Julkaistu: 09.03.2018 07:00
-
Päivitetty: 09.03.2018 07:20

Hämeenlinnalainen "Frogley" on ikuinen kasarinuori, joka palasi juurilleen

  • Nyt vanhojen Yö-bändikavereiden kanssa Jay Lewis Gangissa soittava rumpali Jukka
    Nyt vanhojen Yö-bändikavereiden kanssa Jay Lewis Gangissa soittava rumpali Jukka

Yö-yhtyeestä vuonna 2016 erotettujen Jay Lewisin ja Daffy Terävän uusi bändi Jay Lewis Gang julkaisee esikoisalbuminsa Folio perjantaina. Rumpujen takana on Hämeenlinnassa asuva Jukka "Frogley" Mänty-Sorvari, joka soitti Yössä vuosina 1990–2002.

Vuoden Hämeenlinnassa asuneen Frogleyn voi nähdä ensi kesänä kolmatta kertaa Hämeenlinnan uuden kesäteatterin bändissä rumpalina. Päivätyönään hän työskentelee Perhekoti Jääskeläisessä kehitysvammaisten ohjaajana.

Vuonna 2016 juuri vaimonsa kanssa Espanjasta Suomeen palannut Frogley otti yhteyttä Yöstä erotettuihin muusikoihin, ja vuodenvaihteessa Jay Lewis Gang oli kasassa. Mukaan saatiin myös Popedassa aiemmin soittanut kosketinsoittaja Jani Kemppinen.

Frogley, millaista on soittaa vanhojen bändikavereiden kanssa yli 10 vuoden tauon jälkeen?

– Yhdessä soittaminen pitkästä aikaa on ollut mahtavaa. Jo parin treenikerran jälkeen huomasimme, että kemiat toimivat vieläkin. Sellaista ei treenaamalla saa. Jos se toimii, se toimii. Kemia on musiikissa tärkeintä: se kuuluu, näkyy ja tuntuu.

Uuden levyn musiikissa ja promokuvien vaatetuksessa on aistittavissa 1980-luvun vaikutteita. Onko Jay Lewis Gang paluu nuoruuteen?

– Emme ole palanneet mihinkään, koska emme ole koskaan päässeet siitä nuoruudesta. Toivottavasti emme pääsekään. Teemme musaa, josta itse digaamme ja jota on mukava soittaa. Meille ei ole kukaan kertomassa, millaista sen pitäisi olla, tai antamassa rajoja. On hienoa, että hirveän paljon ihmiset ovat myös kaivanneet tuon tyylistä musaa. Kasari ei koskaan häviä, vaikka voi mennä muodista. Hyvä biisi on aina tärkein.

– 1980-luku kuuluu, koska se on meidän historiaa ja juuria. Olemme kaikki pitkään tykänneet juuri sellaisesta musiikista. Emme miettineet tai suunnitelleet, millaista musiikkia alamme tehdä. Alloimme tehdä biisejä ja huomasimme, että tämän kuuloisia niistä tulee, kun tällaiset äijät niitä soittavat.

Levyllä on myös cover-versio Skädäm-yhtyeen Älä lähde pois -biisistä. Miten vanhan 1980-luvun bändisi kappale päätyi levylle?

– Kun suunnittelimme keikkasettiä, Daffy sanoi, että se on yksi hänen suosikkibiisejään. Se oli hauska päivittää, koska levytimme biisin Skädämin kanssa 1980-luvun puolivälissä. Se on toimiva biisi ja sopii kokonaisuuteen mainiosti.

Olette ehtineet heittää jo yli parikymmentä keikkaa. Miten teidät on otettu vastaan?

– Yleisö on ottanut meidät vastaan oikein hienosti. Ilmeisesti tietty leimallinen iskelmällisyys on ollut monella niin kauan läsnä, että ihmisiä on yllättänyt, että olemme rock-bändi. Olemme kuitenkin aina soittaneet rock-musiikkia. Välillä on ollut vaiheita, jotka ovat menneet poispäin siitä. Nyt musiikin suhteen olemme palanneet juurille.

– Meitä ei ole bändinä verrattu Yöhön. Totta kai se tulee esiin, koska suurimmalla osalla meistä on pitkä Yö-menneisyys. Bändeissä on kuitenkin eroa kuin yöllä ja päivällä. Olemme ihan eri kategorioissa musiikillisesti. Jay Lewis Gang on rouheaa rock-musiikkia.

Miten Jay Lewis Gang jatkaa tästä eteenpäin?

– Tarkoitus on odotella ja kuunnella, millaisen vastaanoton levy saa. Jossain vaiheessa varsinainen kiertue tulee, mutta emme lähde suorittamaan. Teemme tasaiseen tahtiin keikkoja, ja tänä vuonna aiomme tehdä jo seuraavan levyn valmiiksi. Emme jää laakereille lepäilemään. HÄSA

Jay Lewis Gangin levynjulkaisukeikka Tampereella Ihkussa perjantaina.

Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!