Julkaistu: 13.02.2018 10:09
-
Päivitetty: 13.02.2018 11:00

Mensan tehtaan kohtaloa pohditaan vielä

  • Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
    Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Vanhan säilyketehtaan purkaminen Asemanrannassa jäi vielä kaupunginhallituksessa pöydälle lisäselvitysten vuoksi.

Alueen rakennuttaja YIT Rakennus oy on hakenut poikkeamislupaa asemakaavan suojelumääräyksestä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esitys oli, että lupa myönnettäisiin. Sen lisäksi rakennuttajan pitäisi hakea vielä purkulupa.

– Asia jätettiin vielä pöydälle, jotta valmistelijoilta saataisiin lisäselvityksiä. Haluttiin tietää mm., onko vastaavassa kunnossa olevia rakennuksia muualla pystytty säilyttämään ja miten se on tapahtunut, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo.

Asemakaavan hyväksymisen jälkeen on käynyt selville, ettei Mensan ja sittemmin Saarioisten säilyketehtaana toiminutta rakennusta ole lainkaan paalutettu.

Talo on rakennettu anturoille turvepatjan päälle. Sen perustukset ja alapohja ovat kastuneet. Niiden peruskorjaaminen tulisi erittäin kalliiksi, eikä silti olisi varmuutta lopputuloksesta.

Suojelumerkinnästä poikkeamisesta on kuultu naapureita, ely-keskusta ja Museovirastoa. Muut sallisivat talon purkamisen, mutta Museovirasto vastustaa.

Taloon oli tarkoitus kunnostaa työpaikkatiloja sekä yhteisiä tiloja alueen asukkaille.

Kaupunginhallitus käsittelee poikkeamislupaa seuraavan kerran ensi maanantaina. HÄSA

 

Puolet jäljellä

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Silloin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab.

Myöhemmin tehdas toimi mm. nimillä Mensa ja Saarioinen.

Suurimmillaan rakennus oli 7 000 neliötä.

Suojelumerkintä on L:n muotoisella, noin 3 000 neliön osalla.

Kommentit

mutta kun siinä rakennuksessa ei ole edes arkkitehtuurisesti mitään arvokasta. Asemarannan rakennusaikataulut vain viivästyvät turhaan, mikä ei ole uusien asukkaiden etujen mukaista katsoa työmaata. Sairionrannan asuinalue on pitäisi olla iso varoitusmerkki kaupungin päättäjille. Siellä asukkaat ovat tuskastelleet ikuista rakennustyömaata. Ei kiva. Se, että sama virhe tehtäisiin kaupungin ehkä tärkeimmälle asuinalueelle olisi iso virhe. Asemanranta pitää saada rakennettua mahdollisimman nopeasti valmiiksi - ei kymmenen vuoden aikajänteellä.
Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh