Julkaistu: 17.05.2018 09:12

Kevätseuranta: Siilit kömpivät pesistään hellesäähän

  • Siilien tarkkaa levinneisyyttä Suomessa ei ole kattavasti tutkittu. Arkistokuva
    Siilien tarkkaa levinneisyyttä Suomessa ei ole kattavasti tutkittu. Arkistokuva

Siilistä on kirjattu tältä keväältä jo yli 200 havaintoa. Siilejä tavataan Etelä-Suomessa, mutta harvakseltaan se on levittäytynyt Pohjois-Suomeenkin.

Siilien tarkkaa levinneisyyttä Suomessa ei ole kuitenkaan kattavasti tutkittu.

- Siilikannan arvioidaan laskeneen, mutta tarkka arviointi on hankalaa ja sen takia siili onkin valittu yhdeksi tämän vuoden teemalajiksi. Rauhoitettu siili on kulttuurisidonnainen laji ja merkittävimmät syyt sen taantumaan ovat sen elinympäristössä tapahtuneet muutokset. Siili tarvitsee suojaisia pihoja ja kulkureittejä ja niitä on rakennetussa ympäristössä yhä vähemmän tarjolla, sanoo Kevätseurantaa koordinoiva Salla Saharla Luonto-Liitosta.

Käen kukunta on yksi tunnistettavimmista luontoäänistä ja kesäisen tunnelman tuojista. Käestä onkin tullut havaintoja Suomussalmelta saakka.

Myös haarapääskystä, yleisestä kulttuuri- ja maatalousympäristöjen pesimälinnusta, on tullut runsaasti havaintoja aina Inaria myöten.

Pohjois-Suomessa odotellaan vielä ensimmäisiä silmuja, mutta Etelä-Suomessa saadaan nauttia jo varsin vihreistä maisemista.

Kevään keskiarvoon verrattuna lehtien puhkeaminen on muutaman päivän myöhässä, mutta kevät kirii viivettä nopeasti kiinni.

Kukista rentukka, mustikka ja käenkaali liittyivät yhä runsaana kukkivien valko- ja sinivuokkojen joukkoon.

Myös tuoksuvat tuomet aloittelivat kukintaansa.

Kukilla herkuttelevia kimalaisia on havaittu aina Inarissa ja Käsivarren Lapissa asti.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla.  Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 9.–10.6. asti.

Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.