Julkaistu: 14.02.2018 21:57
-
Päivitetty: 14.02.2018 22:02

Vanhusten vuokra-asuntojen kysyntä hiipunut – asuntoja on tyhjillään Hämeenlinnassa etenkin pitäjissä

  • Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kysynnän puute on pidentänyt Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön vuokra-asuntojen tyhjillään oloa ja vähentänyt käyttöastetta reilun vuoden sisällä.

– Etenkin liitoskunnissa on tyhjäkäyntiä. Huoneistot ovat pidempään tyhjinä kuin aiemmin. Talven aikana on tullut useita vapaita asuntoja, eikä asukkaita ole jonoksi asti, kertoo säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen.

Käyttöaste on pudonnut 98 prosentista 96 prosenttiin.

– Pudotus ei ole radikaali, mutta jo suuntauskin lisääntyvään tyhjäkäyntiin on huolestuttavaa meidän kannaltamme, ja siihen pitää suhtautua vakavasti.

 

Vanhusten asuntosäätiö onkin käynnistämässä neuvottelut kaupungin kanssa siitä, miten pitäjien suhteellisen hyväkuntoisia, kotihoidon piirissä olevia vanhuksia saataisiin muuttamaan pitäjäkeskuksiin vuokra-asuntoihin.

– Kaupungin kodinhoitajien olisi helpompi hoitaa heitä nykyistä tehokkaammin kuin ajella yksin kappalein tiettömien teiden päähän heitä hoitamaan monta kertaa päivässä.

– Meille se voisi onnistuessaan olla positiivinen ruiske tähän orastavaan pitäjien vuokra-asuntojen tyhjäkäyntiin, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen näkee.

 

Syitä vanhusten vuokra-asuntojen kysynnän laskuun Meriläinen voi vain arvailla.

– Olisiko niin, että liitoskuntien ikäihmiset haluavat muuttaa keskustaan? Hämeenlinnan keskustaan on rakennettu aika paljon uusia taloja, vaikka väestönkehitys on negatiivinen.

 

Kysynnän hiipuminen voi vaikuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön asuntojen jatkokäyttöön ja uudiskohteiden tarpeeseen.

Säätiö miettii parhaillaan mitä tehdä esimerkiksi Lammilla Heinätie 1–3:ssa sijaitsevan huonokuntoisen kiinteistön vanhimmalle osalle.

– Siinä on 3–4 asuntoa tyhjillään. Jos tarvetta ei ole, sitä ei peruskorjata, ja sen kohtalona on myynti tai purkaminen.

 

Lammilla koko ikäihmisten asumisen palvelurakenne on muuttumassa vuonna 2020 Lammin hyvinvointikeskuksen avautuessa Isolukkarintie 2 B:hen.

Sinne siirtyy asukkaita ainakin lakkautettavasta Lammin vanhainkodista.

Vanhusten asuntosäätiössä hyvinvointikeskuksen suunnittelu on edennyt erikoissuunnittelijoiden valintaan. Rakentaminen alkaa keväällä 2019.

Hyvinvointikeskukseen tulee 42 asuntoa, joista osa on suunnattu ikäihmisten vuokra-asumiseen ja osa tehostettuun palveluasumiseen. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä. Kaksioita on kahdeksan.

Kohteen kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa, josta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran avustusvaraus on yli kaksi miljoonaa euroa.

 

Viime syksynä aloitetun Tuuloksen Raikontie 2:n rivitalokohde valmistuu tämän vuoden syksyyn mennessä.

Se korvaa tontilla aiemmin olleen huonokuntoisen, 18-asuntoisen Kaskirinteen. Uudiskohteeseen tulee 14 asuntoa, joista kaksi on kaksioita ja loput yksiöitä. Lisäksi tulee yhteis- ja saunatilat.

Kustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa, josta Aran avustusvaraus on yli 400 000 euroa.

Lammin hyvinvointikeskuksen valmistuttua 2020 säätiö lähtee viemään eteenpäin 40-asuntoisen vuokrakerrostalon rakentamista Keinusaareen Korentokadulle, mikäli kysyntää on. HÄSA

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.