Julkaistu: 17.05.2018 09:45

Kerättyjen renkaiden jono kiertäisi puoli maapalloa

  • Keskimäärin yksi henkilöauton rengas painaa kahdeksan kiloa. Renkaita on siis kerätty kierrätysjärjestelmään 112 500 000 kappaletta.  Arkistokuva
    Keskimäärin yksi henkilöauton rengas painaa kahdeksan kiloa. Renkaita on siis kerätty kierrätysjärjestelmään 112 500 000 kappaletta.  Arkistokuva

Huhtikuun lopussa suomalaisessa kiertotaloudessa saavutettiin merkittävä rajapyykki, kun käytöstä poistettujen renkaiden yhteismäärä rikkoi 900 000 tonnin rajan.

Keskimäärin yksi henkilöauton rengas painaa kahdeksan kiloa. Renkaita on siis kerätty kierrätysjärjestelmään 112 500 000 kappaletta. 

Määrä on sen verran suuri, että sen havainnollistamiseksi tarvitaan ripaus mielikuvitusta.

– Jos ajatellaan, että rengas on 205 millimetriä leveä ja ne laitettaisiin vierekkäin, renkaista syntyvä jono olisi 23 063 kilometriä pitkä. Siihen mahtuisi 20 Suomea pituussuunnassa, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Maapallon ympärysmitta on noin 40 000 kilometriä. Vaihtoehtoisesti renkaista syntyvä letka voisi siis kiertää maapallon päiväntasaajalta navan yli takaisin päiväntasaajalle ja ylikin.

– Kyllä tämä on mielestäni saavutus, josta rengastoimiala kokonaisuutena saa olla hyvin ylpeä. Jos kierrätysjärjestelmää ei olisi, sama määrä renkaita lojuisi kaatopaikoilla ja pihojen perillä. Ympäristö on siistiytynyt

Renkaiden maahantuojat perustivat Suomen Rengaskierrätys Oy:n hoitamaan käytöstä poistettujen renkaisen keräystä vuonna 1995. Keräystoiminta alkoi seuraavana vuonna.

Tuomisen mielestä juuri rengasalan toimijoiden, kuten valmistajien, maahantuojien ja rengasliikkeiden oma panos on ollut tärkeä onnistuneen kierrätysjärjestelmän luomisessa.

Vuosina 1996–2018 kerätyistä 900 000 tonnista noin 80 prosenttia oli henkilöautojen renkaita ja seuraavaksi eniten pakettiautojen renkaita.

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.