Julkaistu: 14.02.2018 04:00

Sosiaalinen media ei korvaa aitoa ystävyyttä – tänään vietetään ystävänpäivää

 • Sara Laaksonen (vas.) ja Riina Kihlamo ovat olleet ystäviä kuutisen vuotta. Laaksonen arvostaa Kihlamossa tämän rauhallisuutta ja aikuismaisuutta. Kihlamo puolestaan kuvailee Laaksosta spontaaniksi ja luotettavaksi. Kuva: Toni Rasinkangas
  Sara Laaksonen (vas.) ja Riina Kihlamo ovat olleet ystäviä kuutisen vuotta. Laaksonen arvostaa Kihlamossa tämän rauhallisuutta ja aikuismaisuutta. Kihlamo puolestaan kuvailee Laaksosta spontaaniksi ja luotettavaksi. Kuva: Toni Rasinkangas

Kahvilan kulmapöydässä käy puheensorina välillä hersyvällä naurulla säestettynä.

Kuutisen vuotta samassa työpaikassa – baarissa – työskennelleet ja siellä ystävystyneet hattulalainen Riina Kihlamo, 23, ja akaalainen Sara Laaksonen, 22, ovat tulleet vaihtamaan kuulumisia ennen työvuoron alkamista.

Nykyisin he työskentelevät eri työpaikoissa, mutta se ei ole ystävyyttä nakertanut – päinvastoin.

– Laitoin aamulla Riinalle viestin, että mikä työvuoro. Jos on vapaata aikaa, usein näemme jossain, Laaksonen kertoo.

– Yleensä suklaakakkujen parissa, koska se auttaa kaikkeen, Kihlamo kikattaa ja osoittaa pöydällä olevaa kakunpalaa.

Kihlamo kertoo omaavansa noin 300 Instagram-seuraajaa ja 500 Facebook-kaveria, mutta ystävikseen hän luokittelee vain kolme.

– Eniten pidämme yhteyttä somen kautta, ja siellä sovitaan sitten näkemiset ja yhdessä tekemiset.

Kihlamon mukaan sadat somekaverit ja sometus eivät voi mitenkään korvata aitoa ystävyyttä.

– Kun somettaa, ei tule nähtyä niin kovin usein, mutta toisaalta somessa pystyy puhumaan paljon. Ei se silti korvaa hyvien ystävien näkemisen tarvetta.

Myös puheviestinnän tutkija Ira Virtanen Tampereen yliopistosta näkee, että sosiaalinen media vaikuttaa ystävyyssuhteisiin pikemminkin positiivisesti kuin negatiivisesti.

Hänen mukaansa some on hyvä tapa pitää yllä päivittäistä yhteyttä ystäviin ja osallistua heidän pieniin hetkiinsä arjessa.

– Esimerkiksi ystävän aamupuurolta lataama kuva Instagramiin on otollinen mahdollisuus lähettää hyvän huomenen toivotukset. Näin molemmille tulee hyvä mieli toistensa olemassa olosta. Ennen sosiaalista mediaa kuinka moni meistä soitti ystävälleen tehdäkseen saman? Virtanen vastaa sähköpostilla Ranskasta.

Riina Kihlamon ystävä Sara Laaksonen ei juurikaan somessa roiku muun muassa sen takia, ettei hän halua julistaa yksityisiä asioitaan koko kansalle.

Hänellä on viisi hyvää ystävää, joille hän jakaa ilonsa ja surunsa.

– Ystävänä Riina ymmärtää, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä, vaikka en oikein edes uskaltaisi niistä kertoa. Tiedän, ettei hän kerro niitä eteenpäin, Laaksonen kuvailee luottamustaan Kihlamoon.

Facebook- ja muiden somekavereiden määrä riippuu tutkija Ira Virtasen mukaan pitkälti juuri siitä, kuinka paljon ja kuinka syvällisesti ihminen haluaa elämästään jakaa toisille.

– Meillä on omanlaisemme tavat määrittää kaveruutta ja ystävyyttä. Joku puhuu kaikista läheisistä tuttavistaan ystävinä, toiset puolestaan puhuvat vain kavereista. Käsitteellä ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, mikä kokemuksemme näistä suhteista on.

Ystävyyttä ylläpidetään Ira Virtasen mukaan olemalla kiinnostunut ja kyselemällä toisen elämästä, ajatuksista, tunteista ja kiinnostuksen kohteista.

Ystävät tyypillisesti jakavat samankaltaisia intressejä, ja näiden ympärille ystävyys monesti muodostuukin.

– Vapaaehtoisuus, hauskanpito, luottamuksellisuus ja vastavuoroisuus ovat ystävyyden kulmakiviä.

– Jos voin luottaa siihen, että toinen ihminen on minua varten ja jakaa myös onnen hetket elämässäni, ystävyyttä syntyy, ja se kantaa, puheviestinnän tutkija Ira Virtanen toteaa. HÄSA

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena