Julkaistu: 13.04.2018 10:54

Ensi viikko on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Potilasturvallisuusviikko

  • Maanantaina 16.4. alkavan viikon teemoina ovat lääketurvallisuus, käsihygienia ja kaatumisten ehkäisy.
    Maanantaina 16.4. alkavan viikon teemoina ovat lääketurvallisuus, käsihygienia ja kaatumisten ehkäisy.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vietetään ensi viikolla jälleen Potilasturvallisuusviikkoa.

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2014 ja tänä vuonna keskitytään kolmeen ajankohtaiseen teemaan. Maanantaina 16.4. alkavan viikon teemoina ovat lääketurvallisuus, käsihygienia ja kaatumisten ehkäisy.

- Tavoitteena on potilaan, omaisen ja myös henkilökunnan tietoisuuden lisääminen potilasturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Yksi tärkeimmistä on lääketurvallisuus ja siihen potilaat ja omaiset voivat myös itse vaikuttaa monella tapaa. Kaatumisten aiheuttamista ongelmista meillä on tuoretta kokemusta jälleen kuluneelta talvelta ja käsihygienian parantaminen edelleen on avain infektioiden torjumiseen, muistuttaa KHSHP:n potilasturvallisuuskoordinaattori Anne Kallava.

Keskussairaalan aulassa jaetaan muun muassa lääkekortteja ja opastetaan niiden täyttämisessä.

- Jaamme tietoa myös luontaislääkkeiden vaikutuksesta muuhun lääkitykseen ja hoitoon ja kerromme, miten lääkkeet pitää kotona hävittää. Kannattaa ottaa haltuun myös 10 vinkkiä siitä, miten itse voi vaikuttaa siihen, että hoito on turvallista ja kuinka huolehditaan käsihygieniasta.

Potilasjärjestöt mukana esittelemässä toimintaansa

Potilasjärjestöt esittelevät toimintaansa Hämeenlinnassa keskussairaalan pääaulassa maanantaista perjantaihin kello 9–14. R

iihimäen sairaalassa asiakkaat saavat opastusta käsihygieniassa ja kaatumisten ehkäisyssä maanantaista torstaihin klo 8–13.

Hämeenlinnassa mukana toimintaansa esittelemässä ovat myös kolme potilasjärjestöä eli Kanta-Hämeen hengitys (ti klo 9–12), Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset (koko viikko) sekä Kanta-Hämeen neuroyhdistys (ke klo 10–12).

Lisäksi potilasasiamiehet esittelevät omaa toimintaansa ja henkilöstölle toteutetaan viikon kuluessa tiedotuskampanja painehaavojen ehkäisemisestä.

Hämeen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat ovat osallistuneet potilasturvallisuusviikon suunnitteluun ja ovat mukana myös toteutuksessa koko viikon ajan. 

 

 

Yritysten kasvuohjelmaan Kanta-Hämeen Kasvupolulle on valittu 15 kasvupotentiaalisinta yritystä 34 hakijan joukosta. Kanta-Hämeen Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia. Valittujen yritysten liikeideat liittyvät mm.

 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?