Julkaistu: 11.06.2018 06:46

Mielipide: Puistometsän tie on turvaton

 • Aulangon puistometsän viimeisin onnettomuus sattui Ruusulaaksoon laskeutuvassa loivassa alamäessä. Henkilöauto osui tuhoisin seurauksin aivan tien vieressä kasvavaan puuhun. Kuva: Mikko Soini
  Aulangon puistometsän viimeisin onnettomuus sattui Ruusulaaksoon laskeutuvassa loivassa alamäessä. Henkilöauto osui tuhoisin seurauksin aivan tien vieressä kasvavaan puuhun. Kuva: Mikko Soini

Aulangon puistometsän kolmen kilometrin asvalttitie on ollut vuosikymmenien ajan nuorison suosima hurjastelupaikka ympäri vuorokauden. Nopeusrajoitusta, joka on 30 km/t, ei noudateta.

Siellä liikkuu kaikkia kulkuneuvoja mopoista lähtien, moottoripyöriin ja henkilöautoihin.

Puistometsän tielle ovat olleet avoimet ovet ja vapaa pääsy jo noin 15 vuoden ajan, eli Metlan puistonhoidon päättymisestä lähtien.

Siellä ei ole ollut sen jälkeen vartiointiliikkeen palveluja, kun Securitaksen palvelut lopetettiin ilmeisesti Metsähallituksen säästöbudjetin vuoksi, vaikka heidän suljettuihin tiloihinsa on murtauduttu useita kertoja ja anastettu mm. mönkijä ja moottorikäyttöisiä työkaluja. Myös puistometsän kioskiin on murtauduttu.

Puistometsän liikenne on aiheuttanut useita vaaratilanteita jalankulkijoille ja muille alueella liikkuville.

Hiljattain sattui valitettava nuoren tytön kuolemaan johtanut tapaus Ruusulaakson alamäen puolivälissä.

Samanlainen tapaus oli kymmeniä vuosia sitten, kun nuorten auto ajoi ennen Onnentemppeliä mutkassa päin koivua. Yksi nuorukainen menehtyi.

Siellä on myös syttynyt tuleen ainakin kaksi autoa, mutkamäen päällä päin mäntyä ajanut auto sekä hotelli Aulangon kohdalla auto, joka pyöri rinnettä alas ja paloi puuta vasten.

 

Mitään ei ole tehty liikenneturvallisuuden korjaamiseksi.

Eläkkeellä oleva puistonvartija Yrjö Palm kertoi, että kymmenien työvuosiensa aikana hän näki yhden kerran siellä poliisien suorittavan nopeusvalvontaa.

Sinne olisi saatava yön ajaksi kiinni puomi ja tehtävä toinen lukittu puomi, jotta myös kiellettyyn ajosuuntaan ajelu loppuisi.

Ala- ja ylämäkiin kannattaisi harkita kunnon töyssyjä.

Luulisi puistometsän asioista päättävien jo kuulevan hälytyskellojen soivan. Ei puhumalla ja lupaamalla asioita hoideta.

Toimi Nieminen
Hämeenlinna

Kommentit

Puomit, hidasteet, töyssyt, kieltomerkit, nopeusrajoitukset ja annetut ohjeet ovat turhia jos sitä järkeä ei löydy ajoneuvon kuljettajilta. Ehkä nuorille annettava pelote ajokortin määräaikaisesta menetyksestä olisi tarkkaavaisuutta ja ajokäyttäytymistä tehokkaammin ohjaava toimenpide. Pienikin rike aiheuttais ajokiellon määräajaksi, kuminpolttajille nuo pikku sakot ei merkitse mitään sillä pappa betalar ja homma jatkuu, mutta jos kortti kuivahtaa se aiheuttaa suuremman kolauksen imagoon.

Olen täysin eri mieltä. Puistometsän tie on hyväkuntoinen, eikä tien profiilikaan ole haastava... kunhan noudattaa nopeusrajoitusta. Miksi syitä onnettomuuksiin haetaan usein muualta, kuin itse asian ytimestä? Jokaisen onnettomuuden on tietääkseni aiheuttanut kuljettaja, ei Puistometsä.
Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.

Larin-Kyöstin Seura on tänään juhannusaattona myöntänyt kansantanssiopettaja Marjo Paulorinne-Santalalle Larin-Kyöstin mitalin numero 48:n.Mitali myönnettiin Marjo Paulorinne-Santalalle tunnuksena kansantanssikulttuurin vaalijana, kehittäjänä ja opettajana Hämeenlinnassa lasten, nuorten ja aikuisten

                 Yötön yö ja puhdas luonto ovat matkailuvalttikortteja, joilla halutaan lisätä kesämatkailua Suomeen.                Kuva: Elias Lahtinen

Loputon valo ja vehreys houkuttelevat kesäisin turisteja Suomeen. Ero aiempaan on se, että nyt matkailijat haluavat kokea nämä tutut asiat kuten meikäläiset.– Live like a local on kasvava trendi maailmalla ja siihen on täälläkin tartuttu innokkaasti.

Tutkimuksen mukaan jopa kolme viidestä pitää suurimman osan lomastaan avoimena, joten spontaanille matkailulle ja tekemiselle on tilaa. Vain joka kuudes suomalaisperhe oli kesäkuun alkaessa lyönyt lomasuunnitelmansa lukkoon. Arkistokuva

Usein järjestelmällisinä ja suunnitelmallisina pidetyt suomalaiset ovatkin lomakaudella yllättävän spontaaneja.Suomalaiset lomamatkalla -perhetutkimus selvitti, että reissuun lähdetään nopeallakin aikataululla, varsinkin, jos matka järjestyy edullisin kustannuksin.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman, tiedottaa Hämeen poliisi.

Hämeen poliisin alueella torstai alkuilta ja -yö olivat suhteellisen vilkkaat, mutta sade rahoitti osaltaan keikkarintaman.  Päijät-Hämeessä poliisi oli vuorokauden aikana 153 tehtävää ja Kanta-Hämeestä poliisi kirjasi 115 tehtävää.Hämeenlinnan keskustassa Sibeliuksenkadulla perjantaina aamuyöllä ko

                 Teollisuusneuvos, itsekin yrittämisellä vaurastunut Jorma Terentjeff on ollut Lauri Salovaaralle merkittävät mentori. Terentjeff kehuu Salovaaran loputonta kykyä ideoida ja innostua asioista.                Kuva: Pekka Peura

Viidessäsadassa päivässä miljonääriksi ja miten se tehdään – sen tietää mediapersoona Lauri Salovaara, jonka matka miljonääriksi alkaa olla loppusuoralla.Helmikuussa 2017 hän julkisti uudenvuodenyönä saamansa hulluimmasta hulluimman idean.