Julkaistu: 18.03.2018 07:00

Nyt puhuu Rengon susilauman alfauroksen kaatanut metsästäjä

  • Tuure Mäntymaa kaatoi Rengon susilauman alfauroksen Hattulan Vuohiniemessä tammikuussa 2017. Kuva: Toni Rasinkangas
    Tuure Mäntymaa kaatoi Rengon susilauman alfauroksen Hattulan Vuohiniemessä tammikuussa 2017. Kuva: Toni Rasinkangas

Vuosi sitten tammikuussa metsästäjät ampuivat poikkeusluvalla kaksi sutta, jotka olivat osa ihmisten pihoilla käynyttä isoa laumaa.

Hämeen Sanomien haastattelussa on Tuure Mäntymaa, jonka ampuma susi oli Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella lauman alfauros.

Poikkeusluvan ehtojen mukaan alfayksilöiden ampumista pitäisi pyynnissä välttää.

– Tutkimus valmistui vuodessa ja ampumaratkaisu piti tehdä sekunneissa, Mäntymaa sanoo.


Sunnuntain Hämeen Sanomissa metsästäjä Mäntymaa kertoo, millainen peto susi on, ja miksi se ei kuulu kyläyhteisöön.

– Uhanalaisuudesta puhuminen on aivan turhaa höpinää. Venäjältä susia tulee niin paljon kuin raja vain vetää, Mäntymaa sanoo.

Hän myös pohtii, onko luonnossa syntyneitä susia tässä maassa lainkaan muualla kuin Itä-Suomessa, ja onko susipelko ylireagoitua paniikkia vai tervettä viisautta.

Mäntymaa kertoo, millainen merkitys harvinaisella alfasuden kaadolla on paitsi Rengon kylälle, myös itse metsästäjälle. HäSa

Yritysten kasvuohjelmaan Kanta-Hämeen Kasvupolulle on valittu 15 kasvupotentiaalisinta yritystä 34 hakijan joukosta. Kanta-Hämeen Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia. Valittujen yritysten liikeideat liittyvät mm.

 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?