Julkaistu: 13.03.2018 11:47

Allergiaoireet kiusaavat keväisin ja kesäisin yli miljoonaa suomalaista

  • Suurimmalla osalla allergiapotilaista oireet ovat lieviä ja pysyvät kurissa lääkityksen avulla.
    Suurimmalla osalla allergiapotilaista oireet ovat lieviä ja pysyvät kurissa lääkityksen avulla.

Siitepölyallergiasta kärsii yli 20 prosenttia suomalaisista.

Pitkittyneet oireet vetävät voimattomaksi, minkä seurauksena työtehokkuus heikkenee ja sairauspoissaolot lisääntyvät.

Jos siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat aikaisempina vuosina olleet selvät, kannattaa allergialääkitys aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista.

Pelkästään allergioiden aiheuttamien poissaolojen kustannukset ovat vuosittain 100–130 miljoonaa euroa, vaikka vain joka kymmenes allergikko joutuu jäämään oireiden takia pois töistä.

– Allergiaoireet vaikuttavat työtehoon sitkeän flunssan tapaan ja voivat laskea hoitamattomana vireystilaa jopa monen kuukauden ajan. Vaikka allergia esiintyykin useimmiten lievänä, allergikkoja on määrällisesti niin runsaasti, että satunnaisista poissaoloista ja ajoittaisista työkyvyn heikkenemisistä kertyy suuria summia, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Terveystalosta.

Älä kärsi turhaan, aloita lääkitys ajoissa

Siitepölyallergiaa aiheuttavat keväällä kukkivat lehtipuut ja myöhemmin kesällä heinäkasvit sekä pujot.

Tyypillisimpiä oireita ovat vetinen nuha, aivastelu, tukkoisuus, silmien punoitus ja kirvely. Allergiat voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. Astmaatikoilla astmaoireet saattavat pahentua keväällä voimakkaimpaan siite- ja katupölyaikaan.

– Allergioiden aiheuttamasta yleisen elämänlaadun huononemisesta on turha kärsiä, kun tehokasta apua on saatavilla. Mikäli oireiden aiheuttaja on epäselvä, on hyvä tehdä allergiaselvityksiä, jotta tiedetään mitä hoidetaan. Jos taas allergia on tuttu ja jokavuotinen riesa, lääkitys tulisi tehokkuuden takaamiseksi aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista – noin viikko ennen kukinnan alkua, Lindström neuvoo.

Erityisesti voimakkaista oireista kärsivien tulisi seurata siitepölytiedotteita jo maaliskuussa, jotta lääkityksen ajoitus onnistuisi. 

Siedättämällä elämänlaatu ja työteho paranevat kerralla pitkäksi aikaa

Suurimmalla osalla allergiapotilaista oireet ovat lieviä ja pysyvät kurissa lääkityksen avulla.

Siedätyshoito voi olla tehokas apukeino keskivaikeaan ja vaikeaan allergiaan, joihin lääkkeet eivät pure. Hoidon tarkoituksena on totuttaa elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen, jotta oireet vähenisivät.

– Siitepölykaudella siedätyshoitojen aloittaminen on liian myöhäistä. Päätös hoidoista kannattaa kuitenkin tehdä jo keväällä varaamalla aika lääkärille, jotta hoidot voidaan aloittaa jouhevasti syksyllä. Vaikutus kestää jopa 10 vuotta, joten kyse on pitkäaikaisesta helpotuksesta, Lindström sanoo.

Siedätys ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan se on kolmen vuoden prosessi, johon potilaan on tärkeä sitoutua.

Perinteisen pistoshoidon rinnalle on kehitetty helpompi vaihtoehto eli kielenalustabletti, joka otetaan ensimmäisellä kerralla lääkärin vastaanotolla ja jatkossa kotona, jos kaikki sujuu hyvin.

– Erityisesti työikäisten kannattaa harkita siedätyshoitoa, sillä sen avulla voitaisiin parantaa sekä elämänlaatua että työtehoa. Myös työnantajien kannattaisi suhtautua myönteisesti allergioiden hoitoon sairauspoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi, Lindström toteaa.

Allergikon muistilista:

Huolehdi ajoissa, että allergialääkereseptit ovat voimassa ja varaa tarvittaessa aika lääkärille. 

Aloita lääkitys hyvissä ajoin. Nenän limakalvojen allergista tulehdusta hoitava kortisonisuihke olisi hyvä aloittaa noin viikkoa ennen kukinnan alkua.

Jos sinulla on aikaisempina vuosina esiintynyt myös yskää, hengenahdistusta tai hengityksen vinkunaa siitepölykaudella, tarvitset luultavasti myös hengitettäviä astmalääkkeitä.  

Jos kärsit voimakkaista allergiaoireista, ajoita pahimpaan allergia-aikaan ulkoilu aikaiseen aamuun tai iltamyöhään, jolloin siitepölypitoisuudet ovat matalampia.

Muista puhdistaa auton ja kodin ilmastointilaitteiden suodattimet ja pitää ikkunat suljettuina.

Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!