Julkaistu: 16.04.2018 12:35

Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinto erikoistoimintaterapeutti Anne Rekolalle

  • Palkittu erikoistoimintaterapeutti Anne Rekola muistuttaa, että taide voi olla keino ilmaista itseään ja tunteitaan siinä missä puhuminenkin.
    Palkittu erikoistoimintaterapeutti Anne Rekola muistuttaa, että taide voi olla keino ilmaista itseään ja tunteitaan siinä missä puhuminenkin.

Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys on palkinnut Kanta-Hämeen keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikan toimintaterapeutti Anne Rekolan Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinnolla.

Huhtikuisilla koulutuspäivillä jaettu tunnustus on järjestyksessään kolmas, ja se annetaan henkilölle, joka on ansioitunut nuorisopsykiatrisessa työssä.

Rekolalle palkinto tuli täytenä yllätyksenä.

– Olen äärimmäisen onnellinen ja otettu – isot kiitokset Suomen Nuorisopsykiatriselle yhdistykselle! Tämä on toimintaterapeuttien pienelle ammattiryhmälle merkittävä huomiointi, hän iloitsee.

Rekola on koulutukseltaan erikoistoimintaterapeutti, kuvataideterapeutti ja ryhmäpsykoterapeutti ET.

Hän on työvuosiensa aikana innovatiivisesti kehittänyt toimintaterapia- ja kuvataideterapiaryhmiä sekä luonut kollegansa Satu Niemisen kanssa psykiatrian käyttöön Toimintamahdollisuuksien ryhmämuotoisen arviointimenetelmän.

Hän on myös kouluttanut em. aiheista muita alan ammattilaisia eri puolilla Suomea ja toiminut jo pidempään Suomen kuvataidepsykoterapia ry:ssä luottamustehtävissä.

Työsuhde Kanta-Hämeen keskussairaalassa alkoi vuonna 1988 ensin aikuispsykiatriassa, ja tänä vuonna tulee täyteen 20 vuotta työskentelyä nuorisopsykiatrian yksiköissä.

– Ehkä isoimmaksi meriitikseni lukisin, ryhmämuotoisen arviointimenetelmän kehitystyön lisäksi, päävastuun kuntouttavan taidetoiminnan portaitten luomisessa yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa. Täydentyvät ryhmät ovat pyörineet non-stoppina syksyisin ja keväisin nyt yli kymmenen vuoden ajan. Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille ja monet psykiatrian potilaat ovat taiteellisesti hyvin lahjakkaita. Taide on myös toinen kieli ilmaista itseään ja tunteitaan, Rekola kertoo.

Ryhmien tavoitteena on taiteen keinoin auttaa nuoria ja aikuisia eteenpäin kohti yhteiskunnan normaaleja palveluja. Ryhmäkäyntien päätteeksi on sekä aikuis- että nuorisopsykiatrian poliklinikoille järjestetty taidenäyttelyjä virkistämään muita potilaita sekä henkilökuntaa.

 Mitä Reijo Turunen näkee kaukoputken lävitse? Ei ainakaan joutsenia, sillä täksi kesäksi niitä ei tuoda Aulangon joutsenlampeen ja vesistön pienen koon vuoksi villit laulujoutsenet tuskin osaavat paikalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pitkän historian puistometsä Aulangolla etsii uutta kukoistustaan. Tulevana kesänä Aulangolla urheillaan ja rentoudutaan, sekä omatoimisesti että ohjatusti.Myös digitaalinen maailma saapuu Aulangon poluille kolmen vuoden kehitystyön jälkeen.

Vaikka viime vuosi yllätti positiivisesti, useassa kunnassa hevoskuuri jatkaminen on välttämätöntä.Mielenkiintoinen huomio: Kuntien viime vuoden tilinpäätöksestä olisi selvinnyt Kanta-Hämeessä yhdellä juttupohjalla. Niin samansuuntaista viestiä kunnanpamput vuodesta 2017 kertoivat.

Punavankeja Hämeenlinnan vankileirillä Suomenkasarmilla kesällä 1918. Taustalla näkyy upseerikerho ja entinen miehistörakennus. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Kun Ahveniston kappelin takaa katsoo alas Ahveniston rotkoihin, puiden välistä siintää kolme muistomerkkiä.Kivipaasien alle on haudattu noin 2 500 henkilöä, jotka menehtyivät keväällä ja kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan rautatieasemalla on vain säiden armoilla oleva ulkoparkki, jossa ei ole mahdollisuutta lukita pyörää rungosta kiinni telineeseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Olisiko Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä kysyntää paremmallekin polkupyörien pysäköinnille, kuin mitä nykyinen pyörätelinekokoelma pystyy tarjoamaan?

HS-Vesi tiedotti lauantaina aamulla vesijohtovuodosta Fasaanitiellä. Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä. Kuva:  Tapio Tuomela, arkisto

Hämeenlinnassa Fasaanitiellä tapahtunut vesijohtovuoto on aiheuttanut vesijohtoveden värjäytymistä.HS-Vesi tiedotti Fasaanitien vesijohtovuodosta lauantaina aamulla. Vesiyhtiö sai kuitenkin paikannettua vuotokohdan nopeasti.Vuotoalueella vesijohtovedessä saattaa olla laatu- ja painehäiriöitä.