Julkaistu: 18.04.2018 22:22

Puff-sähkötupakkakaupalle lätkäistiin 5 000 euron uhkasakko arominesteiden myymisestä

 • Tupakkalaissa nikotiiniton aromitiiviste tulkitaan nesteeksi, jota sekoitetaan toiseen nesteeseen ennen sähkötupakan höyryttämistä. Kuva: Pekka Rautiainen
  Tupakkalaissa nikotiiniton aromitiiviste tulkitaan nesteeksi, jota sekoitetaan toiseen nesteeseen ennen sähkötupakan höyryttämistä. Kuva: Pekka Rautiainen

Sibeliuksenkadulla toimivalle Puff-sähkötupakkakaupalle on määrätty 5 000 euron uhkasakko Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunnan (kaura) päätöksellä.

Uhkasakko koskee aromitiivisteiden myymistä.

Tupakkalain mukaan aromitiivisteiden eli elintarvikemakunesteiden myynti on sähkösavuketuotteiden erikoisliikkeessä kielletty.

Ne tulkitaan nikotiinittomiksi nesteiksi, joilla ei tupakkalain makuainekiellon mukaan saa olla tunnistettavaa makua.

Tupakkalain mukaan sähkösavukkeiden erikoisliikkeessä on sallittua myydä vain lähes yksinomaan tupakkalaissa tarkoitettuja tuotteita.

Liikkeessä myydään myös akkuja, latureita ja taskulamppuja.

Terveystarkastaja kehotti yrittäjää poistamaan makunesteet myynnistä välittömästi lokakuussa 2017 tehdyn tarkastuksen yhteydessä.

Joulukuussa tehdyssä jatkotarkastuksessa makunesteet olivat edelleen kaupan.

Puff-erikoisliikettä pyörittävän Garage Of Creation oy:n toimitusjohtaja Hannu Penttinen ilmoitti tarkastajalle aikovansa jatkaa makunesteiden myyntiä, kerrotaan Kauran selosteessa.

Helmikuussa kauran saamassa vastineessa Penttinen katsoi elintarvikemakujen ja aromitiivisteiden olevan ruokien ja juomien maustamiseen tarkoitettuja elintarvikkeita.

Hänen mukaansa ne eivät sellaisenaan sovellu höyrytettäviksi.

Penttisen näkemyksen mukaan tupakkalaki ei kiellä tiettyjen elintarvikkeiden myyntiä sähkösavuketuotteiden erikoisliikkeessä, ja pitää myynnin kieltämistä liikkeessään lakiin perustumattomana syrjintänä.

Sähkösavukkeiden erikoisliikkeessä elintarvikemakunesteeseen sovelletaan tupakkalain säädöksiä sen todennäköisen käyttötarkoituksen vuoksi.

Tupakkalaissa nikotiiniton aromitiiviste tulkitaan nesteeksi, jota sekoitetaan toisiin nesteisiin ennen sähkötupakan höyryttämistä.

Kaura päätti uhkasakosta kokouksessaan 17. huhtikuuta. Penttinen ei halunnut kommentoida asiaa Hämeen Sanomille.

– Olen ollut työmatkoilla. Koska uhkasakko ei ole tavoittanut minua, en voi kommentoida sitä. Sähkötupakkapuolella näytetään menevän tiukimmalla mahdollisella linjalla, Penttinen sanoo.

Liikkeeseen tehdään tarkastus kahden viikon sisällä. Sillä tarkastetaan, onko yrittäjä noudattanut kieltoa.

Uhkasakko voi langeta maksettavaksi, jos myynti jatkuu kiellosta huolimatta. HäSa

Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.

Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.Mitali myönnettiin Marjo Paulorinne-Santalalle tunnuksena kansantanssikulttuurin vaalijana, kehittäjänä ja opettajana Hämeenlinnassa lasten, nuorten ja aikuisten

                 Yötön yö ja puhdas luonto ovat matkailuvalttikortteja, joilla halutaan lisätä kesämatkailua Suomeen.                Kuva: Elias Lahtinen

Loputon valo ja vehreys houkuttelevat kesäisin turisteja Suomeen. Ero aiempaan on se, että nyt matkailijat haluavat kokea nämä tutut asiat kuten meikäläiset.– Live like a local on kasvava trendi maailmalla ja siihen on täälläkin tartuttu innokkaasti.

Tutkimuksen mukaan jopa kolme viidestä pitää suurimman osan lomastaan avoimena, joten spontaanille matkailulle ja tekemiselle on tilaa. Vain joka kuudes suomalaisperhe oli kesäkuun alkaessa lyönyt lomasuunnitelmansa lukkoon. Arkistokuva

Usein järjestelmällisinä ja suunnitelmallisina pidetyt suomalaiset ovatkin lomakaudella yllättävän spontaaneja.Suomalaiset lomamatkalla -perhetutkimus selvitti, että reissuun lähdetään nopeallakin aikataululla, varsinkin, jos matka järjestyy edullisin kustannuksin.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman, tiedottaa Hämeen poliisi.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman.  Päijät-Hämeessä poliisi oli vuorokauden aikana 153 tehtävää ja Kanta-Hämeestä poliisi kirjasi 115 tehtävää.Hämeenlinnan keskustassa Sibeliuksenkadulla perjantaina aamuyöllä ko

                 Teollisuusneuvos, itsekin yrittämisellä vaurastunut Jorma Terentjeff on ollut Lauri Salovaaralle merkittävät mentori. Terentjeff kehuu Salovaaran loputonta kykyä ideoida ja innostua asioista.                Kuva: Pekka Peura

Viidessäsadassa päivässä miljonääriksi ja miten se tehdään – sen tietää mediapersoona Lauri Salovaara, jonka matka miljonääriksi alkaa olla loppusuoralla.Helmikuussa 2017 hän julkisti uudenvuodenyönä saamansa hulluimmasta hulluimman idean.