Julkaistu: 13.03.2018 15:45
-
Päivitetty: 13.03.2018 16:05

Au pairit -sarjan Neea Autio: Suurperhe menee uuteen harkintaan

  • Hämeenlinnalainen Neea Autio osallistui viime vuoden lopulla Au pairit Miamissa -sarjan kuvauksiin. Hän kertoo, että vaikka mukaan mahtui rankkojakin kokemuksia, hän olisi valmis tekemään saman uudestaan. Kuva: Esko Tuovinen
    Hämeenlinnalainen Neea Autio osallistui viime vuoden lopulla Au pairit Miamissa -sarjan kuvauksiin. Hän kertoo, että vaikka mukaan mahtui rankkojakin kokemuksia, hän olisi valmis tekemään saman uudestaan. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen Neea Autio on yksi neljästä au pairista, joiden elämää rapakon takana seurataan kohta Ylen Areenassa ja myöhemmin TV2:ssä.

20-vuotias Autio kertoo katsoneensa suositun Au pairit -ohjelman kaikki aiemmat tuotantokaudet, ja kun hänellä oli lukion jälkeen mahdollisuus pyrkiä mukaan, hän lähetti hakemuksen.

– Olen miettinyt au pairiksi lähtöä ennenkin, mutta en halunnut olla ulkomailla esimerkiksi vuotta. Siksi ohjelman kolmen kuukauden jakso kiinnosti, ja hain mukaan. Yllätys oli suuri, kun ohjaaja otti yhteyttä melkein heti, Neea Autio kertoo.

 

Hakuvaiheessa Autio ei vielä tiennyt, missä ohjelmaa tällä kertaa kuvataan, mutta kohteeksi paljastui Miami Floridassa Yhdysvalloissa. Se ei ainakaan vähentänyt intoa.

Ohjelma kuvattiin viime syksynä, eli nyt Neea Autio on jo kotona ja jännittää ohjelman vastaanottoa.

– Olen nähnyt kaksi ensimmäistä jaksoa, ja ne antavat kyllä ihan realistisen kuvan.

Neealla on itsellään nuorempaa sisarta ja pikkuveli, ja hän toivoi pääsevänsä suurperheeseen. Toive toteutui, sillä hän pääsi uusperheeseen, jossa oli yhteensä kuusi lasta. Heistä neljä asui kotona.

Mielikuvat aurinkoisesta ja hymyilevästä Miamista karisivat kuitenkin nopeasti.

– Perhe asui alueella, jossa lapset eivät saaneet liikkua ulkona yksin eivätkä aikuisetkaan pimeällä.

Vaikeampaa oli kuitenkin se, että perheessä lapsia uhkailtiin ruumiillisella kurituksella ja sitä myös käytettiin. Lisäksi Neea Autio oli perheen kanssa täysin eri linjoilla muun muassa siitä, mikä on terveellistä ruokaa kasvaville lapsille.

– Lapset olivat kuitenkin todella kivoja, tulin toimeen heidän kanssaan hyvin, mutta aika pian siinä oli pakko tehdä ratkaisuja, Neea Autio sanoo.

Tämän tarkemmin hän ei voi ohjelman sisällöstä vielä kertoa.

 

Kaikesta huolimatta Neea Autio on tyytyväinen kokemukseensa. Hän sanoo, että lähtisi uudestaan koska tahansa.

– Kokonaisuudessaan se oli ihana kokemus sekä muiden au pairien kanssa että muutenkin. Vaikeinta oli olla pois läheisten luota, hän kertoo.

Häntä jännitti etukäteen olla erossa poikaystävästä, mutta yhteydenpito oli tiivistä ja pariskunta on edelleen yhdessä.

– Välimatka teki hyvää. Vaikeampaa oli olla erossa pikkusiskoista, meillä on todella läheiset välit, Neea kertoo.

Hänellä on myös 1,5-vuotias pikkuveli, joka oli matkan aikana oppinut muodostamaan lauseita.

– Oli hassua kuulla niin pienen suusta sujuvaa suomea, kun olin matkan aikana yrittänyt opettaa suomea sekä lapsille että aikuisille, mutta se oli hidasta ja vaikeaa.

 

Neea Autio kertoo saaneensa reissusta vahvistusta myös omille tulevaisuudensuunnitelmilleen.

– Olen päättänyt hakea opiskelemaan haaveideni alalle, vaikka ennen matkaa ajattelin, että en pääse kuitenkaan ja kannattaako ollenkaan hakea.

– Ja olen ymmärtänyt myös sen, ettei kaikkia voi miellyttää, vaan täytyy pitää rohkeasti oma päänsä.

Sen sijaan haaveet omasta suurperheestä ovat ainakin toistaiseksi jäähyllä.

– Ennen reissua shokeerasin poikaystävää sanomalla, että haluan viisi lasta. Nyt on sellainen olo, ettei puhuta lapsista vähään aikaan yhtään mitään. HÄSA

Au pairit Miamissa julkaistaan Yle Areenassa torstaina 29.3. Sarja alkaa TV2:lla samana päivänä, ja uudet jaksot esitetään aina torstaisin.
Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!