Julkaistu: 22.03.2018 20:26
-
Päivitetty: 23.03.2018 09:29

Aku Louhimies yritti polkea näyttelijöiden palkkoja ennen Tuntemattoman kuvauksia

  • Tuntemattoman sotilaan on ohjannut Aku Louhimies. Kuva: Kimmo Penttinen
    Tuntemattoman sotilaan on ohjannut Aku Louhimies. Kuva: Kimmo Penttinen

Elokuva-alan näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestö Filmexin puheenjohtaja Risto Autio kertoo Hämeen Sanomille, että ohjaaja Aku Louhimies kävi jo ennen kesällä 2016 alkaneita Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksia vaatimassa tuntuvia alennuksia elokuvan näyttelijöiden palkkoihin.

Filmexin toimitusjohtaja ja Näyttelijäliiton lakimies Tiia-Lotta Lehterä vahvistaa asian.

– En osallistunut neuvotteluihin, mutta olin paikalla. Louhimies esitti tavanomaisen kuvauspäiväperusteisen palkkauksen sijaan viikkopalkkamallia, joka olisi laskenut näyttelijöiden palkat yhteen kolmasosaan yleisestä tasosta.

Lehterä kertoo keskustelun edenneen asiallisesti. Näyttelijäliiton vastatarjoukseen ei kuitenkaan koskaan vastattu.

– Tämän jälkeen tuotantoyhtiö ryhtyi tekemään suoria työsopimuksia näyttelijöiden kanssa.

Tuntemattoman sotilaan on tuottanut Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko vastaa, että tuotantoyhtiö pääsi sopimukseen suoraan näyttelijöiden kanssa tavalla, joka otti huomioon tuotannon erityispiirteet.

– Elokuvan kuvausjakso oli poikkeuksellisen pitkä ja kuvauspäiviä tuli näyttelijää kohden tyypillisesti selvästi tavanomaista enemmän. Emme tietenkään voi antaa tietoja yhtiön tekemistä työsopimuksista palkan tai muidenkaan työsopimusten ehtojen osalta. Ne ovat luottamuksellisia, Rotko kirjoitti torstai-iltana lähettämässään sähköpostissa.  

 

Hämeen Sanomat uutisoi 14. maaliskuuta näyttelijöiden ja tuottajia edustavien järjestöjen välisestä pitkään jatkuneesta sopimuksettomasta tilasta ja palkkauksen ongelmista. Tuolloin Risto Autio ei vielä ollut valmis kertomaan Tuntematonta sotilasta koskevista epäkohdista julkisesti.

– Olen tuore Filmexin puheenjohtajana, enkä halunnut olla se, joka avaa Pandoran lippaan. Nyt asia on noussut esiin, ja ihmiset uskaltavat puhua.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa olisi teetetty ylipitkiä työpäiviä, ja että asianmukaisia ylityökorvauksia olisi jätetty maksamatta.

Aution ja Tiia-Lotta Lehterän mukaan työehto- ja palkkausongelmat eivät koske ainoastaan Tuntemattoman kuvauksia, vaan työpäivien venyttäminen ilman korvauksia on elokuva-alalla yleistä.

– Tuotannoissa on rikottu ja rikotaan kaikkia mahdollisia työaika- ja työsuojelulakeja aivan härskisti ja yleisesti, Autio sanoo.

Heikki Rotko kiistää Aution väitteen.

 

Näyttelijäliiton mukaan syy näyttelijöiden huonoon asemaan on 2000-luvun alusta lähtien jatkunut sopimukseton tila. Tv-tuotannoissa näyttelijöiden työehtosopimukset vanhenivat vuonna 2012.

– Ylen kanssa meillä on voimassaoleva sopimus, mutta itsenäisten tuotantoyhtiöiden edustajat eivät ole halunneet neuvotella työehdoista. Sanoisin, että näyttelijät ovat produktioiden työntekijäryhmistä erityisen huonossa asemassa. Siitä kertovat olosuhteet, joista olemme nyt kuulleet, Tiia-Lotta Lehterä viittaa kertomuksiin naisnäyttelijöiden kokemuksista Aku Louhiniemen aiemmissa tuotannoissa.

Lehterä sanoo, että kotimaisten elokuvien tuottajilla olisi varaa maksaa asianmukaiset korvaukset näyttelijöille.

– Elokuvien budjetit ovat liikesalaisuuksia, joten emme tiedä, mikä on näyttelijöiden osuus budjeteista. Tuotantoyhtiöillä tuntuu kuitenkin menevän ihan hyvin. Aika moni suomalaisia elokuvia tuottava yhtiö on ulkomaisessa omistuksessa, eikä kukaan osta tuotantoyhtiötä vain tukeakseen suomalaista taidetta. HÄSA

 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?

HS-Vesi tiedotti lauantaina aamulla vesijohtovuodosta Fasaanitiellä. Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä. Kuva:  Tapio Tuomela, arkisto

Hämeenlinnassa Fasaanitiellä tapahtunut vesijohtovuoto on aiheuttanut vesijohtoveden värjäytymistä.HS-Vesi tiedotti Fasaanitien vesijohtovuodosta lauantaina aamulla. Vesiyhtiö sai kuitenkin paikannettua vuotokohdan nopeasti.Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä.