Julkaistu: 13.02.2018 10:09
-
Päivitetty: 13.02.2018 11:00

Mensan tehtaan kohtaloa pohditaan vielä

 • Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
  Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Vanhan säilyketehtaan purkaminen Asemanrannassa jäi vielä kaupunginhallituksessa pöydälle lisäselvitysten vuoksi.

Alueen rakennuttaja YIT Rakennus oy on hakenut poikkeamislupaa asemakaavan suojelumääräyksestä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esitys oli, että lupa myönnettäisiin. Sen lisäksi rakennuttajan pitäisi hakea vielä purkulupa.

– Asia jätettiin vielä pöydälle, jotta valmistelijoilta saataisiin lisäselvityksiä. Haluttiin tietää mm., onko vastaavassa kunnossa olevia rakennuksia muualla pystytty säilyttämään ja miten se on tapahtunut, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo.

Asemakaavan hyväksymisen jälkeen on käynyt selville, ettei Mensan ja sittemmin Saarioisten säilyketehtaana toiminutta rakennusta ole lainkaan paalutettu.

Talo on rakennettu anturoille turvepatjan päälle. Sen perustukset ja alapohja ovat kastuneet. Niiden peruskorjaaminen tulisi erittäin kalliiksi, eikä silti olisi varmuutta lopputuloksesta.

Suojelumerkinnästä poikkeamisesta on kuultu naapureita, ely-keskusta ja Museovirastoa. Muut sallisivat talon purkamisen, mutta Museovirasto vastustaa.

Taloon oli tarkoitus kunnostaa työpaikkatiloja sekä yhteisiä tiloja alueen asukkaille.

Kaupunginhallitus käsittelee poikkeamislupaa seuraavan kerran ensi maanantaina. HÄSA

 

Puolet jäljellä

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Silloin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab.

Myöhemmin tehdas toimi mm. nimillä Mensa ja Saarioinen.

Suurimmillaan rakennus oli 7 000 neliötä.

Suojelumerkintä on L:n muotoisella, noin 3 000 neliön osalla.

Kommentit

mutta kun siinä rakennuksessa ei ole edes arkkitehtuurisesti mitään arvokasta. Asemarannan rakennusaikataulut vain viivästyvät turhaan, mikä ei ole uusien asukkaiden etujen mukaista katsoa työmaata. Sairionrannan asuinalue on pitäisi olla iso varoitusmerkki kaupungin päättäjille. Siellä asukkaat ovat tuskastelleet ikuista rakennustyömaata. Ei kiva. Se, että sama virhe tehtäisiin kaupungin ehkä tärkeimmälle asuinalueelle olisi iso virhe. Asemanranta pitää saada rakennettua mahdollisimman nopeasti valmiiksi - ei kymmenen vuoden aikajänteellä.

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena