Julkaistu: 14.03.2018 22:43
-
Päivitetty: 16.03.2018 12:43

Sihy päätyi Tavastian kampuksen kannalle

  • SDP on ajanut voimakkaasti lukioiden keskittämistä Tavastian kampukselle. Hallinnollisesti ne toimivat jo Tavastian alaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen
    SDP on ajanut voimakkaasti lukioiden keskittämistä Tavastian kampukselle. Hallinnollisesti ne toimivat jo Tavastian alaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen

Lukioratkaisu tuntuu varastaneen huomion koko muulta palveluverkolta Hämeenlinnassa.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta (sihy) käsitteli keskiviikkoiltana pitkään palveluverkkoesitystä ja myös äänesti siitä muutaman kerran.

Kiistanalaisimmasta eli lukiokysymyksestä sihy äänesti ja päätyi äänin 6-5 esittämään lukioiden keskittämistä Tavastian kampukselle, kuten valtuusto jo vuonna 2016 päätti.

Tavastia-vaihtoehtoa kannattivat Timo Viitanen (sd.), Mia Heinonen (sd.), Jukka Jokinen (sd.), Kylli Kylliäinen (kd.), Jukka Sorvari (kesk.) ja Irma Taavela (vas.).

Kahden lukion vaihtoehtoa kannattivat Antti Ahonen (kok.), Veera Jussila (vihr.), Päivi Kankaanmäki (kesk.), Jani Koivusaari (ps.). ja Kalle Virtanen (kok.).

 

SDP on ajanut voimakkaasti lukioiden keskittämistä Tavastian kampukselle. Hallinnollisesti ne toimivat jo Tavastian alaisuudessa.

Keskittämistä perustellaan mm. pedagogisilla hyödyillä. Noin 800 -1000 opiskelijan lukiossa voidaan järjestää opetusta enemmän non-stop -periaatteella, jolloin opiskelijan ei tarvitse odottaa seuraavaa kurssia pitkiä aikoja.

Yrittäjyys-, urheilu- ja tiedepainotteinen opetus tarjotaan kaikille lukio-opiskelijoille eikä vain paikkaan sidotulle yksikölle.

Tämän ratkaisun hinnaksi lasketaan vähintään 33,4 miljoonaa euroa. Tällöin tarvitaan uudisrakennus kampukselle, Kaurialan koulun siirto Kaurialan lukion tiloihin ja Lyseon koulun siirto Lyseon lukion tiloihin.

 

Nuorten ja vanhempien edustajat ovat kuitenkin ajaneet kahden lukion vaihtoehtoa. On muistutettu mm. uuden lukiolain näkemyksestä, että lukioille pitäisi olla korkeakouluyhteistyötä.

Tämän ratkaisun hintalapuksi kerrotaan 23,5 miljoonaa euroa.

 

Kiistaa on myös ollut Alvettulan päiväkodin ja koulun lakkauttamisista. Siinä lautakunta päätyi äänestyksen jälkeen lakkautukseen.

Miemalan ja Ortelan kouluja koskevia esityksiä viilattiin sen verran, että rakennuksia pidetään yllä tarvittavilla toimilla mahdollisimman pitkään. Miemalan kohdalla myös peruskorjaus tai uudisrakentaminen voi tulla kysymykseen, jos alakoululaisten määrä alueella kasvaa.

 

Toisin kuin sihyn, sotelautakunnan palveluverkkoesitys etenee kaupunginhallitukselle suhteellisen yksimielisesti.

Kantasairaala rakennetaan Ahvenistontien varteen. Sinne integroidaan Jukolan terveysaseman, Vanajaveden sairaalan ja Viipurintien toimenpideyksikön toiminnot.

Kantakaupungin perusterveydenhuollon muu palveluverkko säilyy nykyisellään toistaiseksi. Terveysasemat pitäjissä säilyvät. Tulevaisuudessa näistä päättää maakunta, jos uudistus toteutuu.

Lammin terveysaseman jatko nykyisessä kiinteistössä selvitetään vuoden 2018 aikana. Jos nykyisen kiinteistön käyttö ei tule kyseeseen, uudisrakennus Pasaapelin koulun yhteyteen on lautakunnan mielestä paras ratkaisu.

 

Palveluverkosta päättää kaupunginhallitus 26. maaliskuuta. HÄSA

Uutinen päivitetty sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokouksen päätyttyä klo 23.

Oikaisu 16.3.2018

Alun perin sihy-lautakunnan päätöksistä kertoneessa tiedotteessa oli puutteellisuuksia Alvettulan koulun ja päiväkodin kohdalla. Molemmista äänestettiin, mutta päätökseksi tuli silti sivistys- ja hyvinvointijohtajan esitys.

Isoja lukuja

Palveluverkkoselvityksen taustalla on Hämeenlinnan kaupungille kertynyt suuri korjausvelka.

100miljoonaa euroa arvioidaan korjausvelaksi pahimmillaan.

Kaikkein eniten korjausvelkaa on koulurakennuksissa, mutta myös useat päiväkodit ovat huonossa kunnossa.

Väistöjä

Remontoimattomissa, pintapuolisesti korjatuissa ja huonosti peruskorjatuissa rakennuksissa on kosteusvaurioita, jotka ovat aiheuttaneet sisäilmaongelmia.

1700koululaista ja päiväkotilaista on tällä hetkellä väistötiloissa.

Kommentit

Valtava virhe Hämeenlinnassa tehdään, jos SIHYn ehdotus menisi läpi. Lukion keskittäminen Tavastiaan olisi hölmöimpiä päätöksiä, joilla varmistetaan Hämeenlinnan väestökato entisestään. Eivät fiksut lapsiperheet jää asumaan kaupunkiin, joka ei osaa arvostaa korkeatasoisen lukion olemassa oloa kaupungissa tienä yliopistoihin - ei ammattikouluun. Entistä enemmän tulevaisuudessa menestyminen lukiossa ratkaisee, pääseekö arvostettuihin yliopistoihin. Tavastia-lukion papereilla ei huippuyliopistoihin päästä ja todennäköisesti lahjakkaimmat lukioon siirtyvät oppilaat etsivät lukion koulutuspaikkaa muista kaupungeista - esim. Helsingistä. Mutta, jos ei arvosta yliopisto- ja korkeakoulukoulutusta, niin silloin voi ymmärtämättömänä lukion merkitystä Suomen parhaimpiin yliopistoihin äänestää Tavastiaan keskittämisen puolesta. Yhä useampi perhe alkaa varmasti miettiä muuttokuorman kasaamista Hämeenlinnasta pois tällaisten päätösten myötä.

Aivan samaa mieltä ja mikäli tämä menee läpi, niin ainakin tiedetään keitä ei tarvitse äänestää seuraavissa kuntavaaleissa. Päätöstä on turha vedota jo kuluneisiin suunnittelukustannuksiin tai ylipäätänsä kustannuksiin, sillä muutkin asiat merkitsevät kuin ne. Tässä tapauksessa perinteet, kulttuuri ja ne niin sanotut kaupungin arvot... Toivotaan järkeä kaupunginhallituksen päätökseen, kun kerrankin oli asiallinen virkamiesehdotus, jonka yli sihy käveli.

Junat puskuttavat Hämeenlinnan ohi, niin sekin vaikeuttaa jatkossa korkeatasoiseen lukioon haluavien nuorten pendelointia Hämeenlinnasta lukiokaupunkeihin. Tämäkin kiihdyttäisi varmasti perheissä muuttokuormien kasaamista Hämeenlinnassa.

Siirtäkää myös Sibeliuksen patsas ja syntymäkoti ja kirkko vaikkapa Järvenpäähän, tai purkakaa pois rakennukset. Avin johtajakin haluaisi myös torin viereltä muuttaa kulttuurirakennuksen hotelliksi, ja eräs entinen päättäjä Lyseon lukion myös hotellibisneksekseen? Kaipa Aulangon hotellistakin suunnitellaan uutta viljasiiloa, kuten muinoin jotkut aikoivat muuttaa Colosseuminkin viljasiiloksi Roomassa....

Mentäiskö nykyisellä kiitos, ihme säätämistä, onko pakko tehdä väkisin suurlukio, kun enemmistö ja itse käyttäjät vastustaa...

Kallis Tavastia-lukio yli 20 milj € kalliimpi ratkaisu 10 vuoden käyttökuluilla laskettuna vrt.na kilpailevaan vaihtoehtoon. Korkean kunnallisveroäyrin kanssa taisteleva Hämeenlinna olisi entisestään jatkossa todennäköisesti kunnallisveron nostopaineessa mikäli SIHYn laskutaidottomien ehdotus pitäisi. Keskitettu lukio Tavastiaan yli 10 milj € kalliimpi rakennusinvestointina ja 1 milj € kalliimpi vuosittaisina käyttömenokustannuksina. Eli kymmenessä vuodessa SIHY polttaisi hämeenlinnalaisten veronmaksajien rahoja 10 vuodessa 20 milj € ja 20 vuodessa yli 30 milj €. Positiivisen kaupungin kehittämisen, lukion korkeakouluihin/yliopistoihin valmistelevan pedagogisten tekijöiden, kaupungin asukkaiden ja ennen kaikkea lukiolaisten toiveiden vastaisesti Tavastia-ratkaisussa ei ole mitään järkeä. Nyt se on myös osoitettu, että ei edes talouden näkökulmasta katsottuna siinä ei ole mitään järkeä.
Timo Valli, Kimmo Jokela ja Onni Anttonen ovat kaikki olleet mukana mökin talkoissa. Partiolaisia he ovat kaikki kolme olleet jo pienistä pojista asti.

Janakkalan partiolaiset saavat uuden hirsikämpän leirikeskukseensa.Partiolaiset ovat leireilleet Janakkalan Isojärven Vohlisaaressa jo 1930-luvulta asti, mutta vanhat nukkumatilat kävivät nykyisille yöpyjämäärille pieneksi.

Poliisi epäilee noin 70-vuotiaan mopoa kuljettaneen miehen syyllistyneen rattijuopumukseen Hämeenlinnan Viertolantiellä tiistaina aamupäivällä. Mies puhalsi alkometriin 0,82 promillea.Toista, noin 70-vuotiasta miestä, epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mathias Nygård vierailee säännöllisesti vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa, koska yhtyeen kitaristi ja Nygårdin lisäksi yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen Jussi Wikström asuu kaupungissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Turisaksen nokkamies Mathias Nygård elää kotonaan yrittäjän epäseksikästä arkea.Kiertueilla hän matkustaa mieluiten jollain muulla kuin lentokoneella – ei siksi, että lentäminen pelottaisi, vaan siksi, että se on niin tylsää.Kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård alkaa valmistella yhtyeelleen uutta a

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi uskoo syksyn näyttävän, miten kilpailun vapautuminen vaikuttaa alaan Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.– Osa autoilijoista on ilmoitt

Heinäkuun helleaalto on saanut auringonpalvojia Hämeensaaren uimarannalle. Kuumuus ja aurinko eivät ole kuitenkaan aina mukavia asioita, kuten moni hämäläinen ihminen ja eläin on saanut huomata. Kuva: Pekka Rautiainen

Ikäihmiset ja hoiva-alan ammattilaiset koetuksellaSauvolan hyvinvointikeskuksessa Iittalassa seurataan palvelukodin tilojen lämpötilaa helleaallon aikana tarkkaan.Jos asukkaiden huoneissa on yli 25 astetta lämmintä, ryhdytään erityistoimiin.– Pidetään huoli siitä, ettei asukkailla ole esimerkiksi pa

Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala tapaa kahdesti viikossa hämeenlinnalaisia. Hänen työnsä on auttaa heidät oikeanlaisen avun pariin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki on mukana valinnanvapauskokeilussa, jonka tarkoituksena on valmistaa kaupunkeja sote-uudistukseen.Osana kokeilupakettia yksityiset ja julkiset terveydenhoitopalvelut ovat ottaneet käyttöön sosiaaliohjauksen, jonka tarkoituksena on auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä löy