Julkaistu: 13.03.2018 22:16

Kiipula kutsuu majoittujia

  • Toimitusjohtaja Jukka Kujala ja Kiipula Guest Housen palveluvastaava Reetta Ersfolk  vastaanottotiskin ääressä. Taustalla baarimestari Heidi Terrimäki. Kuva: Esko Tuovinen
    Toimitusjohtaja Jukka Kujala ja Kiipula Guest Housen palveluvastaava Reetta Ersfolk vastaanottotiskin ääressä. Taustalla baarimestari Heidi Terrimäki. Kuva: Esko Tuovinen
  • Annika Rosenberg markkinoi Kiipula Guest Housea yrityksille ja yhteisöille. Kuva: Esko Tuovinen
    Annika Rosenberg markkinoi Kiipula Guest Housea yrityksille ja yhteisöille. Kuva: Esko Tuovinen

Kiipulan kuntoutuskeskuksen entisiin majoitustiloihin kuljetaan nykyään ovesta, jonka päällä lukee komeasti Kiipula Guest House.

Vieraskielinen nimi johtuu Kiipulasäätiön johtajan Jukka Kujalan mukaan siitä, että Kiipula ei halua antaa mielikuvaa hotellitasoisesta majoituksesta.

– Uskomme, että edullisella majoituksella on kysyntää ja että moni kokee tällaisen jopa miellyttävämmäksi kuin hotellimajoituksen, Kujala sanoo.

Kiipulasäätiö on aloittanut kaupallisen majoitustoiminnan pikkuhiljaa.

– Ensin kokeilimme Airbnb:n kautta, ja vähän myöhemmin menimme Booking.com-palveluun. Ja huomasimme, että majoittujia alkoi tulla.

Kiipula Guest Housessa on noin sata majoituspaikkaa. Huoneita on 53. Tavallisten 1–3 hengen huoneiden lisäksi on tarjolla kuusi 40 neliön huoneistoa, jotka sopivat esimerkiksi perheiden käyttöön. Huoneistoihin on oma sisäänkäyntinsä ulkoa, ja niissä on pienet keittiöt.

Tavallisten huoneiden asukkaat voivat halutessaan käyttää yhteiskeittiöitä, joita on kaikkiaan kolme. Tai asiakas voi mennä aamupalalle, kahville tai lounaalle toisessa rakennuksessa sijaitsevaan opiskelijaravintolaan.

Kahden hengen huone maksaa 60 euroa yöltä, yhden hengen huone 40 euroa.

Yrityspalveluiden vastaava Annika Rosenberg markkinoi majoitustiloja yrityksille ja yhteisöille. Hän kertoo, että nyt myydään jo vuotta 2021.

Silti kysyntää voisi olla enemmänkin, erityisesti muille loma-ajoille kuin kesäaikaan.

Kesällä käyttöä on jo nyt melko paljon. Esimerkiksi seurakunnat ovat jo jonkin aikaa käyttäneet Kiipulaa leiririppikoulujen pitopaikkana.

– Riihimäen seurakunta oli ensimmäinen, ja pääkaupunkiseudun seurakuntia on seurannut perässä, Rosenberg kertoo.

Erityisen hyvin Kiipulan majoitustilat sopivat yritysten komennusmiesten majoitukseen ja siihen, kun ihmiset tarvitsevat remontin ajaksi väliaikaista asuntoa.

Ympäristö. Se on toimitusjohtajan mukaan Kiipulan valttikortti.

– Ulkoilumaastot ovat vieressä, ja esimerkiksi 20-väyläinen frisbeegolf-rata on suosittu. Kantarellimetsään pääsee myös helposti.

Ennätys on, kun yhtenä päivänä Kiipulaan tuli viisisataa frisbeegolfaajaa.

Kiipulassa on leireillyt monenlaisia urheiluseuroja. Elämää Kiipulaan tuo myös esimerkiksi maastopyöräilytapahtumat ja jokavuotinen Keepfit-juoksutapahtuma.

Yksi vetovoimatekijä on oma uimahalli, jonne pääsee majoitustiloista sisäkautta. Uimahallin ja kuntosalin käyttö kuuluu majoituksen hintaan.

Asiakas voi tulla myös pelkästään uimahalliin. Lippu ostetaan Guest Housen vastaanottotiskiltä.

Vastaanottotiskiä odottaa muodonmuutos lähiaikoina.

– Siitä tehdään baaritiski. Meillä on nykyään anniskeluoikeudet. Jo nyt on tarjolla mietoja juomia, mutta juomavalikoima laajenee, kun baaritiski valmistuu, baarimestari Heidi Terrimäki kertoo.

Kesäksi Guest Housen edustalle rakennetaan myös terassi. HÄSA

"Monta syytä poiketa Kiipulaan"

Kiipula on aiemmin ollut melko sulkeutunut paikka, ja monet janakkalalaisetkaan eivät ole oikein tienneet, mitä täällä tapahtuu, Janakkalan kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi sanoi tiistaisessa avajaistilaisuudessa.

Tämä asia on muuttunut.

Nykyään meillä on monta syytä poiketa Kiipulaan. Kuntakin on järjestänyt täällä erilaisia kokouksia ja koulutustilaisuuksia. Täällä voi viettää vaikka viikonloppuloman omassa kunnassa.

Kiipula ja kunta tekevät myös matkailuyhteistyötä. Ne esiintyvät yhdessä esimerkiksi tulevilla kotimaan matkailumessuilla Tampereella.

Kiipula sai alkunsa Kustaa ja Miina Kiipulan viimeisestä tahdosta. Heidän Alma-tyttärensä menehtyi keuhkotautiin vuonna 1907, ja niinpä pariskunta päätti testamentata Kiipulan tilan Janakkalan kunnalle, jotta Kiipulaan perustettaisiin keuhkotautiparantola ja lastenkoti.

Kiipulasta kehittyi vähitellen koulutus- ja kuntoutuskeskus. Koulutustoiminta jatkuu edelleen täysillä, mutta laitosmainen kuntoutustoiminta on supistunut, koska nykyään suositaan avokuntoutusta.

Kiipulaan on valmisteilla asemakaava, joka mahdollistaa esimerkiksi mökkikylän perustamisen alueelle.

Julkistamme pian myös uuden strategiamme. Sen mukaan haluamme olla hyvinvoinnin lähettiläitä, Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala sanoo.

Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!