Julkaistu: 20.05.2018 18:26
-
Päivitetty: 20.05.2018 19:51

Olut virtasi miekkojen kalskeessa – Hämeen linna palasi puoli vuosituhatta ajassa taaksepäin. Katso kuvat!

 • Samuli Komulainen (vas.) ja Jere Lamberg kilpailevat hiekkakentän herruudesta pitkämiekoin. Historiallisen miekkailun seuroja on Suomessa yli kymmenen. Kuvat: Tomi Vesaharju
 • Ville Kastari (vas.), Santeri Virtanen, Cecilie Sundman ja Maria von Hertzen nauttivat suomalaiselle myöhäiskeskiajalle tyypillistä sunnuntaiateriaa. Lihaa syötiin yleensä juurikin pyhäpäivinä.
 • Konsta Nikkanen tuntee keskiaikaiset aseet. Mikäli Hämeen linnaan olisi 1500-luvulla hyökätty, olisi se puolustautunut miekoin, veitsin ja varsijousin.
  Konsta Nikkanen tuntee keskiaikaiset aseet. Mikäli Hämeen linnaan olisi 1500-luvulla hyökätty, olisi se puolustautunut miekoin, veitsin ja varsijousin.

Metallin kolina valtaa äänialaa helteessä. Kaksi nuorta miestä värikkäine asuineen ja pitkine miekkoineen laittavat pystyyn sellaisen kamppailushow'n, jollaisen voisi kuvitella näkevänsä lähinnä animaatioelokuvassa tai ritariaiheisessa tv-sarjassa.

Hämeen linnassa vietettiin lauantaina ja sunnuntaina Juhana Herttuan -ajan viikonloppua. Monipuoliset markkinat tarjosivat kaikenikäisille kävijöille hupia. Linna täyttyi myöhäiskeskiajan tyyliin pukeutuneista kauppiaista, muusikoista, narreista ja sotilaista. Rohan Tallit järjestivät markkinoiden yhteyteen hevosturnajaiset.

 

Miekkailijat esittäytyvät Samuli Komulaiseksi ja Jere Lambergiksi, ja he kuuluvat Jyväskylän historiallisen miekkailun seuraan.

– Tämä italialainen miekkailutyyli syntyi 1300-luvun lopulla, joten olemme hieman väärällä aikakaudella, Komulainen naurahtaa, viitaten markkinoiden 1500-luvun teemaan.

Historialliseen miekkailuun löytyy Komulaisen mukaan kymmeniä, ellei satoja kuvitettuja opaskirjoja. Kaksikko kuitenkin ammentaa oppinsa Fiore dei Liberin teoksista. Hänen Fior di Battagliansa on vanhin tunnettu italialaisen miekkamestarin teos.

Komulaisen kiinnostus keskiaikaan syttyi, kuinkas muutenkaan, kuin Taru sormusten herrasta -fantasiatrilogiasta.

 

Linnan sisältä löytyvät puiset ruokapöydät notkuvat keskiaikaisia sapuskoja. Kasviksia ei näy, joten sotilaita eli nihtejä esittävä seurue lappoo suuhunsa leipää, juustoa, lihaa ja kananmunia.

– Kasviksia ja marjoja syötiin, mutta eniten merkintöjä Hämeen linnan tilikirjoissa on sellaisista ruoista, jotka kävivät veronmaksuun. Viljaa lähetettiin Tukholmaan tynnyreissä, ja suolattu voi oli arvokasta, koska se säilyi pitkään, pöytäseurueeseen kuuluva Maria von Hertzen sanoo.

Suomalainen nihti ei koskaan päässyt valittamaan oluen puutteesta.

– Sotilaat saivat palkkansa oluessa, ja keskimääräinen päiväansio oli noin 4–5 litraa. Kaikkea ei kuitenkaan yleensä juotu, sillä olut kelpasi myös vaihdon välineenä, von Hertzen kertoo. HäSa

 

Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.

Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.Mitali myönnettiin Marjo Paulorinne-Santalalle tunnuksena kansantanssikulttuurin vaalijana, kehittäjänä ja opettajana Hämeenlinnassa lasten, nuorten ja aikuisten

                 Yötön yö ja puhdas luonto ovat matkailuvalttikortteja, joilla halutaan lisätä kesämatkailua Suomeen.                Kuva: Elias Lahtinen

Loputon valo ja vehreys houkuttelevat kesäisin turisteja Suomeen. Ero aiempaan on se, että nyt matkailijat haluavat kokea nämä tutut asiat kuten meikäläiset.– Live like a local on kasvava trendi maailmalla ja siihen on täälläkin tartuttu innokkaasti.

Tutkimuksen mukaan jopa kolme viidestä pitää suurimman osan lomastaan avoimena, joten spontaanille matkailulle ja tekemiselle on tilaa. Vain joka kuudes suomalaisperhe oli kesäkuun alkaessa lyönyt lomasuunnitelmansa lukkoon. Arkistokuva

Usein järjestelmällisinä ja suunnitelmallisina pidetyt suomalaiset ovatkin lomakaudella yllättävän spontaaneja.Suomalaiset lomamatkalla -perhetutkimus selvitti, että reissuun lähdetään nopeallakin aikataululla, varsinkin, jos matka järjestyy edullisin kustannuksin.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman, tiedottaa Hämeen poliisi.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman.  Päijät-Hämeessä poliisi oli vuorokauden aikana 153 tehtävää ja Kanta-Hämeestä poliisi kirjasi 115 tehtävää.Hämeenlinnan keskustassa Sibeliuksenkadulla perjantaina aamuyöllä ko

                 Teollisuusneuvos, itsekin yrittämisellä vaurastunut Jorma Terentjeff on ollut Lauri Salovaaralle merkittävät mentori. Terentjeff kehuu Salovaaran loputonta kykyä ideoida ja innostua asioista.                Kuva: Pekka Peura

Viidessäsadassa päivässä miljonääriksi ja miten se tehdään – sen tietää mediapersoona Lauri Salovaara, jonka matka miljonääriksi alkaa olla loppusuoralla.Helmikuussa 2017 hän julkisti uudenvuodenyönä saamansa hulluimmasta hulluimman idean.