Julkaistu: 13.03.2018 22:17
-
Päivitetty: 14.03.2018 07:15

Vastaajat vaativat SCC:n korvausten sovittelua käräjillä

  • Käsittely päättyi asianajajien kiistelyyn laskuista. Iisakki Kiemungin asianajaja Pekka Romo ja hänen laskunsa saivat kuitenkin kiitosta pesänhoitaja Jorma Tuomaalalta. Kuva: Esko Tuovinen
    Käsittely päättyi asianajajien kiistelyyn laskuista. Iisakki Kiemungin asianajaja Pekka Romo ja hänen laskunsa saivat kuitenkin kiitosta pesänhoitaja Jorma Tuomaalalta. Kuva: Esko Tuovinen

Sunny Car Center -oikeudenkäynnin kaikissa loppulausunnoissa nostettiin voimakkaasti esiin vahingonkorvausten sovittelu.

Vastaajien, yrittäjä Markku Ritaluoman ja Iisakki Kiemungin, asianajajien mielestä käräjäoikeuden on soviteltava korvausta, jos se määrää heidän päämiehensä maksamaan vahingonkorvauksia konkurssipesälle.

– Ritaluoman vahingonkorvausta ei pidä missään tapauksessa sovitella, julisti kuitenkin pesänhoitaja, asianajaja Jorma Tuomaala.

Tuomaala suhtautui toisin Kiemungille mahdollisesti määrättävään vahingonkorvaukseen. Hän ilmoitti jättävänsä sen sovittelun käräjäoikeuden harkittavaksi.

 

– Jos päädytään ratkaisuun, että Ritaluoman on maksettava korvauksia, maksua on soviteltava. 6,2 miljoonan euron summa plus korot on kohtuuttoman raskas, sanoi Ritaluoman asianajaja Tuula Ylinen.

Sunny Car Centerin (SCC) konkurssipesä vaatii Kiemunkia yhteisvastuuseen Ritaluoman korvauksista 5,9 tai 5,1 miljoonalla eurolla. Summan suuruus määräytyisi siitä, milloin Kiemungin tulkitaan eronneen yhtiön hallituksesta.

– Jos tällainen tuomio tulee, sovittelun tulee tapahtua mahdollisimman suurena, vaati Kiemungin asianajaja Pekka Romo.

Romo perusteli sovittelua Kiemungin taloudellisella asemalla. Sitä kuvastaa, että hänelle on annettu oikeusapu nollaomavastuulla.

– Kiemunki joutuu hakemaan velkajärjestelyä, jos hänet tuomitaan huomattavaan korvaukseen. Samaan lopputulokseen päästään, kun korvausta sovitellaan.

Ylinen esitteli vahingonkorvauksen sovittelusta korkeimman oikeuden päätöksen, jolla säästöpankin hallituksen jäsenten korvaus soviteltiin muutamaan prosenttiin vahingosta.

Ritaluoman ja Kiemungin asianajajien päävaatimus on kuitenkin, että konkurssipesän kanteet hylätään. Osapuolet eivät esittäneet mitään uutta loppulausunnoissaan tiistaina, mutta perustelivat osin jyrkin sanoin näkemyksiään.

 

– Jokainen ymmärtää, että rahoituskuvioissa ei ole mitään järkeä. Koko maa on pian täynnä malikeja, jos näihin ei puututa, Tuomaala jyrisi.

Tuomaala viittasi Abdal Rahaman Mailik -nimiseen henkilöön, jonka piti rahoittaa autokaupan keskus Hämeenlinnaan. Sunny Car Centeristä lähetettiin hänen edustajilleen miljoonia euroa, mutta ei saatu senttiäkään rahoitusta.

Tuomaalan mukaan Ritaluoma hävitti yhtiön varoja tahallaan tai huolimattomuuttaan lähettämällä niitä ulkomaille. Hän vaatii osakeyhtiölain mukaisesti Ritaluomaa ja yhtiön hallituksen entistä jäsentä Kiemunkia korvaamaan ne.

– Ritaluoma käytti täysin rinnoin hyväksi kaupungin tuomaa julkisuuskuvaa, Tuomaala sanoi.

Ritaluoman mukaan hän ja SCC joutuivat taidokkaan huijauksen uhriksi. Asianajaja Ylisen mukaan Ritaluoma on pyrkinyt toimimaan yhtiön edun mukaisesti. Korvausvastuu rahoittajille kiistetään myös sillä, että ulkomaille lähetetyt rahat oli tarkoitettu rahoituksen hankkimiseen.

 

– Velkojilla ei ole oikeutta vahingonkorvaukseen menettelystä, josta he ovat tietoisia ja jonka he ovat hyväksyneet.

Asianajaja Romo pitää vääränä rinnastaa yhtiön hallituksen rivijäsen sen toimitusjohtajaan, joka on hoitanut yksin operatiivisen johtamisen. Kiemunki ei kertomansa mukaan tiennyt kuin yhdestä miljoonan euron maksusta ulkomaille sekä Pohjantähden ja Lammin Säästöpankin rahoituksesta.

Pesänhoitaja Tuomaalan mukaan Kiemunki laiminlöi tehtävänsä hallituksen jäsenenä. Romon mukaan Ritaluoma ei antanut hänelle tietoa yhtiön taloudesta.

– Väite passiivisuudesta ja välinpitämättömyydestä ei pidä paikkansa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa päätöksen konkurssipesän kanteesta viimeistään 24. huhtikuuta. HÄSA

Kommentit

Ylen verkkosivuilla on kirjoitettu laajasti SCC oikeudenkäynnistä. Ritaluoman lisäksi olisi hyvä saada tutkituksi asiaan sekaantuneiden vakuutus- ja pankinjohtajien sekä muiden vastaavien tekemiset ja henkilökohtaiset edut esille. Tarvittaessa viralliset tutkinnat liikkeelle. Maine meni jo. Alkaa homma muistuttaa surullisen kuuluisaa suomalaista dopinghistoriaa. Kukaan ei tiedä eikä myönnä mitään. Maine alkaa kuitenkin olla asianosaisilta mennyttä halusivatpa sitä tai eivät. Alkaa olla viimeiset hetket kertoa asiat niin kuin ne ovat.

Ylen verkkosivuilla on kirjoitettu laajasti SCC oikeudenkäynnistä. Ritaluoman lisäksi olisi hyvä saada tutkituksi asiaan sekaantuneiden vakuutus- ja pankinjohtajien sekä muiden vastaavien tekemiset ja henkilökohtaiset edut esille. Tarvittaessa viralliset tutkinnat liikkeelle. Maine meni jo. Alkaa homma muistuttaa surullisen kuuluisaa suomalaista dopinghistoriaa. Kukaan ei tiedä eikä myönnä mitään. Maine alkaa kuitenkin olla asianosaisilta mennyttä halusivatpa sitä tai eivät. Alkaa olla viimeiset hetket kertoa asiat niin kuin ne ovat.

"Romo perusteli sovittelua Kiemungin taloudellisella asemalla. Sitä kuvastaa, että hänelle on annettu oikeusapu nollaomavastuulla." - Miksi oikeusapu nollaomavastuulla?
Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!