Julkaistu: 13.02.2018 14:00
-
Päivitetty: 13.02.2018 15:11

Mitä kaduille hylätyille autoille tapahtuu?

  • Hattelmalanharjun näköalatasanteelle hylätty romuauto sai olla rauhassa viikkoja. Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonta siirsi auton maanantaina varastoonsa. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hattelmalanharjun näköalatasanteelle hylätty romuauto sai olla rauhassa viikkoja. Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonta siirsi auton maanantaina varastoonsa. Kuva: Pekka Rautiainen

Sekä Hattelmalanharjun näköalatasanteella että Hattelmalanjärven lintutornin parkkipaikalla lojui viikkotolkulla hylätty auto.

Vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonnasta, kenen vastuulla hylättyjen autojen siirto ylipäätään kaupungissa on?

– Ajoneuvojen siirroissa noudatetaan lakia. Kaupungin omistamilla alueilla ja kaupungin hoitovastuulla olevilla teillä vastuu on pysäköinninvalvontatoimistolla. Yksityisalueelta kaupunki siirtää ajoneuvoja kiinteistönomistajien pyynnöstä.

– Ely-keskus vastaa ajoneuvojen siirrosta valtateillä, moottoritiellä ja pienemmillä tienpätkillä.


Paljonko hylättyjä autoja on vuosittain?

– Pysäköinninvalvonta antoi viime vuonna noin 140 siirtokehotusta. Näistä siirsimme itse noin 40. Ely-keskus siirtää tällä alueella jokusia autoja vuosittain.


Miten menettely etenee?

– Saamme tietoa autoista kadunkulkijoilta ja kunnossapidolta tai havaitsemme niitä itse. Käymme tarkistamassa auton ja selvitämme omistajatiedot joko rekisterikilpien tai tuulilasin valmistenumeron perusteella. Omistajan olisi hyvä hoitaa ajoneuvo pois itse.

– Jos tietoja tai omistajaa ei löydy, laitamme tuulilasiin siirtokehotuksen, joka on siellä seitsemän päivää. Siitä lähtee rekisteriin merkitylle omistajalle ja haltijalle kirjallinen siirtokehotusilmoitus.

– Jos autoa ei ole siirretty seitsemän päivän sisällä, siirrämme sen kaupungin varastolle. Varasto on Kuusankoski oy:n hallinnassa, ja meillä on heidän kanssaan yhteistoimintasopimus. Varastossa on nyt kymmenen autoa.

– Jos auto on vaaraksi tai romu, eli esimerkiksi palanut tai ajanut ulos tieltä ja on korjauskelvoton, siirrämme auton heti.


Entä, jos omistaja ei nouda autoa?

– Ajoneuvo kuulutetaan kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Ajoneuvo siirtyy 60 vuorokauden kuluttua kaupungin omistukseen ja menee romutukseen. Ajoneuvo poistuu rekisteristä ja yli 90 prosenttia sen materiaaleista päätyy uusiokäyttöön.


Miksei autoja huutokaupata?

– Siitä olisi kaupungille vain enemmän kustannuksia. Tällaiset autot ovat yleensä loppuun kulutettuja. Katsastus ei ole voimassa, tai ne on poistettu liikenteestä.


Paljonko auton omistajalle tulee kustannuksia, jos kaupunki siirtää auton?

– Hänelle lähtee 230 euron lasku huolimatta siitä, hakeeko hän autonsa pois vai ei. Jos hän ei maksa, lasku lähtee perintään. Kaupungin vahingoksi jää vuosittain muutama tuhat euroa niistä autoista, joiden rekisteriin merkittyä omistajaa ei ole tavoitettu.

– Yksityisalueella kiinteistönomistaja maksaa siirron, jos autonomistajaa ei saada tietoon.


Mitä teette väärin pysäköidyille autoille?

– Jos ajoneuvo on esimerkiksi liian lähellä suojatietä tai risteysaluetta, voimme tehdä lähisiirron, joka maksaa 136 euroa.

– Auto siirretään sellaiseen paikkaan, josta autonomistajan pitäisi se nähdä. Näitä on muutamia kymmeniä vuodessa. Lähisiirrosta menee kirjallinen dokumentti omistajalle kotiin. HäSa

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.