Julkaistu: 09.02.2018 22:45
-
Päivitetty: 10.02.2018 10:11

Hämeenlinna on myöntymässä vanhan säilyketehtaan purkuun

 • Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva
  Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva

Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittää arkkitehti Johanna Närhen valmisteluun perustuen, että rakennus voitaisiin purkaa asemakaavan mukaisesta suojelumerkinnästä huolimatta.

– Tämä on todella harmillinen juttu. Kaikilla oli kaavoitusvaiheessa se näkemys, että rakennus säilytetään alueen maamerkkinä, sanoo Isosuo.

Tarkoitus oli, että vanha tehdaskiinteistö kunnostettaisiin, ja siihen tehtäisiin työpaikkatiloja sekä yhteisiä kokoontumistiloja alueen asukkaille.

 

Näkemykset muuttuivat sen jälkeen, kun vanhan säilyketehtaan kuntoa alettiin selvittää tarkemmin. Silloin kävi muun muassa ilmi, ettei tehdasta ollutkaan rakennettu paalutuksen varaan, vaan anturoille paksun turvepatjan päälle.

Tämän vuoksi talon perustukset ja alapohja ovat kastuneet ja rakenteet ovat painuneet. Myös muissa rakenteissa on vaurioita, joista aiheutuu sisäilmaongelmia.

Siksi kiinteistön omistaja ja Asemanrannan alueen rakentaja YIT Rakennus oy haluaa purkaa rakennuksen.

 

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina poikkeamista kaavan suojelumerkinnästä. Sen lisäksi tarvitaan vielä purkulupa, joka käsitellään erikseen.

Poikkeamisesta on kuultu naapureita ja pyydetty lausunnot Hämeen ely-keskukselta ja Museovirastolta. Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa purkusuunnitelmasta.

Myöskään ely-keskus ei vastusta suojelumerkinnästä poikkeamista, mutta Museovirasto vastustaa.

Museoviraston lausunnon mukaan Asemanrannan asemakaavaa tulee toteuttaa rakennuksen suojelun lähtökohdasta. Esimerkiksi katulinjaukset ja muu rakentaminen tulisi suunnitella vanhan tehdaskiinteistön ehdoilla.

Ely-keskus se sijaan katsoi lausunnossaan, että rakennuksen kunnostamiseksi vaaditut korjaustyöt olisivat poikkeuksellisen vaativia ja kalliita, eikä onnistuneesta lopputuloksesta olisi silti varmuutta.

 

Hälläpyörän talon saneeraussuunnitelmat ovat myös esillä maanantain kaupunginhallituksessa. Rakennuksen nykyinen omistaja, Deto-rakennus, aikoo remontoida rakennukseen asuntoja kahteen kerrokseen.

Entiselle ullakolle tulisi suuri loft-asunto, jonka ikkunaratkaisuun kaupunginhallitus ottaa kantaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että talon vesikattoon voisi tehdä lapeikkunoita, vaikka Museovirasto niitä vastustaakin. Ely-keskuksen lausunnon mukaan ne voidaan toteuttaa. HÄSA

 

Jäljellä noin puolet

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Tällöin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab, jonka tarkoitus oli valmistaa ja myydä säilykkeitä armeijalle ja yksityisille kuluttajille.

Rakennusta on laajennettu useaan otteeseen, ja suurimmillaan se on ollut lähes 7 000 neliön suuruinen.

Asemakaavalla suojeltiin L:n muotoinen, noin 3 000 neliön suuruinen osa, joka on nyt osoittautunut oletettua huonokuntoisemmaksi.

Kommentit

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena