Julkaistu: 14.02.2018 21:57
-
Päivitetty: 14.02.2018 22:02

Vanhusten vuokra-asuntojen kysyntä hiipunut – asuntoja on tyhjillään Hämeenlinnassa etenkin pitäjissä

  • Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kysynnän puute on pidentänyt Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön vuokra-asuntojen tyhjillään oloa ja vähentänyt käyttöastetta reilun vuoden sisällä.

– Etenkin liitoskunnissa on tyhjäkäyntiä. Huoneistot ovat pidempään tyhjinä kuin aiemmin. Talven aikana on tullut useita vapaita asuntoja, eikä asukkaita ole jonoksi asti, kertoo säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen.

Käyttöaste on pudonnut 98 prosentista 96 prosenttiin.

– Pudotus ei ole radikaali, mutta jo suuntauskin lisääntyvään tyhjäkäyntiin on huolestuttavaa meidän kannaltamme, ja siihen pitää suhtautua vakavasti.

 

Vanhusten asuntosäätiö onkin käynnistämässä neuvottelut kaupungin kanssa siitä, miten pitäjien suhteellisen hyväkuntoisia, kotihoidon piirissä olevia vanhuksia saataisiin muuttamaan pitäjäkeskuksiin vuokra-asuntoihin.

– Kaupungin kodinhoitajien olisi helpompi hoitaa heitä nykyistä tehokkaammin kuin ajella yksin kappalein tiettömien teiden päähän heitä hoitamaan monta kertaa päivässä.

– Meille se voisi onnistuessaan olla positiivinen ruiske tähän orastavaan pitäjien vuokra-asuntojen tyhjäkäyntiin, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen näkee.

 

Syitä vanhusten vuokra-asuntojen kysynnän laskuun Meriläinen voi vain arvailla.

– Olisiko niin, että liitoskuntien ikäihmiset haluavat muuttaa keskustaan? Hämeenlinnan keskustaan on rakennettu aika paljon uusia taloja, vaikka väestönkehitys on negatiivinen.

 

Kysynnän hiipuminen voi vaikuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön asuntojen jatkokäyttöön ja uudiskohteiden tarpeeseen.

Säätiö miettii parhaillaan mitä tehdä esimerkiksi Lammilla Heinätie 1–3:ssa sijaitsevan huonokuntoisen kiinteistön vanhimmalle osalle.

– Siinä on 3–4 asuntoa tyhjillään. Jos tarvetta ei ole, sitä ei peruskorjata, ja sen kohtalona on myynti tai purkaminen.

 

Lammilla koko ikäihmisten asumisen palvelurakenne on muuttumassa vuonna 2020 Lammin hyvinvointikeskuksen avautuessa Isolukkarintie 2 B:hen.

Sinne siirtyy asukkaita ainakin lakkautettavasta Lammin vanhainkodista.

Vanhusten asuntosäätiössä hyvinvointikeskuksen suunnittelu on edennyt erikoissuunnittelijoiden valintaan. Rakentaminen alkaa keväällä 2019.

Hyvinvointikeskukseen tulee 42 asuntoa, joista osa on suunnattu ikäihmisten vuokra-asumiseen ja osa tehostettuun palveluasumiseen. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä. Kaksioita on kahdeksan.

Kohteen kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa, josta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran avustusvaraus on yli kaksi miljoonaa euroa.

 

Viime syksynä aloitetun Tuuloksen Raikontie 2:n rivitalokohde valmistuu tämän vuoden syksyyn mennessä.

Se korvaa tontilla aiemmin olleen huonokuntoisen, 18-asuntoisen Kaskirinteen. Uudiskohteeseen tulee 14 asuntoa, joista kaksi on kaksioita ja loput yksiöitä. Lisäksi tulee yhteis- ja saunatilat.

Kustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa, josta Aran avustusvaraus on yli 400 000 euroa.

Lammin hyvinvointikeskuksen valmistuttua 2020 säätiö lähtee viemään eteenpäin 40-asuntoisen vuokrakerrostalon rakentamista Keinusaareen Korentokadulle, mikäli kysyntää on. HÄSA

Vanha Mensan eli Saarioisten säilyketehdas Asemanrannassa puretaan (kuvassa oikealla), jos YIT saa vielä purkuluvan. Kuva: Riku Hasari

Viikon pohdinnan jälkeen Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti antaa poikkeusluvan vanhan Mensan säilyketehtaan purkamiselle.Talo on kaavalla suojeltu, mutta kiinteistön omistaja ja Asemanrannan alueen rakentaja YIT Rakennus oy haki lupaa poiketa asemakaavasta, koska rakennuksen kunto osoittautui pa

Riihimäellä ja Hyvinkäällä toimivalle koulutusogranisaatio Hyrialle on annettu lakkovaroitus.Lakkovaroituksen jättivät OAJ, JHL ja Jyty. Lakkovaroitus koskee yhteensä viittä eteläisen Suomen ammatillista oppilaitosta ja neljää ammatillista aikuiskoulutuskeskusta.Lakko alkaa 5.

Hämeenlinnan uuden hiphop-festivaalin ensimmäinen artistikattaus on julkistettu.Suomalaisia pitkän linjan hiphop-osaamista edustavat muun muassa Pyhimys ja Asa. Televisiosta tuttuja artisteja ovat Vain elämää sarjassa kaudella 2017 esiintynyt Nikke Ankara, sekä Emma-gaalasta tutut Evelina, Cledos, G

Tutkittavat sairaudet ovat sepelvaltimotauti, tyypin 2 diabetes ja laskimoveritulppa. Tutkimuksessa tutkitaan myös, miten tiedon vastaanottajat omaksuvat saamaansa tietoa ja hyödyntävät sitä elintavoissaan. Arkistokuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL käynnistää uuden tutkimuksen, jossa selvitetään, onko hyödyllistä kertoa ihmisille heidän henkilökohtaiseen perimäänsä ja aineenvaihduntaansa liittyvää tietoa ja näiden yhdessä muodostamaa sairastumisriskiä.Tutkijat haluavat selvittää, voidaanko näillä tiedoilla