Julkaistu: 09.02.2018 22:45
-
Päivitetty: 10.02.2018 10:11

Hämeenlinna on myöntymässä vanhan säilyketehtaan purkuun

  • Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva
    Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva

Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittää arkkitehti Johanna Närhen valmisteluun perustuen, että rakennus voitaisiin purkaa asemakaavan mukaisesta suojelumerkinnästä huolimatta.

– Tämä on todella harmillinen juttu. Kaikilla oli kaavoitusvaiheessa se näkemys, että rakennus säilytetään alueen maamerkkinä, sanoo Isosuo.

Tarkoitus oli, että vanha tehdaskiinteistö kunnostettaisiin, ja siihen tehtäisiin työpaikkatiloja sekä yhteisiä kokoontumistiloja alueen asukkaille.

 

Näkemykset muuttuivat sen jälkeen, kun vanhan säilyketehtaan kuntoa alettiin selvittää tarkemmin. Silloin kävi muun muassa ilmi, ettei tehdasta ollutkaan rakennettu paalutuksen varaan, vaan anturoille paksun turvepatjan päälle.

Tämän vuoksi talon perustukset ja alapohja ovat kastuneet ja rakenteet ovat painuneet. Myös muissa rakenteissa on vaurioita, joista aiheutuu sisäilmaongelmia.

Siksi kiinteistön omistaja ja Asemanrannan alueen rakentaja YIT Rakennus oy haluaa purkaa rakennuksen.

 

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina poikkeamista kaavan suojelumerkinnästä. Sen lisäksi tarvitaan vielä purkulupa, joka käsitellään erikseen.

Poikkeamisesta on kuultu naapureita ja pyydetty lausunnot Hämeen ely-keskukselta ja Museovirastolta. Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa purkusuunnitelmasta.

Myöskään ely-keskus ei vastusta suojelumerkinnästä poikkeamista, mutta Museovirasto vastustaa.

Museoviraston lausunnon mukaan Asemanrannan asemakaavaa tulee toteuttaa rakennuksen suojelun lähtökohdasta. Esimerkiksi katulinjaukset ja muu rakentaminen tulisi suunnitella vanhan tehdaskiinteistön ehdoilla.

Ely-keskus se sijaan katsoi lausunnossaan, että rakennuksen kunnostamiseksi vaaditut korjaustyöt olisivat poikkeuksellisen vaativia ja kalliita, eikä onnistuneesta lopputuloksesta olisi silti varmuutta.

 

Hälläpyörän talon saneeraussuunnitelmat ovat myös esillä maanantain kaupunginhallituksessa. Rakennuksen nykyinen omistaja, Deto-rakennus, aikoo remontoida rakennukseen asuntoja kahteen kerrokseen.

Entiselle ullakolle tulisi suuri loft-asunto, jonka ikkunaratkaisuun kaupunginhallitus ottaa kantaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että talon vesikattoon voisi tehdä lapeikkunoita, vaikka Museovirasto niitä vastustaakin. Ely-keskuksen lausunnon mukaan ne voidaan toteuttaa. HÄSA

 

Jäljellä noin puolet

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Tällöin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab, jonka tarkoitus oli valmistaa ja myydä säilykkeitä armeijalle ja yksityisille kuluttajille.

Rakennusta on laajennettu useaan otteeseen, ja suurimmillaan se on ollut lähes 7 000 neliön suuruinen.

Asemakaavalla suojeltiin L:n muotoinen, noin 3 000 neliön suuruinen osa, joka on nyt osoittautunut oletettua huonokuntoisemmaksi.

Kommentit

Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh