Julkaistu: 14.02.2018 21:57
-
Päivitetty: 14.02.2018 22:02

Vanhusten vuokra-asuntojen kysyntä hiipunut – asuntoja on tyhjillään Hämeenlinnassa etenkin pitäjissä

  • Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön 14 asunnon rivitalokohde valmistuu Tuulokseen Raikontielle alkusyksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kysynnän puute on pidentänyt Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön vuokra-asuntojen tyhjillään oloa ja vähentänyt käyttöastetta reilun vuoden sisällä.

– Etenkin liitoskunnissa on tyhjäkäyntiä. Huoneistot ovat pidempään tyhjinä kuin aiemmin. Talven aikana on tullut useita vapaita asuntoja, eikä asukkaita ole jonoksi asti, kertoo säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen.

Käyttöaste on pudonnut 98 prosentista 96 prosenttiin.

– Pudotus ei ole radikaali, mutta jo suuntauskin lisääntyvään tyhjäkäyntiin on huolestuttavaa meidän kannaltamme, ja siihen pitää suhtautua vakavasti.

 

Vanhusten asuntosäätiö onkin käynnistämässä neuvottelut kaupungin kanssa siitä, miten pitäjien suhteellisen hyväkuntoisia, kotihoidon piirissä olevia vanhuksia saataisiin muuttamaan pitäjäkeskuksiin vuokra-asuntoihin.

– Kaupungin kodinhoitajien olisi helpompi hoitaa heitä nykyistä tehokkaammin kuin ajella yksin kappalein tiettömien teiden päähän heitä hoitamaan monta kertaa päivässä.

– Meille se voisi onnistuessaan olla positiivinen ruiske tähän orastavaan pitäjien vuokra-asuntojen tyhjäkäyntiin, säätiön toimitusjohtaja Heikki Meriläinen näkee.

 

Syitä vanhusten vuokra-asuntojen kysynnän laskuun Meriläinen voi vain arvailla.

– Olisiko niin, että liitoskuntien ikäihmiset haluavat muuttaa keskustaan? Hämeenlinnan keskustaan on rakennettu aika paljon uusia taloja, vaikka väestönkehitys on negatiivinen.

 

Kysynnän hiipuminen voi vaikuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön asuntojen jatkokäyttöön ja uudiskohteiden tarpeeseen.

Säätiö miettii parhaillaan mitä tehdä esimerkiksi Lammilla Heinätie 1–3:ssa sijaitsevan huonokuntoisen kiinteistön vanhimmalle osalle.

– Siinä on 3–4 asuntoa tyhjillään. Jos tarvetta ei ole, sitä ei peruskorjata, ja sen kohtalona on myynti tai purkaminen.

 

Lammilla koko ikäihmisten asumisen palvelurakenne on muuttumassa vuonna 2020 Lammin hyvinvointikeskuksen avautuessa Isolukkarintie 2 B:hen.

Sinne siirtyy asukkaita ainakin lakkautettavasta Lammin vanhainkodista.

Vanhusten asuntosäätiössä hyvinvointikeskuksen suunnittelu on edennyt erikoissuunnittelijoiden valintaan. Rakentaminen alkaa keväällä 2019.

Hyvinvointikeskukseen tulee 42 asuntoa, joista osa on suunnattu ikäihmisten vuokra-asumiseen ja osa tehostettuun palveluasumiseen. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä. Kaksioita on kahdeksan.

Kohteen kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa, josta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran avustusvaraus on yli kaksi miljoonaa euroa.

 

Viime syksynä aloitetun Tuuloksen Raikontie 2:n rivitalokohde valmistuu tämän vuoden syksyyn mennessä.

Se korvaa tontilla aiemmin olleen huonokuntoisen, 18-asuntoisen Kaskirinteen. Uudiskohteeseen tulee 14 asuntoa, joista kaksi on kaksioita ja loput yksiöitä. Lisäksi tulee yhteis- ja saunatilat.

Kustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa, josta Aran avustusvaraus on yli 400 000 euroa.

Lammin hyvinvointikeskuksen valmistuttua 2020 säätiö lähtee viemään eteenpäin 40-asuntoisen vuokrakerrostalon rakentamista Keinusaareen Korentokadulle, mikäli kysyntää on. HÄSA

Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh