Julkaistu: 14.04.2018 22:19
-
Päivitetty: 16.04.2018 13:48

Kojamo myy vuokra-asuntoja yhdysvaltalaiselle kiinteistörahastolle – myös Hämeenlinnasta

  • Kojamolla on vuokra-asuntoja muun muassa Hämeenlinnan 12. kaupunginosassa Puistonmäessä Kettumäentiellä (edessä) ja Karhuntiellä. Kuva: Riku Hasari
    Kojamolla on vuokra-asuntoja muun muassa Hämeenlinnan 12. kaupunginosassa Puistonmäessä Kettumäentiellä (edessä) ja Karhuntiellä. Kuva: Riku Hasari

Vuokra-asuntoyhtiö Kojamo (entinen VVO-yhtymä) myy 40 kiinteistöä eli 1 594 vuokra-asuntoa yhdysvaltalaisen Morgan Stanley Real Estate Investingin (MSREI) hallinnoimalle kiinteistörahastolle.

Kauppahinta on 97 miljoonaa euroa. Kyse on MSREI:n ensisijoituksesta Pohjoismaissa.

Kauppaan kuuluvat asunnot sijaitsevat 15 paikkakunnalla. Kanta-Hämeen kohteet ovat Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Hämeenlinnassa Kojamolla on 27 kiinteistöä ja Riihimäellä kymmenen. Yhtiö ei vielä paljasta, mistä taloista kauppoja on hierottu.

Myytävien kiinteistöjen vuokralaisille ei myöskään ole vielä tiedotettu kaupoista.

– Ilmoitamme asukkaille heti ensimmäisenä ja viipymättä, kun kauppa on tehty, ja sitten vasta muille, Kojamon investointijohtaja Mikko Suominen sanoo.

 

Kauppakirjan esisopimus on allekirjoitettu 28. maaliskuuta.

Jos sopimuksen kaikki ehdot täyttyvät, on kaupan tarkoitus toteutua kesäkuun loppuun mennessä.

Pörssiin tähtäävästä yhtiöstä vakuutetaan, että asukkaiden vuokrasopimukset jatkuvat entiseen tapaan.

– Vuokrasopimukset siirtyvät ja jatkuvat sellaisinaan. Uusi omistaja on käsitykseni mukaan päättänyt pitää asunnot vuokrakäytössä, Suominen kertoo.

Aluepäällikkö Jarkko Ollikainen täsmentää, että Hämeenlinnassa ei ole tapahtumassa kaupungin historian suurinta kiinteistökauppaa.

– Ei missään tapauksessa. Kyse on yksittäisistä myyntikohteista ympäri Suomen. Meillä on intressejä toimia ja kasvaa jatkossakin Hämeenlinnassa, Ollikainen kertoo.

Kojamon kuluttajabrändeinä ovat Lumo- ja VVO-kodit.

Yhtiön tuoreimmat hankinnat Hämeenlinnassa ovat kiinteistöt osoitteissa Hallituskatu 14, Hilpi Kummilan tie 6, Pikkujärventie 9 ja Keilakatu 4.

Talvella Vanajantien varteen Aurinkokadulle valmistuneen Lumo-talon asunnot ovat kaikki vuokrattuina.

Kesäkuussa niin sanottuun Lyseon kulmaan (Linnankatu 3) valmistuu 78 uutta vuokra-asuntoa ja kaksi liikehuoneistoa.

 

Kaupan järjestelijöinä toimivat asuntorahastosijoittamiseen erikoistunut Premico Group ja ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö RIM.

Yhtiöt ovat sijoittaneet varoja rahastoon, jota ne myös hallinnoivat. Pääostaja on kuitenkin Morgan Stanleyn rahasto.

Kauppaan kuuluu asuntoja muun muassa myös Lahdesta, Lappeenrannasta, Kotkasta, Kouvolasta, Mikkelistä, Porvoosta, Rovaniemeltä Tampereelta ja Turusta.

Premico ottaa tehtäväkseen myös kiinteistöjen hoidon.

Kojamon talousjohtaja Erik Hjelt kertoi tiedotteessa, että asunnot pantiin myyntiin lähinnä sijaintinsa takia.

Konserni aikoo keskittyä seitsemään suurimpaan kasvukeskukseen Suomessa. HäSa

Huhtanen Capitalille 58 asuntoa

Kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on solminut 58 asuinhuoneiston kaupan Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.
Kerrostaloista kaksi sijaitsee Hämeenlinnan Kaurialassa ja kaksi Riihimäellä lähellä rautatieasemaa.
Kaupan jälkeen yhtiöllä on Riihimäellä ja Hämeenlinnassa yhteensä 140 huoneistoa.
- Vuokrasopimukset pysyvät entisellään. Infoamme asukkaita, kun kauppa on täysin valmis, yhtiön toimitusjohtaja Juha-Matti Huhtanen kertoo.
Koko Suomessa yhtiöllä on yli 500 asuntoa Hangosta Ouluun noin 45 miljoonan euron arvosta.
Merkittävä osa Hämeenlinnan ja Riihimäen kiinteistöjen kauppahinnasta maksetaan Huhtanen Capitalin osakkeilla neljän euron osakekohtaiseen hintaan.
- Tavoitteemme on kasvattaa kiinteistösalkkuamme Suomessa vähintään 800 asuntoon tämän vuoden aikana, talousjohtaja Christer Schoultz sanoo. 

Amerikkalainen kiinteistörahasto

Morgan Stanley Real Estate Investing on ostamassa Kojama-konsernilta liki 1600 vuokra-asuntoa.

Ostajana on MSREI:n kiinteistörahasto, jota hallinnoi New Yorkissa sijaitseva Morgan Stanley -investointipankki.

MSREI on perustettu 1991. Toimii USA:ssa, Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä.

Kojamo-kaupan myötä MSREI rantautuisi myös Pohjoismaihin.

Kojamon kämpät Hämeenlinnassa

Ahvenisto

Turuntie 38.

Hätilä

Tyllilänkatu 3, 5.

Jukola

Simeoninkuja 4.

Katinen

Verkkotie 3.

Katuma

Katumantie 22, 28

Kauriala

Parolantie 21, 25.

Keinusaari

Aurinkokatu 10, Hilpi Kummilan tie 16.

Keskusta

Hallituskatu 24, Kasarmikatu 12, Linnankatu 3b, Raatihuoneenkatu 3.

Kettumäki

Karhuntie 10, 16, 18, Kettumäentie 14, 16, 18, 20.

Laaniitty

Pikkuaro 4.

Nummi

Kylätie 2

Timo Valli, Kimmo Jokela ja Onni Anttonen ovat kaikki olleet mukana mökin talkoissa. Partiolaisia he ovat kaikki kolme olleet jo pienistä pojista asti.

Janakkalan partiolaiset saavat uuden hirsikämpän leirikeskukseensa.Partiolaiset ovat leireilleet Janakkalan Isojärven Vohlisaaressa jo 1930-luvulta asti, mutta vanhat nukkumatilat kävivät nykyisille yöpyjämäärille pieneksi.

Poliisi epäilee noin 70-vuotiaan mopoa kuljettaneen miehen syyllistyneen rattijuopumukseen Hämeenlinnan Viertolantiellä tiistaina aamupäivällä. Mies puhalsi alkometriin 0,82 promillea.Toista, noin 70-vuotiasta miestä, epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mathias Nygård vierailee säännöllisesti vanhassa kotikaupungissaan Hämeenlinnassa, koska yhtyeen kitaristi ja Nygårdin lisäksi yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen Jussi Wikström asuu kaupungissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Turisaksen nokkamies Mathias Nygård elää kotonaan yrittäjän epäseksikästä arkea.Kiertueilla hän matkustaa mieluiten jollain muulla kuin lentokoneella – ei siksi, että lentäminen pelottaisi, vaan siksi, että se on niin tylsää.Kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård alkaa valmistella yhtyeelleen uutta a

Hämeenlinnalainen taksikuljettaja Kristian Isokorpi uskoo syksyn näyttävän, miten kilpailun vapautuminen vaikuttaa alaan Kanta-Hämeessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Taksialan vapautumisen vaikutukset eivät ole vielä suuresti näkyneet Kanta-Hämeessä uusien yrittäjien määrässä.Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo, että taksiyrittäjien määrä ei ole kasvanut, sillä uusia ja lopettaneita on ollut lähes saman verran.– Osa autoilijoista on ilmoitt

Heinäkuun helleaalto on saanut auringonpalvojia Hämeensaaren uimarannalle. Kuumuus ja aurinko eivät ole kuitenkaan aina mukavia asioita, kuten moni hämäläinen ihminen ja eläin on saanut huomata. Kuva: Pekka Rautiainen

Ikäihmiset ja hoiva-alan ammattilaiset koetuksellaSauvolan hyvinvointikeskuksessa Iittalassa seurataan palvelukodin tilojen lämpötilaa helleaallon aikana tarkkaan.Jos asukkaiden huoneissa on yli 25 astetta lämmintä, ryhdytään erityistoimiin.– Pidetään huoli siitä, ettei asukkailla ole esimerkiksi pa

Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala tapaa kahdesti viikossa hämeenlinnalaisia. Hänen työnsä on auttaa heidät oikeanlaisen avun pariin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki on mukana valinnanvapauskokeilussa, jonka tarkoituksena on valmistaa kaupunkeja sote-uudistukseen.Osana kokeilupakettia yksityiset ja julkiset terveydenhoitopalvelut ovat ottaneet käyttöön sosiaaliohjauksen, jonka tarkoituksena on auttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä löy