Julkaistu: 15.04.2018 16:00
-
Päivitetty: 19.04.2018 14:00

Uudesta Häme-menusta löytyy kylmäsavustettua haukea ja jäädytettyä talkkunaa – "Tarvitsemme matkailijoille jotain uutta"

 • Keittiömestari Kim Palhus Tarinapata oy:stä on luonut kymmenittäin menuja erilaisille alueille. Ammattiopisto Tavastian koekeittiössä valmistui viime torstaina maistelupaloja Häme-menusta, joka on tehty erityisesti ruokamatkailua varten. Palhus maistoi, oliko sienikeitossa tarpeeksi suolaa. Tähän sienikeittoon voi upottaa mitä vain pakkasesta tai metsästä löytyviä sieniä, kunhan ei laita herkkusieniä. Kuva: Pekka Rautiainen
  Keittiömestari Kim Palhus Tarinapata oy:stä on luonut kymmenittäin menuja erilaisille alueille. Ammattiopisto Tavastian koekeittiössä valmistui viime torstaina maistelupaloja Häme-menusta, joka on tehty erityisesti ruokamatkailua varten. Palhus maistoi, oliko sienikeitossa tarpeeksi suolaa. Tähän sienikeittoon voi upottaa mitä vain pakkasesta tai metsästä löytyviä sieniä, kunhan ei laita herkkusieniä. Kuva: Pekka Rautiainen
 • Kim Palhusin mukaan hauki jää usein paitsioon ravintoloissa, vaikka se on maukas paikallinen ruokakala. Kylmäsavustettu hauki tarjoillaan piparjuurismetanan ja
  Kim Palhusin mukaan hauki jää usein paitsioon ravintoloissa, vaikka se on maukas paikallinen ruokakala. Kylmäsavustettu hauki tarjoillaan piparjuurismetanan ja
 • Mallasleipäkrutongit ja paahdetut punajuuret ovat saaneet kastikkeekseen hämäläisestä vuodenjuustosta tehtyä kermaa. Kuva: Pekka Rautiainen
  Mallasleipäkrutongit ja paahdetut punajuuret ovat saaneet kastikkeekseen hämäläisestä vuodenjuustosta tehtyä kermaa. Kuva: Pekka Rautiainen
 • Munajuusto on Kim Palhusin mielestä erityisen hämäläistä. Raparperihilloke sopii hyvin yhteen juuston miedon maun kanssa. Kuva: Pekka Rautiainen
  Munajuusto on Kim Palhusin mielestä erityisen hämäläistä. Raparperihilloke sopii hyvin yhteen juuston miedon maun kanssa. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun kannen avaa, ilmaan leyhähtää maltaalta, lihalta ja puolukalta tuoksuva höyrypilvi. Padan takana on keittiömestari Kim Palhus, joka hämmentää peurapaistia.

Koulutuskeskus Tavastian opetuskeittiössä syntyy maistelupaloja Häme-menusta, jonka uudistustyötä Palhus on johtanut syyskuusta asti.

Palhus on Suomen Ny Nordisk Mat -ohjelman ruokalähettiläs ja toinen Suomi 100 -menun suunnittelijoista. Juhlavuoden menu tehtiin 68 edustustolle ympäri maailmaa.

Häme-menun tekeminen on Palhuksen mielestä yhtä suurta.

– Häme on ehkä alueena pieni, mutta ajatuksena iso.

Häme-menu on uudistettu paikallisten ruokamatkailua tarjoavien yritysten yhteistyöllä, ja Palhus kutsuu itseään sen "kummisedäksi". Häme on tullut vantaalaiselle tutuksi, koska hän pyörittää puolisonsa kanssa Tammelassa Lounais-Hämeen Pirttiä.

 

Uutta menua mainostetaan salonkikelpoiseksi. Palhuksen mukaan Häme-menu on kuitenkin aina ollut salonkikelpoinen.

– Koko hankkeen idea oli, että aktivoitaisiin yrittäjiä. Huomaan omassakin ravintolassani kesäisin, ettei siinä ehdi miettimään muuta kuin arjen hoitamista. Ei siinä keksi tuotekehitystä.

Menu tehtiin kevääseen tulevaa matkailukesää varten. Palhus kertoo, että menun saa ottaa käyttöön kuka vaan haluaa.

– Kohderyhmänä ovat yritykset, jotka haluavat tarjota uudentyyppistä ruokaa ja elämyksiä. Siihen voi aina laittaa oman twistinsä, mikään ei ole kiveen kirjoitettua. Menusta voi ottaa haluamansa, lyhentää menua tai lisätä sinne jotain. Se elää sesongin mukaan.

 

Häme-menuja on ollut vuosien varrella useita. Palhus kutsuu uutta menua mieluummin "Hämeen menuksi".

– Toivon, että yrittäjät ja kollegat kokevat, että vaikka Häme-menuja on ollut kirjoina asti, tarvitsemme matkailijoille ja varsinkin ulkomaalaisille matkailijoille jotain uutta. Ihmiset maksavat aika paljon tullessaan tänne. Suomi ei ole halpa maa, eikä syöminenkään ole halpaa. Täytyy huolehtia laadusta, Palhus sanoo.

– Kun se on laadukasta, matkailija kokee elämyksen. Siihen liittyy ravintolamiljöö, palvelu ja se, mitä on lautasella. Kaikki se, mitä Hämeestä löytyy. Sehän on kuin Disneyworldissa.

 

Tässä Häme-menussa ei olla villejä ja trendikkäitä, vaan ajatellaan aluetta.

Palhus listaa perinteisen hämäläisen ruuan ominaisuuksia: hyvin raskasta, väritöntä, määrättyjä elementtejä peruna, vilja ja Hämeessä yleinen possu sekä järviveden kalat.

– Munajuusto on ehdoton, se on todella hämäläinen. Sillä on monta nimeäkin, rakkaalla lapsella.

Jokaisessa ruokalajissa on perinteisen seassa jotain uutta.

Makaronisalaattiin tuunattiin kinkkusuikaleen tilalle ylikypsää palvipossua. Jälkiruokana on mustikka-talkkunaa jäädykkeen muodossa.

Hämäläisyyteen kuuluva "pottuloora" lämmitetään vuoan sijaan kattilassa. Vadilla siihen laitetaan perinnemakkarat pystyyn.

– Listalta kun lukee, voi tuntua, ettei ole mitään uutta. Panostamme visuaalisuuteen ja esillepanoon, Palhus toteaa.

– Ihmiset eivät halua pelkästään hyvää ruokaa, vaan elämyksiä.

Menussa on pyritty käyttämään kevätsesongin antimien lisäksi talvelta pakastimeen jääneitä raaka-aineita.

Paisti voi olla Palhusin mukaan peuran lisäksi hirveä tai miksei majavaakin. Mitä vain sattuu löytymään. Lisäkkeessä talven kaali vaihtuu kevään kaaliksi.

 

Alkuruuan kalaa mietittiin pitkään. Muikku viittaa enemmän Savoon ja silakka rannikkoon.

Hämeestä löytyvät kuha ja ahvenet, joita on hankala saada, ja hintakin on korkea.

– Menun pitää olla siinäkin mielessä salonkikelpoinen, ettei se maksa sataa euroa. Se karsisi hirvittävän määrän asiakkaita, Palhus sanoo.

Palhus on edustanut Suomea joka vuosi Brysselin kalamessuilla, ja viime vuonna hän tutustui siellä Myrskylän Savun kylmäsavustettuun haukeen. Siinä oli jotain uutta paikallisesta kalasta.

Testialustana oli pääministeri Juha Sipilä, jonka Suomi 100 -vuoden juhannusjuhliin Berliinin suurlähetystössä Palhus hoiti tarjoilut.

– Syöjiä oli tuhat henkeä, ja kaikki tykkäsivät hauesta. Saksalaiset olivat ihmeissään, että mitä, meillähän on tätä kalaa ja tätä voi syödäkin. Turisteista moni tuntee hauen. Sehän on hyvä ruokakala, eikä pelkkä pitkä peto, joka vedetään järvestä.

 

Menu on tehty nimenomaan matkailua varten, oli se koti- tai ulkomaista. Tavoite on esitellä, mitä kaikkia makuja Hämeestä löytyy.

Menu on tulossa valikoimiin esimerkiksi Rengon Pitopalvelulle, joka oli mukana suunnitteluryhmässä. Toimitusjohtaja Elina Jokisen mukaan erityisesti matkailijat arvostavat kotimaisuutta ja paikallisuutta.

– Paikallisuus on nykyään myyntivaltti. Meillä on hämäläinen pitopöytä, ja kotimaisten raaka-aineiden käyttö on jo normaalia, esimerkiksi perunalaatikko ja kotijuustot. Tässä menussa tosi kiva lisä on hauki, jota ei muuten paljoa käytetä.

Myös Palhus on huomannut, että paikallisuus ja lähiruoka ovat nousseet trendeinä matkailijoilla, jopa suomalaisilla.

– Varsinkin turistit haluavat paikallista makumaailmaa ja elämystä. Se burgeri on sama mihin tahansa menetkin. HäSa

Hämeen makuja

Ruokamatkailua tarjoavat yritykset haluavat laajentaa palveluitaan ja tehdä yhteistyötä Häme-menun uudistamiseksi.

Uudistunutta "salonkikelpoista" Häme-menua ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Rengon Pitopalvelu oy, Iloranta oy, Tunnelmakartano, Pirteeks ja Ammattiopisto Tavastia.

Uudistustyön mahdollisti Matkalla kasvuun yhteistyöhanke, jonka rahoituksen on myöntänyt Hämeen Ely-keskus. EU:n rahoitusosuus on 70 prosenttia.

Häme-menu

Kylmäsavustettua haukea, piparjuurismetanaa, mummun kurkkuja.

Hämäläistä munajuustoa kera raparperihillokeen.

Kassleri-makaronisalaatti hämäläiseen tapaan.

Paahdettua punajuurta, vuohenjuustokermaa ja mallasleipäkrutonkeja.

Sienikeittoa, kaura-yrttipasteija.

Lempeästi kypsennettyä peuranpaistia, puolukkainen kaljakastike, hämäläinen perinnemakkara, härkäpapuhauduketta, pottulooraa.

 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?

HS-Vesi tiedotti lauantaina aamulla vesijohtovuodosta Fasaanitiellä. Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä. Kuva: Tapio Tuomela, arkisto

Hämeenlinnassa Fasaanitiellä tapahtunut vesijohtovuoto on aiheuttanut vesijohtoveden värjäytymistä.HS-Vesi tiedotti Fasaanitien vesijohtovuodosta lauantaina aamulla. Vesiyhtiö sai kuitenkin paikannettua vuotokohdan nopeasti.Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä.