Julkaistu: 22.04.2018 14:20
-
Päivitetty: 22.04.2018 14:36

Punaportti oli pahamaineinen alue, mutta se ei saanut nimeään vankileiristä

 • Punaportilla sijaitsee nykyisin lounasravintola. Kuva: Esko Tuovinen
  Punaportilla sijaitsee nykyisin lounasravintola. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnaan syntyi sata vuotta sitten toukokuun alussa hyvin nopeasti yksi Suomen suurimmista vankileireistä, kun hävinneitä punaisia otettiin kiinni ja suljettiin leireille. Leirit sijaitsivat usein varuskuntien yhteydessä, niin myös Hämeenlinnassa.

Suurin kaupungin leireistä syntyi Poltinahon kasarmialueelle, lähelle jo tuolloin nimenä käytössä ollutta Punaportin aluetta. Toisin kuin yleisesti usein luullaan, Punaportti ei ole perua punaisten vankileiristä, vaan se on nimenä paljon vanhempi.

 

Hattelmalantien varressa nykyistä ammattiopisto Tavastiaa vastapäätä sijaitseva Punaportin alue oli aikoinaan rajaportti Vanajan kunnan ja Hämeenlinnan kaupungin välillä.

Kaupunki oli vuonna 1848 päättänyt, että Kankaantaan, Hattelmalan, Ojoisten sekä Luhtialan rajoille rakennetaan aidat portteineen, jotta maalaiskylien kotieläimet eivät pääse kaupungin puolelle. Punaisiksi maalatut portit toimivat myös tulliportteina.

Kankaantaan punainen portti tuli kuuluisimmaksi, ja sen mukaan alettiin kutsua koko aluetta Punaportiksi.

 

Punaportti oli paheellinen alue. Poltinahon kasarmien venäläissotilaat alkoivat käyttää portinvartijan asuntoa kapakkanaan, mikä veti puoleensa uusia kapakkayrittäjiä.

Alueelle rakennettiin 1890-luvulla vuokra-asuntoja, joista tuli riesa Vanajan kunnalle. Tiheä mökkikylä veti puoleensa ulkopuolistakin väkeä, ja monenlaista häiriötä ja rikoksia tapahtui. Alue sai vapaakaupungin maineen.

Siellä oli 23 pientä mökkiä, joissa asui enimmäkseen entisiä venäläisiä sotilaita, venäläisiä leskivaimoja lapsineen sekä muualta Suomesta muuttaneita "joutolaisnaisia".

Punaportin alueen olosuhteet ja köyhyys huononivat erityisesti vuosina 1917 ja 1918, jolloin monet joutuivat työttömiksi. Vanajan kunta tarjosi aluetta osaksi Hämeenlinnaa jo vuonna 1918, mutta vasta vuonna 1948 Punaportti ja koko Kankaantaan kylä liitettiin alueliitoksessa Hämeenlinnaan. HÄSA

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena