Julkaistu: 15.05.2018 22:29
-
Päivitetty: 16.05.2018 06:16

Kantasairaalaan suunnitellaan pelastusasemaa

 • Uuden sairaalan havainnekuva. Lopulliset päätökset rakentamisesta ovat kuitenkin vielä tekemättä.
  Uuden sairaalan havainnekuva. Lopulliset päätökset rakentamisesta ovat kuitenkin vielä tekemättä.

Uuteen kantasairaalaan suunnitellaan alustavasti pelastusaseman rakentamista.

Uuden pelastusaseman on määrä nopeuttaa avun saapumista etenkin Hämeenlinnan länsipuolelle, josta on matkaa nykyiselle Kutalantien paloasemalle enimmillään neljä kilometriä. Matka kestää 1–2 minuuttia kauemmin kuin muualla. Apu tulee Hämeenlinnassa keskimäärin 7–8 minuutissa.

– Kaikkialla keskustan läpi ajaminen kestää pitempään, pelastusjohtaja Esa Pulkkinen huomauttaa.

Pelastusaseman suunnitelmat ovat vielä aivan alkutekijöissään. Aseman rakentaminen toisen rakennuksen yhteyteen olisi kuitenkin ehdottomasti taloudellisin vaihtoehto.

– Olemme tutkineet eri vaihtoehtoja. Jos sairaanhoitopiiri ei käynnistä hankesuunnittelua, jatkamme kuitenkin muiden vaihtoehtojen tutkimista, Pulkkinen korostaa.

Pelastusasemalle on määrä rakentaa Ahvenistolle yli 800 neliömetrin suuruiset tilat, ja sinne aiotaan sijoittaa ensihoidon yksikkö ja yksi pelastusyksikkö.

Perustamiskustannukset on arvioitu 2,1 miljoonaksi euroksi. Pelastusajoneuvon hankintaan menee noin 350 000 euroa.

Jos pelastusasema rakennettaisiin erillisenä rakennuksena, olisivat sen kustannukset yli kolme miljoonaa euroa.

Pelastuslautakunta päätti tiistaina käsitellä asiaa uudestaan 5. kesäkuuta pidettävässä kokouksessa.

Siihen mennessä lautakunnalle valmistellaan alustava luonnos tilaohjelmaksi.

Pelastuslautakunnan tarkoituksena on esittää Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille hankesuunnittelun sisällyttämistä kantasairaalan rakennushankkeeseen.

Paloasema on ollut Hämeenlinnan Kutalantiellä jo vuodesta 1984 lähtien.

Parhaillaan palolaitos valmistelee muuttoa remontin tieltä. Toimintaa sijoitetaan entisen hätäkeskuksen tiloihin sekä Janakkalaan ja Hattulaan Parolaan.

– Olemme toimineet nykyisissä tiloissa yli 30 vuotta, ja ne ovat kipeästi peruskorjauksen tarpeessa. Töiden pitäisi valmistua ensi vuoden marraskuuhun mennessä, pelastusjohtaja Esa Pulkkinen arvioi. HÄSA

Maltalaisen peliyhtiön verkkokasinosta teknisen virheen löytänyt 16-vuotias forssalaisnuorukainen siirsi pankkitililleen yli 252 000 euroa peliyhtiön rahoja viime vuoden huhti- ja toukokuussa.Nuorukaista syytettiin maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.Nuoren miehen vanhemma

Riihimäki. Sunnuntaina iltapäivällä Riihimäen Uramossa noin 45-vuotias nainen törmäsi mopolla liikennevaloihin pysähtyneen henkilöauton perään. Mopoilija, eikä autoa kuljettanut noin 65-vuotias nainen loukkaantuneet törmäyksessä. Mopoilija puhalsi törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat.

Sunnuntaina iltapäivällä kolmostiellä etelän suuntaan matkalla ollut noin 30-vuotias nainen suistui kuljettamallaan henkilöautolla pientareelle, jossa auto törmäsi ojan vastapenkkaan ja kaatui katolleen.Kuljettaja ja kyydissä ollut noin 40-vuotias mies vietiin ambulanssilla Kanta-Hämeen keskussairaa

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena