuvat britit ovat hakeneet ennätyksellisen paljon Suomen kansalaisuutta viime aikoina. En usko, että brexit vaikuttaa minun elämääni. Saan pysyvän oleskeluluvan jos se on tarpeen, sillä minulla on vakituinen työpaikka it-firmassa.

 

Jatkuu videon jälkeen.

 

Suomalaiset puhuvat mielellään englantia. Se on tehnyt asiat helpommaksi minulle, mutta suomen oppimisesta hankalaa. Olen vasta pikkuhiljaa oppimassa kielen perusteita ja fraaseja.

Urheilujoukkueeseen kuuluminen on hyvä tapa sopeutua uuteen paikkaan. Joukkueen mukana tulee ystäviä, ja sain myös työpaikan futiskontaktieni kautta. Joukkueen kanssa ollaan tekemisissä myös treenien ja pelikauden ulkopuolella.

Moni ulkomaalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja viettää Suomessa ja muualla Euroopassa futisnomadin elämään, mutta kiertolaisena ei voi olla loputtomiin. Itse en ole matkustellut aivan niin paljon. Pidän Suomesta, ja olen pelannut useimmat pitkät kauteni täällä. Lisäksi olen pelannut Tanskassa ja muutamassa näytösottelussa Jenkeissä.

 

Olen britti, joten jenkkifutis on outo lajivalinta. Britanniassa rugby on isompi laji, pelasin itsekin sitä 17-vuotiaaksi asti. Olisin voinut päästä puoliammattilaiseksi, mutta en tullut toimeen yliopistojoukkueeni kanssa, ja minut löydettiin jenkkifutisjengiin. Lajin vaihtaminen kannatti, koska jenkkifutis on tuonut minut tänne.

Minulla ei ole voimassa olevaa sopimusta Huskiesin kanssa, mutta minulla on hyvät välit joukkueeseen. Joukkueeseen on rekrytoitu muutamia hyviä pelaajia aiemmasta seurastani Turusta ja uskon, että Huskies on vahva myös tänä vuonna. Seura tekee hyvää työtä paikallisten pelaajien kehittämisessä. Moni ei uskonut meihin Vaahteraliigan nousijajoukkueena viime kaudella. Yllätimme monet, mutta oli silti suuri pettymys pudota finaalipeleistä.

Jenkkifutis on Suomessa melko vakavasti otettavaa urheilua Euroopan tasolla. Se on yksi syy miksi olen viihtynyt täällä. Suomessa on tasainen sarja, eikä monikaan joukkue ole heittopussi. Jenkkifutis ei ole asia, jota tullaan pelaamaan Suomeen pelkän rahan vuoksi. Kukaan täällä ei elä sillä vuoden ympäri.

 

Jenkkifutista pidetään aggressiivisena lajina. Moni pelaaja muuttuu pillin soidessa aivan erilaiseksi eläimeksi.

En yritä vahingoittaa ketään, mutta olen iso kaveri ja tehtäväni on olla koko ajan kiinni vastustajassa. Ulkomaalainen ei voi olla keskivertopelaaja, vaan pitää pystyä pelaamaan parhaalla tasolla joukkueessa ja kyetä opettamaan suomalaisia.

Pelaan lajia kuten sitä pitää, kovaa ja aggressiivisesti. En haluaisi pelata mitään muuta paikkaa. Pidän huolen, että läsnäoloni kentällä huomataan.

 

Olen treenannut ja luultavasti pelannutkin murtuman kanssa. Niin kauan kuin lääkäri ei käske leikkauspöydälle, en pidä vammaa vakavana. Se on hieman tyhmää, mutta sellainen mentaliteetti kuuluu jenkkifutikseen.

Amerikkalainen jalkapallo oli minulle pitkään pääasiallinen työ, ja ajattelin lajia ja pelejä koko ajan. Nykyään se on vakava harrastus, joka vie paljon aikaa varsinkin kauden aikana.

En tiedä miten pitkään voin pelata täällä korkeimmalla tasolla, mutta ainakin vielä minulla on annettavaa. En suunnittele eläköitymistä, vanhempana minun pitää vain treenata ja pelata viisaasti." 

Kasvotusten-juttusarjassa mielenkiintoiset kantahämäläiset henkilöt kertovat itsestään. Ehdota haastateltavaa sunnuntai@hameensanomat.fi

Kuka?

James Perrineau

Lontoosta kotoisin oleva amerikkalaisen jalkapallon pelaaja.

30-vuotias.

Asunut Hämeenlinnassa noin vuoden.

Pelannut Vaahteraliigassa useissa eri joukkueissa, viime kaudella Hämeenlinna Huskiesissa.

Isokokoinen puolustuksen linjamies, 192 cm ja 145 kg.

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena