Julkaistu: 13.02.2018 10:09
-
Päivitetty: 13.02.2018 11:00

Mensan tehtaan kohtaloa pohditaan vielä

  • Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
    Kuvassa oikealla näkyvän vanhan tehtaan kohtalo puhuttaa. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Vanhan säilyketehtaan purkaminen Asemanrannassa jäi vielä kaupunginhallituksessa pöydälle lisäselvitysten vuoksi.

Alueen rakennuttaja YIT Rakennus oy on hakenut poikkeamislupaa asemakaavan suojelumääräyksestä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esitys oli, että lupa myönnettäisiin. Sen lisäksi rakennuttajan pitäisi hakea vielä purkulupa.

– Asia jätettiin vielä pöydälle, jotta valmistelijoilta saataisiin lisäselvityksiä. Haluttiin tietää mm., onko vastaavassa kunnossa olevia rakennuksia muualla pystytty säilyttämään ja miten se on tapahtunut, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo.

Asemakaavan hyväksymisen jälkeen on käynyt selville, ettei Mensan ja sittemmin Saarioisten säilyketehtaana toiminutta rakennusta ole lainkaan paalutettu.

Talo on rakennettu anturoille turvepatjan päälle. Sen perustukset ja alapohja ovat kastuneet. Niiden peruskorjaaminen tulisi erittäin kalliiksi, eikä silti olisi varmuutta lopputuloksesta.

Suojelumerkinnästä poikkeamisesta on kuultu naapureita, ely-keskusta ja Museovirastoa. Muut sallisivat talon purkamisen, mutta Museovirasto vastustaa.

Taloon oli tarkoitus kunnostaa työpaikkatiloja sekä yhteisiä tiloja alueen asukkaille.

Kaupunginhallitus käsittelee poikkeamislupaa seuraavan kerran ensi maanantaina. HÄSA

 

Puolet jäljellä

Mensan säilyketehtaan vanhimmat osat eli savupiippu ja voimalaitos ovat vuodelta 1926.

Silloin perustettiin Oy Sotilassäilyke Ab.

Myöhemmin tehdas toimi mm. nimillä Mensa ja Saarioinen.

Suurimmillaan rakennus oli 7 000 neliötä.

Suojelumerkintä on L:n muotoisella, noin 3 000 neliön osalla.

Kommentit

mutta kun siinä rakennuksessa ei ole edes arkkitehtuurisesti mitään arvokasta. Asemarannan rakennusaikataulut vain viivästyvät turhaan, mikä ei ole uusien asukkaiden etujen mukaista katsoa työmaata. Sairionrannan asuinalue on pitäisi olla iso varoitusmerkki kaupungin päättäjille. Siellä asukkaat ovat tuskastelleet ikuista rakennustyömaata. Ei kiva. Se, että sama virhe tehtäisiin kaupungin ehkä tärkeimmälle asuinalueelle olisi iso virhe. Asemanranta pitää saada rakennettua mahdollisimman nopeasti valmiiksi - ei kymmenen vuoden aikajänteellä.
Ely-keskusten vastaamilla tieosuuksilla on useita eri luokituksia, ja sivutiet jäävät ammattiautoilijan mukaan liian vähälle huomiolle. Pienillä yksityisteillä hoidon taso vaihtelee paljon. Kuva: Esko Tuovinen

Kulunut talvi on ollut haastava maanteiden kunnossapidon ja liukkauden torjunnan kannalta.Erityisesti loppuvuodesta ja tammikuussa jäätävät sateet saivat paljonkin liikennöidyt väylät ajoittain vaarallisen liukkaiksi.– Nyt helmikuussa sää on onneksi vakiintunut kunnon talveksi, jolloin kunnossapito

Hykin yläkoulu (keltainen rakennus taustalla) on tyhjillään ja koulua käydään tällä hetkellä parakeissa. Kuva: Lassi Puhtimäki / HäSa / arkisto

Kansalaispalaute on nostanut uusia ideoita Hämeenlinnan kouluverkoksi. Toisaalta joitakin vaihtoehtoja on jo pudotettu pois.HYKin suunnitelmissa ei ole mukana peruskorjausta. Yhden lukion vaihtoehdoista on enää mukana lukio Tavastian kampukselle.Kahden lukion pohdintoja on kaksi.

Kuva: Sääksmäen seurakunta

Valkeakosken kirkko saatetaan purkaa. Sääksmäen seurakunnan kirkkoneuvosto on päätynyt esittämään huonokuntoisen kirkon purkamista sen korjaamisen sijaan.Tilalle ei rakennettaisi uutta kirkkoa vaan tontti myytäisiin.Purkupäätöstä käsitellään kirkkovaltuuston kokouksessa torstaina 15.

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh