Julkaistu: 05.04.2018 22:27

Iittalan päiväkodissa jyllää nielutulehdus

Kalvolassa Iittalan päiväkodissa on pitkin kevättä ollut tavallista enemmän A-streptokokin aiheuttamaa nielutulehdusta.

Epidemian vuoksi päiväkodissa järjestettiin ennen pääsiäistä joukkoseulonta, johon osallistuivat kaikki päiväkodin lapset, henkilökunta sekä lasten oireilevat perheenjäsenet. Seulonnassa tartuntaa etsittiin nielunäyttein.

Hämeenlinnan terveyspalveluiden apulaisylilääkäri Päivi Mali kertoo, että testattuja lapsia on 120 ja aikuiset heidän lisäkseen.

– Testatuista noin 20:llä on ollut positiivinen tulos, ja heille on määrätty penisilliiniresepti. Yleensä vain A-streptokokkiin määrätään penisilliiniä, mutta tämän epidemian yhteydessä myös C- ja G-ryhmän streptokokkiin on määrätty antibiootti.

Päivi Mali kertoo, että päiväkotiepidemioita esiintyy silloin tällöin. Hämeenlinnassa edellinen oli viime vuoden lopulla Hattelmalan päiväkodissa.

– Pikkulapsilla streptokokkitartunta voi olla täysin oireeton, ja siksi epidemiatapauksissa kannattaa järjestää tällainen joukkoseulonta, että leviäminen saadaan kuriin. Näin tehtiin myös Hattelmalan päiväkodissa.

Hämeen Sanomiin on tullut yhteydenottoja kalvolalaisilta vanhemmilta, jotka ovat kertoneet, että osa nielunäytteiden tuloksista on saatu vasta pääsiäisen jälkeen ja hoidon aloittaminen on siksi viivästynyt. Myös reseptejä on jouduttu odottamaan eikä lääkettä ole ollut tarpeeksi Kalvolan Apteekissa.

Päivi Malin mukaan apteekissa oli varauduttu kysyntään, mutta lääkkeen tarvitsijoiden määrä yllätti silti. Lääkettä haettiin muista apteekeista.

Mali uskoo, että vaikka hoitoa ei kaikissa tapauksissa päästy aloittamaan ennen pääsiäistä, epidemia saadaan nyt kuriin.

– Tavoitteena toki oli, että tulokset olisi saatu ennen pääsiäistä, mutta se ei onnistunut. Joskus viljelyvastausten valmistuminen voi kestää useita päiviä, ja siksi osalle vanhemmista tieto on tullut vasta tällä viikolla, Mali sanoo.

Tavallisin A-streptokokin aiheuttama sairaus on kuumeinen nielutulehdus eli angiina, ja bakteeri saattaa aiheuttaa myös esimerkiksi tulirokkoa ja vaippaihottumaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoitti alkuvuodesta, että liikkeellä on myös ärhäkämpää A-streptokokin alalajia, joka voi aiheuttaa hengenvaarallisen yleisinfektion kuten verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen tai muun vakavan nopeasti etenevän infektion.

Päivi Malin mukaan Iittalan epidemiassa ei ole kyse tästä, vaan "tavallisesta" nielutulehduksesta.

– Taudin kuva on näissä aivan eri tyyppinen. Vaarallinen tautimuoto tarttuu useimmiten ihorikon eli esimerkiksi haavauman kautta, ja se etenee hyvin nopeasti.

Iittalassa tutkitaan edelleen muun muassa sairastuneiden päiväkotilasten perheenjäseniä. Päivi Mali sanoo, että muidenkin kannattaa hakeutua näytteenottoon, jos oireena on esimerkiksi pitkittynyt kurkkukipu.

– Aikuisten angiinalle on usein tyypillistä, että on kurkkukipua ja kuumetta, mutta nuha ja yskä puuttuvat. HÄSA

Kommentit

Sari Oksalan sinänsä ansiokas juttu Iittalan streptokokkiepidemiasta sisälsi pari kohtaa, joita haluan tarkentaa tai jopa kyseenalaistaa. A-streptokokki on bakteeri, jota esiintyy väestössä aina. Nenänielusta sitä tutkimusten mukaan löytyy 5% aikuisista ja 10-20% lapsista, siis ihan terveiksikin itsensä tuntevilta ihmisiltä. Tätä taustaa vasten hieman ihmetyttää, voidaanko epidemiasta puhua, jos 16,7% Iittalan päiväkodin lapsista bakteeria kantaa? Epidemian rajana on nettilähteiden perusteella pidetty monessa paikassa sitä, että lapsista 40-50% kantaa bakteeria ja sairastapauksia on paljon enemmän, mitä jutussa annettiin ymmärtää. Pikemminkin pitäisi ehkä Iittalan tapauksessa puhua siitä, että sairastuneet ovat saaneet tautinsa muualta kuin päiväkodista. Jutusta kävi ilmi, että kaikki lapset ja työntekijät on testattu. Tässä hieman ihmetyttää se, että vastoin kansallisia ohjeita näyte on otettu kaikista aikuisista. Lähtökohta ohjeistuksessa on, että ensimmäisessä vaiheessa testataan kaikki lapset (joiden vanhemmat tähän antavat luvan) ja ne aikuiset, joilla on oireita. Vasta tämän jälkeen, jos epidemia todetaan, laajennetaan testausta oireettomiin työntekijöihin ja oirehtiviin perheenjäseniin. Mielestäni tässä on tuhlattu hämeenlinnalaisten veronmaksajien rahoja - turhat labrakokeet eivät ole ilmaisia. Haluaisinkin kysyä vastuullisilta, onko muuten kiinnitetty riittävästi huomiota kaikkien tautien leviämisen ehkäisyyn niin Iittalassa kuin Hämeenlinnan muissakin päiväkodeissa? Onko henkilökuntaa riittävästi katsomaan käsienpesun perään ja ohjaamassa siinä apua tarvitsevia? Käydäänkö hygieniakasvatusta läpi riittävästi päiväkodin arjessa? Ja ehkä meille vanhemmille tärkeimpänä - annetaanko lasten sairastaa flunssansa ja muut tautinsa rauhassa kotona loppuun, eikä viedä lasta puolikuntoisena tartuttamaan muita?
Mathias Nygård vierailee säännöllisesti vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa, koska yhtyeen kitaristi ja Nygårdin lisäksi yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen Jussi Wikström asuu kaupungissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Turisaksen nokkamies Mathias Nygård elää kotonaan yrittäjän epäseksikästä arkea.Kiertueilla hän matkustaa mieluiten jollain muulla kuin lentokoneella – ei siksi, että lentäminen pelottaisi, vaan siksi, että se on niin tylsää.Kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård alkaa valmistella yhtyeelleen uutta a

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi uskoo syksyn näyttävän, miten kilpailun vapautuminen vaikuttaa alaan Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.– Osa autoilijoista on ilmoitt

Heinäkuun helleaalto on saanut auringonpalvojia Hämeensaaren uimarannalle. Kuumuus ja aurinko eivät ole kuitenkaan aina mukavia asioita, kuten moni hämäläinen ihminen ja eläin on saanut huomata. Kuva: Pekka Rautiainen

Ikäihmiset ja hoiva-alan ammattilaiset koetuksellaSauvolan hyvinvointikeskuksessa Iittalassa seurataan palvelukodin tilojen lämpötilaa helleaallon aikana tarkkaan.Jos asukkaiden huoneissa on yli 25 astetta lämmintä, ryhdytään erityistoimiin.– Pidetään huoli siitä, ettei asukkailla ole esimerkiksi pa

Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala tapaa kahdesti viikossa hämeenlinnalaisia. Hänen työnsä on auttaa heidät oikeanlaisen avun pariin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki on mukana valinnanvapauskokeilussa, jonka tarkoituksena on valmistaa kaupunkeja sote-uudistukseen.Osana kokeilupakettia yksityiset ja julkiset terveydenhoitopalvelut ovat ottaneet käyttöön sosiaaliohjauksen, jonka tarkoituksena on auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä löy