Julkaistu: 05.04.2018 22:27

Iittalan päiväkodissa jyllää nielutulehdus

Kalvolassa Iittalan päiväkodissa on pitkin kevättä ollut tavallista enemmän A-streptokokin aiheuttamaa nielutulehdusta.

Epidemian vuoksi päiväkodissa järjestettiin ennen pääsiäistä joukkoseulonta, johon osallistuivat kaikki päiväkodin lapset, henkilökunta sekä lasten oireilevat perheenjäsenet. Seulonnassa tartuntaa etsittiin nielunäyttein.

Hämeenlinnan terveyspalveluiden apulaisylilääkäri Päivi Mali kertoo, että testattuja lapsia on 120 ja aikuiset heidän lisäkseen.

– Testatuista noin 20:llä on ollut positiivinen tulos, ja heille on määrätty penisilliiniresepti. Yleensä vain A-streptokokkiin määrätään penisilliiniä, mutta tämän epidemian yhteydessä myös C- ja G-ryhmän streptokokkiin on määrätty antibiootti.

Päivi Mali kertoo, että päiväkotiepidemioita esiintyy silloin tällöin. Hämeenlinnassa edellinen oli viime vuoden lopulla Hattelmalan päiväkodissa.

– Pikkulapsilla streptokokkitartunta voi olla täysin oireeton, ja siksi epidemiatapauksissa kannattaa järjestää tällainen joukkoseulonta, että leviäminen saadaan kuriin. Näin tehtiin myös Hattelmalan päiväkodissa.

Hämeen Sanomiin on tullut yhteydenottoja kalvolalaisilta vanhemmilta, jotka ovat kertoneet, että osa nielunäytteiden tuloksista on saatu vasta pääsiäisen jälkeen ja hoidon aloittaminen on siksi viivästynyt. Myös reseptejä on jouduttu odottamaan eikä lääkettä ole ollut tarpeeksi Kalvolan Apteekissa.

Päivi Malin mukaan apteekissa oli varauduttu kysyntään, mutta lääkkeen tarvitsijoiden määrä yllätti silti. Lääkettä haettiin muista apteekeista.

Mali uskoo, että vaikka hoitoa ei kaikissa tapauksissa päästy aloittamaan ennen pääsiäistä, epidemia saadaan nyt kuriin.

– Tavoitteena toki oli, että tulokset olisi saatu ennen pääsiäistä, mutta se ei onnistunut. Joskus viljelyvastausten valmistuminen voi kestää useita päiviä, ja siksi osalle vanhemmista tieto on tullut vasta tällä viikolla, Mali sanoo.

Tavallisin A-streptokokin aiheuttama sairaus on kuumeinen nielutulehdus eli angiina, ja bakteeri saattaa aiheuttaa myös esimerkiksi tulirokkoa ja vaippaihottumaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoitti alkuvuodesta, että liikkeellä on myös ärhäkämpää A-streptokokin alalajia, joka voi aiheuttaa hengenvaarallisen yleisinfektion kuten verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen tai muun vakavan nopeasti etenevän infektion.

Päivi Malin mukaan Iittalan epidemiassa ei ole kyse tästä, vaan "tavallisesta" nielutulehduksesta.

– Taudin kuva on näissä aivan eri tyyppinen. Vaarallinen tautimuoto tarttuu useimmiten ihorikon eli esimerkiksi haavauman kautta, ja se etenee hyvin nopeasti.

Iittalassa tutkitaan edelleen muun muassa sairastuneiden päiväkotilasten perheenjäseniä. Päivi Mali sanoo, että muidenkin kannattaa hakeutua näytteenottoon, jos oireena on esimerkiksi pitkittynyt kurkkukipu.

– Aikuisten angiinalle on usein tyypillistä, että on kurkkukipua ja kuumetta, mutta nuha ja yskä puuttuvat. HÄSA

Kommentit

Sari Oksalan sinänsä ansiokas juttu Iittalan streptokokkiepidemiasta sisälsi pari kohtaa, joita haluan tarkentaa tai jopa kyseenalaistaa. A-streptokokki on bakteeri, jota esiintyy väestössä aina. Nenänielusta sitä tutkimusten mukaan löytyy 5% aikuisista ja 10-20% lapsista, siis ihan terveiksikin itsensä tuntevilta ihmisiltä. Tätä taustaa vasten hieman ihmetyttää, voidaanko epidemiasta puhua, jos 16,7% Iittalan päiväkodin lapsista bakteeria kantaa? Epidemian rajana on nettilähteiden perusteella pidetty monessa paikassa sitä, että lapsista 40-50% kantaa bakteeria ja sairastapauksia on paljon enemmän, mitä jutussa annettiin ymmärtää. Pikemminkin pitäisi ehkä Iittalan tapauksessa puhua siitä, että sairastuneet ovat saaneet tautinsa muualta kuin päiväkodista. Jutusta kävi ilmi, että kaikki lapset ja työntekijät on testattu. Tässä hieman ihmetyttää se, että vastoin kansallisia ohjeita näyte on otettu kaikista aikuisista. Lähtökohta ohjeistuksessa on, että ensimmäisessä vaiheessa testataan kaikki lapset (joiden vanhemmat tähän antavat luvan) ja ne aikuiset, joilla on oireita. Vasta tämän jälkeen, jos epidemia todetaan, laajennetaan testausta oireettomiin työntekijöihin ja oirehtiviin perheenjäseniin. Mielestäni tässä on tuhlattu hämeenlinnalaisten veronmaksajien rahoja - turhat labrakokeet eivät ole ilmaisia. Haluaisinkin kysyä vastuullisilta, onko muuten kiinnitetty riittävästi huomiota kaikkien tautien leviämisen ehkäisyyn niin Iittalassa kuin Hämeenlinnan muissakin päiväkodeissa? Onko henkilökuntaa riittävästi katsomaan käsienpesun perään ja ohjaamassa siinä apua tarvitsevia? Käydäänkö hygieniakasvatusta läpi riittävästi päiväkodin arjessa? Ja ehkä meille vanhemmille tärkeimpänä - annetaanko lasten sairastaa flunssansa ja muut tautinsa rauhassa kotona loppuun, eikä viedä lasta puolikuntoisena tartuttamaan muita?
 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?

HS-Vesi tiedotti lauantaina aamulla vesijohtovuodosta Fasaanitiellä. Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä. Kuva:  Tapio Tuomela, arkisto

Hämeenlinnassa Fasaanitiellä tapahtunut vesijohtovuoto on aiheuttanut vesijohtoveden värjäytymistä.HS-Vesi tiedotti Fasaanitien vesijohtovuodosta lauantaina aamulla. Vesiyhtiö sai kuitenkin paikannettua vuotokohdan nopeasti.Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä.