Julkaistu: 14.02.2018 20:58

Hattula myöntää rahaa iloa tuottaville ideoille

  • Hattulan kulttuuri- ja stipendirahasto ihasteli keskiviikkona tuoreita Hattula-aiheisia värityskirjoja. Rahaston toimikuntaan kuuluvat Minna Linna-Vuori (puheenjohtaja ja sihteeri, vas.), Marjatta Perkiö, Erkki Pänkäläinen, Kari Virtanen sekä Riitta-Liisa Joutsenlahti. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hattulan kulttuuri- ja stipendirahasto ihasteli keskiviikkona tuoreita Hattula-aiheisia värityskirjoja. Rahaston toimikuntaan kuuluvat Minna Linna-Vuori (puheenjohtaja ja sihteeri, vas.), Marjatta Perkiö, Erkki Pänkäläinen, Kari Virtanen sekä Riitta-Liisa Joutsenlahti. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulassa etsitään 150 vuotta täyttävän kunnan kunniaksi iloa tuottavia ideoita. Hattulan kulttuuri- ja stipendirahasto tukee kekseliäitä ja viitseliäitä kuntalaisia 150 euron suuruisella idearahalla.

– Tällainen rahasto on hyvä tapa tuoda esiin Hattulaa ja tukea paikallista kulttuuria ja muutakin toimintaa, sanoo rahaston toimikunnan jäsen Riitta-Liisa Joutsenlahti.

Esimerkiksi juuri toteutettu taidekilpailu ja sen tuloksena syntynyt värityskirja ilahduttivat häntä kovasti.

Kulttuuri- ja stipendirahaston toiminta on aktivoitunut lyhyen tauon jälkeen, ja uusi toimikunta aloitti työnsä viime kevään kuntavaalien jälkeen.

Viisihenkinen toimikunta kokoontui keskiviikkona jakamaan idearahoja ja suunnittelemaan juhlavuoteen kuuluvaa Hattulan omaa Taiteiden yötä.

Tuoreimmat idearahat myönnettiin hakemusten perusteella muun muassa niittykasvien siementen hankintaan ja kylvöön, kuvakirjan viimeistelyyn ja pullakahvien tarjoamiseen kylätapahtumassa. Jo aiemmin on tuettu Pilke-teatterin jouluesitystä.

Toimikunnan puheenjohtaja, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Linna-Vuori kertoo, että juhlavuoden suunnitelmat tarkentuvat vielä, mutta elokuun lopussa ja syyskuun alussa on paljon ohjelmaa.

Idearahojen lisäksi kulttuuri- ja stipendirahasto jakaa isompia summia sopivaksi katsomiinsa kohteisiin. Suurimmat, 10 000 euron suuruiset apurahat jaettiin vuosina 2011 ja 2012 Jaakko Juteini -seuralle Juteini-aiheisen elokuvan tekoa varten.

Lisäksi sama toimikunta hallinnoi Kaija Lehmuskallion nimikkorahastoa, joka tukee alakoululaisten lukuharrastusta kirjastipendein. HÄSA

Syyskuussa kolmen päivän putki

Hattulan 150-vuotisjuhlavuotta vietetään muun muassa 25.8. Petäyksessä Venetsialaisten yhteydessä. Sen järjestävät hotelli ja Vanajavesikeskus, ja kunta suunnittelee kuljetuksia Parolasta.

Syyskuun alussa on luvassa kolmen päivän juhlaputki, jonka aloittaa perinteinen dekkari-ilta 6.9.

Seuraavana iltana 7.9. järjestetään Hattulan oma Taiteiden yö -tapahtuma, jonka sisältöä suunnittelee Hattulan stipendi- ja kulttuurirahaston toimikunta.

Lauantaina 8.9. herätetään henkiin legendaarinen Töpinä-rock, nyt entisten nuorten Töpinä-rock -hengessä.

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.