Julkaistu: 22.03.2018 20:26
-
Päivitetty: 23.03.2018 09:29

Aku Louhimies yritti polkea näyttelijöiden palkkoja ennen Tuntemattoman kuvauksia

  • Tuntemattoman sotilaan on ohjannut Aku Louhimies. Kuva: Kimmo Penttinen
    Tuntemattoman sotilaan on ohjannut Aku Louhimies. Kuva: Kimmo Penttinen

Elokuva-alan näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestö Filmexin puheenjohtaja Risto Autio kertoo Hämeen Sanomille, että ohjaaja Aku Louhimies kävi jo ennen kesällä 2016 alkaneita Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksia vaatimassa tuntuvia alennuksia elokuvan näyttelijöiden palkkoihin.

Filmexin toimitusjohtaja ja Näyttelijäliiton lakimies Tiia-Lotta Lehterä vahvistaa asian.

– En osallistunut neuvotteluihin, mutta olin paikalla. Louhimies esitti tavanomaisen kuvauspäiväperusteisen palkkauksen sijaan viikkopalkkamallia, joka olisi laskenut näyttelijöiden palkat yhteen kolmasosaan yleisestä tasosta.

Lehterä kertoo keskustelun edenneen asiallisesti. Näyttelijäliiton vastatarjoukseen ei kuitenkaan koskaan vastattu.

– Tämän jälkeen tuotantoyhtiö ryhtyi tekemään suoria työsopimuksia näyttelijöiden kanssa.

Tuntemattoman sotilaan on tuottanut Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko vastaa, että tuotantoyhtiö pääsi sopimukseen suoraan näyttelijöiden kanssa tavalla, joka otti huomioon tuotannon erityispiirteet.

– Elokuvan kuvausjakso oli poikkeuksellisen pitkä ja kuvauspäiviä tuli näyttelijää kohden tyypillisesti selvästi tavanomaista enemmän. Emme tietenkään voi antaa tietoja yhtiön tekemistä työsopimuksista palkan tai muidenkaan työsopimusten ehtojen osalta. Ne ovat luottamuksellisia, Rotko kirjoitti torstai-iltana lähettämässään sähköpostissa.  

 

Hämeen Sanomat uutisoi 14. maaliskuuta näyttelijöiden ja tuottajia edustavien järjestöjen välisestä pitkään jatkuneesta sopimuksettomasta tilasta ja palkkauksen ongelmista. Tuolloin Risto Autio ei vielä ollut valmis kertomaan Tuntematonta sotilasta koskevista epäkohdista julkisesti.

– Olen tuore Filmexin puheenjohtajana, enkä halunnut olla se, joka avaa Pandoran lippaan. Nyt asia on noussut esiin, ja ihmiset uskaltavat puhua.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa olisi teetetty ylipitkiä työpäiviä, ja että asianmukaisia ylityökorvauksia olisi jätetty maksamatta.

Aution ja Tiia-Lotta Lehterän mukaan työehto- ja palkkausongelmat eivät koske ainoastaan Tuntemattoman kuvauksia, vaan työpäivien venyttäminen ilman korvauksia on elokuva-alalla yleistä.

– Tuotannoissa on rikottu ja rikotaan kaikkia mahdollisia työaika- ja työsuojelulakeja aivan härskisti ja yleisesti, Autio sanoo.

Heikki Rotko kiistää Aution väitteen.

 

Näyttelijäliiton mukaan syy näyttelijöiden huonoon asemaan on 2000-luvun alusta lähtien jatkunut sopimukseton tila. Tv-tuotannoissa näyttelijöiden työehtosopimukset vanhenivat vuonna 2012.

– Ylen kanssa meillä on voimassaoleva sopimus, mutta itsenäisten tuotantoyhtiöiden edustajat eivät ole halunneet neuvotella työehdoista. Sanoisin, että näyttelijät ovat produktioiden työntekijäryhmistä erityisen huonossa asemassa. Siitä kertovat olosuhteet, joista olemme nyt kuulleet, Tiia-Lotta Lehterä viittaa kertomuksiin naisnäyttelijöiden kokemuksista Aku Louhiniemen aiemmissa tuotannoissa.

Lehterä sanoo, että kotimaisten elokuvien tuottajilla olisi varaa maksaa asianmukaiset korvaukset näyttelijöille.

– Elokuvien budjetit ovat liikesalaisuuksia, joten emme tiedä, mikä on näyttelijöiden osuus budjeteista. Tuotantoyhtiöillä tuntuu kuitenkin menevän ihan hyvin. Aika moni suomalaisia elokuvia tuottava yhtiö on ulkomaisessa omistuksessa, eikä kukaan osta tuotantoyhtiötä vain tukeakseen suomalaista taidetta. HÄSA

Timo Valli, Kimmo Jokela ja Onni Anttonen ovat kaikki olleet mukana mökin talkoissa. Partiolaisia he ovat kaikki kolme olleet jo pienistä pojista asti.

Janakkalan partiolaiset saavat uuden hirsikämpän leirikeskukseensa.Partiolaiset ovat leireilleet Janakkalan Isojärven Vohlisaaressa jo 1930-luvulta asti, mutta vanhat nukkumatilat kävivät nykyisille yöpyjämäärille pieneksi.

Poliisi epäilee noin 70-vuotiaan mopoa kuljettaneen miehen syyllistyneen rattijuopumukseen Hämeenlinnan Viertolantiellä tiistaina aamupäivällä. Mies puhalsi alkometriin 0,82 promillea.Toista, noin 70-vuotiasta miestä, epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mathias Nygård vierailee säännöllisesti vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa, koska yhtyeen kitaristi ja Nygårdin lisäksi yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen Jussi Wikström asuu kaupungissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Turisaksen nokkamies Mathias Nygård elää kotonaan yrittäjän epäseksikästä arkea.Kiertueilla hän matkustaa mieluiten jollain muulla kuin lentokoneella – ei siksi, että lentäminen pelottaisi, vaan siksi, että se on niin tylsää.Kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård alkaa valmistella yhtyeelleen uutta a

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi uskoo syksyn näyttävän, miten kilpailun vapautuminen vaikuttaa alaan Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.– Osa autoilijoista on ilmoitt

Heinäkuun helleaalto on saanut auringonpalvojia Hämeensaaren uimarannalle. Kuumuus ja aurinko eivät ole kuitenkaan aina mukavia asioita, kuten moni hämäläinen ihminen ja eläin on saanut huomata. Kuva: Pekka Rautiainen

Ikäihmiset ja hoiva-alan ammattilaiset koetuksellaSauvolan hyvinvointikeskuksessa Iittalassa seurataan palvelukodin tilojen lämpötilaa helleaallon aikana tarkkaan.Jos asukkaiden huoneissa on yli 25 astetta lämmintä, ryhdytään erityistoimiin.– Pidetään huoli siitä, ettei asukkailla ole esimerkiksi pa

Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala tapaa kahdesti viikossa hämeenlinnalaisia. Hänen työnsä on auttaa heidät oikeanlaisen avun pariin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki on mukana valinnanvapauskokeilussa, jonka tarkoituksena on valmistaa kaupunkeja sote-uudistukseen.Osana kokeilupakettia yksityiset ja julkiset terveydenhoitopalvelut ovat ottaneet käyttöön sosiaaliohjauksen, jonka tarkoituksena on auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä löy