Julkaistu: 13.02.2018 14:00
-
Päivitetty: 13.02.2018 15:11

Mitä kaduille hylätyille autoille tapahtuu?

  • Hattelmalanharjun näköalatasanteelle hylätty romuauto sai olla rauhassa viikkoja. Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonta siirsi auton maanantaina varastoonsa. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hattelmalanharjun näköalatasanteelle hylätty romuauto sai olla rauhassa viikkoja. Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonta siirsi auton maanantaina varastoonsa. Kuva: Pekka Rautiainen

Sekä Hattelmalanharjun näköalatasanteella että Hattelmalanjärven lintutornin parkkipaikalla lojui viikkotolkulla hylätty auto.

Vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonnasta, kenen vastuulla hylättyjen autojen siirto ylipäätään kaupungissa on?

– Ajoneuvojen siirroissa noudatetaan lakia. Kaupungin omistamilla alueilla ja kaupungin hoitovastuulla olevilla teillä vastuu on pysäköinninvalvontatoimistolla. Yksityisalueelta kaupunki siirtää ajoneuvoja kiinteistönomistajien pyynnöstä.

– Ely-keskus vastaa ajoneuvojen siirrosta valtateillä, moottoritiellä ja pienemmillä tienpätkillä.


Paljonko hylättyjä autoja on vuosittain?

– Pysäköinninvalvonta antoi viime vuonna noin 140 siirtokehotusta. Näistä siirsimme itse noin 40. Ely-keskus siirtää tällä alueella jokusia autoja vuosittain.


Miten menettely etenee?

– Saamme tietoa autoista kadunkulkijoilta ja kunnossapidolta tai havaitsemme niitä itse. Käymme tarkistamassa auton ja selvitämme omistajatiedot joko rekisterikilpien tai tuulilasin valmistenumeron perusteella. Omistajan olisi hyvä hoitaa ajoneuvo pois itse.

– Jos tietoja tai omistajaa ei löydy, laitamme tuulilasiin siirtokehotuksen, joka on siellä seitsemän päivää. Siitä lähtee rekisteriin merkitylle omistajalle ja haltijalle kirjallinen siirtokehotusilmoitus.

– Jos autoa ei ole siirretty seitsemän päivän sisällä, siirrämme sen kaupungin varastolle. Varasto on Kuusankoski oy:n hallinnassa, ja meillä on heidän kanssaan yhteistoimintasopimus. Varastossa on nyt kymmenen autoa.

– Jos auto on vaaraksi tai romu, eli esimerkiksi palanut tai ajanut ulos tieltä ja on korjauskelvoton, siirrämme auton heti.


Entä, jos omistaja ei nouda autoa?

– Ajoneuvo kuulutetaan kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Ajoneuvo siirtyy 60 vuorokauden kuluttua kaupungin omistukseen ja menee romutukseen. Ajoneuvo poistuu rekisteristä ja yli 90 prosenttia sen materiaaleista päätyy uusiokäyttöön.


Miksei autoja huutokaupata?

– Siitä olisi kaupungille vain enemmän kustannuksia. Tällaiset autot ovat yleensä loppuun kulutettuja. Katsastus ei ole voimassa, tai ne on poistettu liikenteestä.


Paljonko auton omistajalle tulee kustannuksia, jos kaupunki siirtää auton?

– Hänelle lähtee 230 euron lasku huolimatta siitä, hakeeko hän autonsa pois vai ei. Jos hän ei maksa, lasku lähtee perintään. Kaupungin vahingoksi jää vuosittain muutama tuhat euroa niistä autoista, joiden rekisteriin merkittyä omistajaa ei ole tavoitettu.

– Yksityisalueella kiinteistönomistaja maksaa siirron, jos autonomistajaa ei saada tietoon.


Mitä teette väärin pysäköidyille autoille?

– Jos ajoneuvo on esimerkiksi liian lähellä suojatietä tai risteysaluetta, voimme tehdä lähisiirron, joka maksaa 136 euroa.

– Auto siirretään sellaiseen paikkaan, josta autonomistajan pitäisi se nähdä. Näitä on muutamia kymmeniä vuodessa. Lähisiirrosta menee kirjallinen dokumentti omistajalle kotiin. HäSa

Ely-keskusten vastaamilla tieosuuksilla on useita eri luokituksia, ja sivutiet jäävät ammattiautoilijan mukaan liian vähälle huomiolle. Pienillä yksityisteillä hoidon taso vaihtelee paljon. Kuva: Esko Tuovinen

Kulunut talvi on ollut haastava maanteiden kunnossapidon ja liukkauden torjunnan kannalta.Erityisesti loppuvuodesta ja tammikuussa jäätävät sateet saivat paljonkin liikennöidyt väylät ajoittain vaarallisen liukkaiksi.– Nyt helmikuussa sää on onneksi vakiintunut kunnon talveksi, jolloin kunnossapito

Hykin yläkoulu (keltainen rakennus taustalla) on tyhjillään ja koulua käydään tällä hetkellä parakeissa. Kuva: Lassi Puhtimäki / HäSa / arkisto

Kansalaispalaute on nostanut uusia ideoita Hämeenlinnan kouluverkoksi. Toisaalta joitakin vaihtoehtoja on jo pudotettu pois.HYKin suunnitelmissa ei ole mukana peruskorjausta. Yhden lukion vaihtoehdoista on enää mukana lukio Tavastian kampukselle.Kahden lukion pohdintoja on kaksi.

Kuva: Sääksmäen seurakunta

Valkeakosken kirkko saatetaan purkaa. Sääksmäen seurakunnan kirkkoneuvosto on päätynyt esittämään huonokuntoisen kirkon purkamista sen korjaamisen sijaan.Tilalle ei rakennettaisi uutta kirkkoa vaan tontti myytäisiin.Purkupäätöstä käsitellään kirkkovaltuuston kokouksessa torstaina 15.

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh