Julkaistu: 14.02.2018 04:00

Sosiaalinen media ei korvaa aitoa ystävyyttä – tänään vietetään ystävänpäivää

  • Sara Laaksonen (vas.) ja Riina Kihlamo ovat olleet ystäviä kuutisen vuotta. Laaksonen arvostaa Kihlamossa tämän rauhallisuutta ja aikuismaisuutta. Kihlamo puolestaan kuvailee Laaksosta spontaaniksi ja luotettavaksi. Kuva: Toni Rasinkangas
    Sara Laaksonen (vas.) ja Riina Kihlamo ovat olleet ystäviä kuutisen vuotta. Laaksonen arvostaa Kihlamossa tämän rauhallisuutta ja aikuismaisuutta. Kihlamo puolestaan kuvailee Laaksosta spontaaniksi ja luotettavaksi. Kuva: Toni Rasinkangas

Kahvilan kulmapöydässä käy puheensorina välillä hersyvällä naurulla säestettynä.

Kuutisen vuotta samassa työpaikassa – baarissa – työskennelleet ja siellä ystävystyneet hattulalainen Riina Kihlamo, 23, ja akaalainen Sara Laaksonen, 22, ovat tulleet vaihtamaan kuulumisia ennen työvuoron alkamista.

Nykyisin he työskentelevät eri työpaikoissa, mutta se ei ole ystävyyttä nakertanut – päinvastoin.

– Laitoin aamulla Riinalle viestin, että mikä työvuoro. Jos on vapaata aikaa, usein näemme jossain, Laaksonen kertoo.

– Yleensä suklaakakkujen parissa, koska se auttaa kaikkeen, Kihlamo kikattaa ja osoittaa pöydällä olevaa kakunpalaa.

Kihlamo kertoo omaavansa noin 300 Instagram-seuraajaa ja 500 Facebook-kaveria, mutta ystävikseen hän luokittelee vain kolme.

– Eniten pidämme yhteyttä somen kautta, ja siellä sovitaan sitten näkemiset ja yhdessä tekemiset.

Kihlamon mukaan sadat somekaverit ja sometus eivät voi mitenkään korvata aitoa ystävyyttä.

– Kun somettaa, ei tule nähtyä niin kovin usein, mutta toisaalta somessa pystyy puhumaan paljon. Ei se silti korvaa hyvien ystävien näkemisen tarvetta.

Myös puheviestinnän tutkija Ira Virtanen Tampereen yliopistosta näkee, että sosiaalinen media vaikuttaa ystävyyssuhteisiin pikemminkin positiivisesti kuin negatiivisesti.

Hänen mukaansa some on hyvä tapa pitää yllä päivittäistä yhteyttä ystäviin ja osallistua heidän pieniin hetkiinsä arjessa.

– Esimerkiksi ystävän aamupuurolta lataama kuva Instagramiin on otollinen mahdollisuus lähettää hyvän huomenen toivotukset. Näin molemmille tulee hyvä mieli toistensa olemassa olosta. Ennen sosiaalista mediaa kuinka moni meistä soitti ystävälleen tehdäkseen saman? Virtanen vastaa sähköpostilla Ranskasta.

Riina Kihlamon ystävä Sara Laaksonen ei juurikaan somessa roiku muun muassa sen takia, ettei hän halua julistaa yksityisiä asioitaan koko kansalle.

Hänellä on viisi hyvää ystävää, joille hän jakaa ilonsa ja surunsa.

– Ystävänä Riina ymmärtää, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä, vaikka en oikein edes uskaltaisi niistä kertoa. Tiedän, ettei hän kerro niitä eteenpäin, Laaksonen kuvailee luottamustaan Kihlamoon.

Facebook- ja muiden somekavereiden määrä riippuu tutkija Ira Virtasen mukaan pitkälti juuri siitä, kuinka paljon ja kuinka syvällisesti ihminen haluaa elämästään jakaa toisille.

– Meillä on omanlaisemme tavat määrittää kaveruutta ja ystävyyttä. Joku puhuu kaikista läheisistä tuttavistaan ystävinä, toiset puolestaan puhuvat vain kavereista. Käsitteellä ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, mikä kokemuksemme näistä suhteista on.

Ystävyyttä ylläpidetään Ira Virtasen mukaan olemalla kiinnostunut ja kyselemällä toisen elämästä, ajatuksista, tunteista ja kiinnostuksen kohteista.

Ystävät tyypillisesti jakavat samankaltaisia intressejä, ja näiden ympärille ystävyys monesti muodostuukin.

– Vapaaehtoisuus, hauskanpito, luottamuksellisuus ja vastavuoroisuus ovat ystävyyden kulmakiviä.

– Jos voin luottaa siihen, että toinen ihminen on minua varten ja jakaa myös onnen hetket elämässäni, ystävyyttä syntyy, ja se kantaa, puheviestinnän tutkija Ira Virtanen toteaa. HÄSA

Ely-keskusten vastaamilla tieosuuksilla on useita eri luokituksia, ja sivutiet jäävät ammattiautoilijan mukaan liian vähälle huomiolle. Pienillä yksityisteillä hoidon taso vaihtelee paljon. Kuva: Esko Tuovinen

Kulunut talvi on ollut haastava maanteiden kunnossapidon ja liukkauden torjunnan kannalta.Erityisesti loppuvuodesta ja tammikuussa jäätävät sateet saivat paljonkin liikennöidyt väylät ajoittain vaarallisen liukkaiksi.– Nyt helmikuussa sää on onneksi vakiintunut kunnon talveksi, jolloin kunnossapito

Hykin yläkoulu (keltainen rakennus taustalla) on tyhjillään ja koulua käydään tällä hetkellä parakeissa. Kuva: Lassi Puhtimäki / HäSa / arkisto

Kansalaispalaute on nostanut uusia ideoita Hämeenlinnan kouluverkoksi. Toisaalta joitakin vaihtoehtoja on jo pudotettu pois.HYKin suunnitelmissa ei ole mukana peruskorjausta. Yhden lukion vaihtoehdoista on enää mukana lukio Tavastian kampukselle.Kahden lukion pohdintoja on kaksi.

Kuva: Sääksmäen seurakunta

Valkeakosken kirkko saatetaan purkaa. Sääksmäen seurakunnan kirkkoneuvosto on päätynyt esittämään huonokuntoisen kirkon purkamista sen korjaamisen sijaan.Tilalle ei rakennettaisi uutta kirkkoa vaan tontti myytäisiin.Purkupäätöstä käsitellään kirkkovaltuuston kokouksessa torstaina 15.

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh