Julkaistu: 09.02.2018 22:45
-
Päivitetty: 10.02.2018 10:11

Hämeenlinna on myöntymässä vanhan säilyketehtaan purkuun

  • Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva
    Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella. Arkistokuva

Hämeenlinnan kaupunki hyväkyy näillä näkymin poikkeusluvan, joka sallisi Mensan vanhan säilyketehtaan purkamisen Asemanrannan alueella.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittää arkkitehti Johanna Närhen valmisteluun perustuen, että rakennus voitaisiin purkaa asemakaavan mukaisesta suojelumerkinnästä huolimatta.

– Tämä on todella harmillinen juttu. Kaikilla oli kaavoitusvaiheessa se näkemys, että rakennus säilytetään alueen maamerkkinä, sanoo Isosuo.

Tarkoitus oli, että vanha tehdaskiinteistö kunnostettaisiin, ja siihen tehtäisiin työpaikkatiloja sekä yhteisiä kokoontumistiloja alueen asukkaille.

 

Näkemykset muuttuivat sen jälkeen, kun vanhan säilyketehtaan kuntoa alettiin selvittää tarkemmin. Silloin kävi muun muassa ilmi, ettei tehdasta ollutkaan rakennettu paalutuksen varaan, vaan anturoille paksun turvepatjan päälle.

Tämän vuoksi talon perustukset ja alapohja ovat kastuneet ja rakenteet ovat painuneet. Myös muissa rakenteissa on vaurioita, joista aiheutuu sisäilmaongelmia.

Siksi kiinteistön omistaja ja Asemanrannan alueen rakentaja YIT Rakennus oy haluaa purkaa rakennuksen.

 

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina poikkeamista kaavan suojelumerkinnästä. Sen lisäksi tarvitaan vielä purkulupa, joka käsitellään erikseen.

Poikkeamisesta on kuultu naapureita ja pyydetty lausunnot Hämeen ely-keskukselta ja Museovirastolta. Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa purkusuunnitelmasta.

Myöskään ely-keskus ei vastusta suojelumerkinnästä poikkeamista, mutta Museovirasto vastustaa.

Museoviraston lausunnon mukaan Asemanrannan asemakaavaa tulee toteuttaa rakennuksen suojelun lähtökohdasta. Esimerkiksi katulinjaukset ja muu rakentaminen tulisi suunnitella vanhan tehdaskiinteistön ehdoilla.

Ely-keskus se sijaan katsoi lausunnossaan, että rakennuksen kunnostamiseksi vaaditut korjaustyöt olisivat poikkeuksellisen vaativia ja kalliita, eikä onnistuneesta lopputuloksesta olisi silti varmuutta.

 

Hälläpyörän talon saneeraussuunnitelmat ovat myös esillä maanantain kaupunginhallituksessa. Rakennuksen nykyinen omistaja, Deto-rakennus, aikoo remontoida rakennukseen asuntoja kahteen kerrokseen.

Entiselle ullakolle tulisi suuri loft-asunto, jonka ikkunaratkaisuun kaupunginhallitus ottaa kantaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että talon vesikattoon voisi tehdä lapeikkunoita, vaikka Museovirasto niitä vastustaakin. Ely-keskuksen lausunnon mukaan ne voidaan toteuttaa. HÄSA

 

Jäljellä noin puolet

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Tällöin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab, jonka tarkoitus oli valmistaa ja myydä säilykkeitä armeijalle ja yksityisille kuluttajille.

Rakennusta on laajennettu useaan otteeseen, ja suurimmillaan se on ollut lähes 7 000 neliön suuruinen.

Asemakaavalla suojeltiin L:n muotoinen, noin 3 000 neliön suuruinen osa, joka on nyt osoittautunut oletettua huonokuntoisemmaksi.

Kommentit

Ely-keskusten vastaamilla tieosuuksilla on useita eri luokituksia, ja sivutiet jäävät ammattiautoilijan mukaan liian vähälle huomiolle. Pienillä yksityisteillä hoidon taso vaihtelee paljon. Kuva: Esko Tuovinen

Kulunut talvi on ollut haastava maanteiden kunnossapidon ja liukkauden torjunnan kannalta.Erityisesti loppuvuodesta ja tammikuussa jäätävät sateet saivat paljonkin liikennöidyt väylät ajoittain vaarallisen liukkaiksi.– Nyt helmikuussa sää on onneksi vakiintunut kunnon talveksi, jolloin kunnossapito

Hykin yläkoulu (keltainen rakennus taustalla) on tyhjillään ja koulua käydään tällä hetkellä parakeissa. Kuva: Lassi Puhtimäki / HäSa / arkisto

Kansalaispalaute on nostanut uusia ideoita Hämeenlinnan kouluverkoksi. Toisaalta joitakin vaihtoehtoja on jo pudotettu pois.HYKin suunnitelmissa ei ole mukana peruskorjausta. Yhden lukion vaihtoehdoista on enää mukana lukio Tavastian kampukselle.Kahden lukion pohdintoja on kaksi.

Kuva: Sääksmäen seurakunta

Valkeakosken kirkko saatetaan purkaa. Sääksmäen seurakunnan kirkkoneuvosto on päätynyt esittämään huonokuntoisen kirkon purkamista sen korjaamisen sijaan.Tilalle ei rakennettaisi uutta kirkkoa vaan tontti myytäisiin.Purkupäätöstä käsitellään kirkkovaltuuston kokouksessa torstaina 15.

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh