Julkaistu: 12.02.2018 09:31

Rescuekoirien tuontiin liittyy terveysriskejä myös ihmisille

  • Norja esimerkiksi on kieltänyt pelastettavien koirien tuonnin Romaniasta, koska siellä tutkituista koirista puolelta puuttui rabiesvasta-aineet, vaikka koirat passien mukaan olivatkin rokotettuja. Kuva: EPA
    Norja esimerkiksi on kieltänyt pelastettavien koirien tuonnin Romaniasta, koska siellä tutkituista koirista puolelta puuttui rabiesvasta-aineet, vaikka koirat passien mukaan olivatkin rokotettuja. Kuva: EPA

Ulkomailta Suomeen pelastettavien katukoirien määrä lisääntyy vauhdilla.

Etelä-Suomen aluehallintovairaston läänineläinlääkäri Sari Haikan mukaan nyt on aika tiedostaa koirien mukana tulevat terveysriskit.

− Antibioottiresistenssi sekä koirista ihmisiin tarttuvat taudit on syytä huomioida, kun harkitaan katukoiran pelastamista Suomeen. Koiran tausta on lisäksi tuntematon ja sen myötä myös pelkoaggressioon liittyvät reaktiot mahdollisia. Muun muassa tämän vuoksi en suosittele katukoiraa etenkään lapsiperheeseen. Turvallinen tapa hankkia koira on hankkia se vastuuntuntoiselta kotimaiselta kasvattajalta, Sari Haikka kertoo.

Valitettavasti pelastaja voi myös joutua petoksen kohteeksi, sillä koirien välitystoimintaan liittyy joissain tapauksissa myös rahanansaitsemista lähtömaassa.

Tämä näkyy mm. väärennettyinä rabiesrokotustarroina.

Norja esimerkiksi on kieltänyt pelastettavien koirien tuonnin Romaniasta, koska siellä tutkituista koirista puolelta puuttui rabiesvasta-aineet, vaikka koirat passien mukaan olivatkin rokotettuja.

Suomeen tuodaan tällä hetkellä paljon pelastusyhdistysten kautta koiria mm. Venäjältä, Romaniasta ja Espanjasta.

Vuonna 2017 rajatarkastusasemalla Venäjältä tuotujen koirien määrä on lisääntynyt kolminkertaiseksi verrattuna sitä edeltävään vuoteen. 

− Todellisuudessa koiria tuodaan tätäkin enemmän. Myös Venäjältä katukoiria pelastavien yhdistysten määrä on lisääntynyt, kertoo Haikka.  

- Koirien pelastaminen ei ratkaise ongelmaa, vaan tulisi puuttua kohdemaiden juurisyihin ja pyrkiä auttamaan koiria siellä. Myös kotimaisissa löytöeläintaloissa on runsaasti pelastettavia kissoja ja jonkin verran jopa koiriakin, Haikka lisää.

 

Kommentit

Suomessa on ihan riittävästi heitteellejätettyjä lemmikkejä että nyt olisi viimeinen hetki pistää stoppi tälle älyttömyydelle!
Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh