Julkaistu: 30.04.2018 17:30
-
Päivitetty: 30.04.2018 21:18

Kiemunki-keräys onnistuisi tukikonsertilla tai tuotemyynnillä – Verottaja tyrmää haaveet verohelpotuksista

 • Iisakki Kiemunki Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2013. Kuva: Esko Tuovinen
  Iisakki Kiemunki Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2013. Kuva: Esko Tuovinen

Sunny Car Center -käräjillä mittaviin vahingonkorvauksiin tuomitulle ex-poliitikko Iisakki Kiemungille (sd.) voidaan kerätä avustusrahaa, vaikkei poliisi myöntäisikään hankkeelle rahankeräyslupaa. Se onnistuu tukikonsertilla tai muilla tukitilaisuuksilla, jotka on jätetty rahankeräyslain ulkopuolelle.

Niitä voi järjestää mihin tarkoitukseen tahansa ilman yleishyödyllisyyden vaatimusta tai alueellisia tai teknisiä rajoituksia.

Näitä, hyväntekeväisyyshuutokauppoja ja eräitä muita poikkeuksia – esimerkiksi koululuokan rahankeräystä – lukuun ottamatta lainsäädäntö lähtee siitä, ettei pelkkä muodollinen vastikkeellisuus riitä perusteeksi kiertää rahankeräyslupaa, jos toiminnan todellinen tarkoitus on kuitenkin avustusvarojen kerääminen.

Kiemungin korvauksiin voidaan kerätä varoja myös tavallisella tuotemyynnillä, esimerkiksi t-paitojen myynnillä.

 

Kantona kaskessa on kuitenkin verotus. Tukitoiminnan veronalaisuus riippuu siitä, pitääkö verottaja järjestävää yhdistystä yleishyödyllisenä vai ei. Kiemunki-kampanja ei säästyne normaalilta veropaineelta, sillä sitä tuskin tulkitaan yleishyödylliseksi.

– Kuvatussa tilanteessa toiminta vaikuttaa kohdistuvan yhden henkilön taloudelliseksi hyväksi, joten yhdistys ei siten olisi yleishyödyllinen. Jos yhdistys ei ole yleishyödyllinen, se on toiminnastaan verovelvollinen kuten mikä tahansa muukin yhteisö, kertoo valvontapäällikkö Sanna Savolainen verohallinnosta.

Kiemunkia tukeva yhdistys joutuisi näin ollen maksamaan tuotoistaan sekä arvonlisäveroa että yhteisöveroa.

Henkilöverotuksen puolella Kiemunki joutuisi vielä maksamaan yhdistykseltä saamistaan varoista lahjaveroa, kertoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä verohallinnosta.

Lahjaverolta vältyttäisiin, jos Kiemunki saisi rahat suoraan rahoittajilta yksittäisinä alle 5 000 euron lahjoituksina.

 

Verottajan mukaan yleishyödyllisen yhdistyksen on toimittava "yksinomaan ja välittömästi" yleiseksi hyväksi, eikä sen toiminta saa kohdistua vain rajattuun henkilöpiiriin. Se ei myöskään saa tuottaa toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.

– Jos toiminta palvelee lähinnä yksityisiä taloudellisia tarkoituksia tai kohdistuu vain hyvin rajatun henkilöpiirin hyväksi, yhdistys ei toimi yleiseksi hyväksi eikä sitä voida pitää yleishyödyllisenä, valvontapäällikkö Savolainen toteaa sähköpostitse.

Verottajan perusnäkemys on myrkkyä Kiemunki-kampanjalle, sillä näillä ehdoilla verokarhu nappaisi ison osan sen tuotoista.

 

Kiemungin avustusprojektia viritellään parhaillaan yhdessä Mesenaatti.me-joukkorahoituspalvelun kanssa.

Sillä, jatketaanko Kiemungin vahingonkorvausasian käsittelyä hovioikeudessa vai ei, ei ole vaikutusta kampanjan järjestämisen edellytyksiin, kertoo Mesenaatin tuottaja Tanja Jänicke.

– Kampanjan aikana rahat menevät rahoituksen kohdetta varten avatulle asiakasvaratilille. Järjestäjä voi päättää, että varat jäädytetään tilille odottamaan hovioikeuden päätöstä. Jos korvauksilta lopulta vältyttäisiin, rahat voitaisiin palauttaa hetkessä automaattisesti takaisin kaikille rahoittajille. HäSa

Kommentit

No niin tietysti. Vain se sama kaupungin johtohenkilöiden täysin realiteeteista irronnut henkinen kapasiteetti, joka ylläpiti SCC-saagaa vuosikausia, voi keksiä sen jatkoksi tällaisen avustusprojektin. Katsotaanpas vähäsen tätä Mesenaatti.me -kamppista: 1) sellaista kampanjaa, jossa kehotetaan lahjoittamaan suoraan Kiemungille, ei voi olla ilman rahankeräyslupaa, jota ei heru. 2) Joten ratkaisuksi jää rahat keräävä yhteisö, joka antaa ne Kiemungille. 2a) Lasketaanpas vähän hmjamnjamnjaa... summa miinus arvonlisävero 24% verokannan mukaan, caching, sitten yhteisön tulovero miinus 20 prossaa, caching, ja lopuksi II-veroluokan lahjavero, cacacaCHING! 350.000 € keräystavoite saavutetaan, kunhan yleisö merkitsee kampanjaa vaatimattomalla 767.000 € summalla. Kampanjoiden keskimääräinen ostos on 20-35 €, joten tarvitaan vain 22.000 - 38.000 rahoittajaa. Helppo nakki. 2b) Onnistunut joukkorahoitus edellyttää voimakasta markkinointia - tuskin maltan odottaa sitä myyntipuhetta, jolla suurelle yleisölle perustellaan, miksi sen pitäisi maksaa Kiemungin vahingonkorvaukset. 2c) Joukkorahoitus edellyttää myös vastikkeellisuutta, eli jokaisen kampanjaan osallistuneen tulee saada vastineeksi jotain. Kiemungin kirjoittama ja signeeraama novelli "Kirstulan pelto eli Erään demulin matka sinne ja takaisin"?

Mutta mutta, Anttihan kertoili meille jo viime pyhänä että korvausten maksuun ja konserttiin riittää 10 000 yleisö ja 35 euron lippu. Kyllä kai vastuullinen journalisti osaa asiansa. Eikö Anttiin ole luottaminen siis, vai mistä tässä on kyse ? No kaikkineen melko epätoivoiselta tämä nyt vaikuttaa - ihan niinkuin koko SCC keissi ylimalkaan. Iso helpotuksen huokaisu kuitenkin tähän päälle pelkästään siitä, että Kiemunki sössi ihan itse oman loistavan poliittisen tulevaisuutensa ja erosi, ihan näin veronmaksajan kantilta.

Maksakoot omat sotkunsa miks pitää järjestää keräyksi tai konsetteja????? Ei minunkaan rahasotkuja kaupunkilaiset suostuis maksamaan tai tosiaan kukaan keräyksiä järjestäis. Mut täytyy myöntää et olette tosiaan no jääköön sanomatta jos osaa otatte tälläiseen

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena