Julkaistu: 14.06.2018 08:45

Tuuli on telttamiehen pahin vihollinen

 • Tuuloksen Kauppahuoneen pienin teltta on 16 neliömetrin suuruinen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
  Tuuloksen Kauppahuoneen pienin teltta on 16 neliömetrin suuruinen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kesäjuhliin hankitaan lisätilaa teltoista. Pystytys on useimmiten mukavaa, sillä asiakkaat ovat juhlamielellä. 

Juhlat tulossa. Suomen kesä. Tämä on yhdistelmä, joka työllistää Tuuloksessa asuvaa Vesa Kaloista.

Kaloisen yritys vuokraa juhlatelttoja ja kalusteita yli 20 vuoden kokemuksella, ja kysyntää on riittänyt.

- Tosin kesät ovat keskenään varsin erilaisia. Esimerkiksi viime vuonna keväällä oli tavattoman hiljaista, mutta nyt tuntuu, että ihmiset haluavat taas panostaa juhliin, Kaloinen kertoo.

Teltat tulivat kuvioihin 1990-luvun puolivälissä, kun Vesa Kaloinen järjesti viidet Elomessut Hämeenlinnassa. 

- Silloin huomasin, että vuokrattaville teltoille oli kysyntää. Hankin pari telttaa, ja niistä tuli mukava kesätyö kahdelle pojalleni.

Aikuiset pojat ovat nykyään aivan muissa töissä, mutta isä jäi pyörittämän vuokrausbisnestä, ja tarvittaessa apuna on myös vaimo Päivi Kaloinen. Nykyisin Kaloisen Tuuloksen Kauppahuone -toiminimellä on 12 eri kokoista telttaa.

Telttoja ja juhlakalusteita vuokraavia yrityksiä on Hämeenlinnan seudullakin useita. Vesa Kaloinen sanoo silti, että pahimpia kilpailijoita ovat kevyet juhla- ja oleskelukatokset, joita myydään esimerkiksi marketeissa ja rautakaupoissa.

- Itse kutsun niitä koivukatoksiksi, sillä ne lentävät hyvin äkkiä koivuun. Niihin ei saa painoja kiinni samalla tavalla kuin telttoihin.

Tuuli on Kaloisen mukaan nykyään myös telttamiehen pahin riesa. Varsinkin keväällä ja alkukesällä puuskainen tuuli voi aiheuttaa yllätyksiä.

- Kerran Jyväskylän suurajojen aikaan meidän isoin telttamme oli pystyssä Jämsässä keskellä kaurapeltoa. Sieltä tuli illalla myöhään puhelu, että trombi oli kieputtanut teltan kumoon. Lähdimme Päivin kanssa saman tien liikenteeseen ja saimme teltan uudestaan pystyyn yön aikana. Apuvoimiakin löytyi läheisistä maataloista, Kaloinen muistelee.

Telttojen lisäksi Kaloisen yritys vuokraa niihin lämmittimet ja lamput sekä kalusteet eli joko pöytiä ja erillisiä tuoleja tai pitkiä penkkejä. Myös tasainen tanssilattia järjestyy tarvittaessa.

- Isoimmat teltat ovat kooltaan 5,2x12 metriä ja niitä meillä on kolme. Pienimmät taas ovat 4x4 metriä, ja telttoja voi yhdistä toisiinsa. Meidän kalustollamme voidaan järjestää juhlat, joissa on 250 istumapaikkaa.

Vesa Kaloinen kertoo, että suurin osa asiakkaista tilaa myös kuljetuksen ja pystytyksen. Eniten yritystä työllistävät perhejuhlat, ja kesän sesonki alkaa yo- ja valmistujaisjuhlista. Myös yritykset vuokraavat telttoja omiin tilaisuuksiinsa.

- Sen olen vuosien varrella huomannut, että nykyään ihmiset jättävät tilaamisen aika lailla viime tinkaan. Kun ennen telttaa kysyttiin aikaisin keväällä, nyt kytätään viimeiseen asti säätiedotuksia.

Kaloinen kertoo, että juhlakalusteiden vuokraaminen on pääsääntöisesti mukavaa työtä. Asiakkailla on tulossa juhlat ja he ovat iloisella mielellä.

- Tällä alalla menestymiseen tarvitaan kaksi asiaa. Pitää olla paikalla silloin, kun on sovittu ja telttojen ja kalusteiden pitää olla siistejä. Muu olisi asiakkaan aliarvioimista.

Hinnoista Kaloinen kertoo, että esimerkiksi 30 vierasta vetävä teltta kalusteineen paikalle tuotuna ja asennettuna maksaa 10-15 euroa henkeä kohden. Tarkka summa riippuu muun muassa teltan koosta ja kuljetusmatkasta. 

Telttoja ja tykötarpeita

Hämeenlinnan seudulla on useita juhlatelttoja ja kalusteita vuokraavia yrityksiä.

Myös moni pitopalvelu ja tapahtumanjärjestäjä vuokraa telttoja ja kalusteita tai välittää niitä.

Hintoja kannattaa kysyä ja vertailla, sillä kustannukset riippuvat esimerkiksi teltan koosta, kalusteiden määrästä ja muista tarvikkeista sekä kuljetuksesta.

Osa yrityksistä vuokraa myös tekstiilejä ja astioita sekä esimerkiksi kahvinkeittimiä, wok-pannuja ja grillejä.

Juhlat pystyyn

Hämeenlinnan seudulla muun muassa nämä yritykset markkinoivat verkkosivuillaan juhlatelttojen ja kaluteiden vuokrausta:
Tuuloksen Kauppahuone, Tuulos
Hämeen Vuokraviihde, Lammi
Tunnelmakartanot, Hauho
Tasolounas, Hämeenlinna
Kuljetus L. Mälkki, Hämeenlinna
Tapahtumaratkaisut, Hämeenlinna
 

Lue lisää Hämeen Sanomien kesälehden jutttuja:

Pääset lukemaan kesälehden digitaalisessa muodossa klikkaamalla tästä - klikkaa itsesi sisään kesälehteen!

Usein markkinointi kohdentuu nimenomaan epäterveellisiin tuotteisiin, jotka lisäksi asetellaan kaupoissa kuluttajia koukuttavalla tavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan, kertoo uusi väitöstutkimus. – Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle ehkä pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana.

Otto Rantanen jäi kaipaamaan telttaöiden raikkautta. Nykyään hän nukkuu kuitenkin sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ulkona nukkuminen on tuttua hämeenlinnalaiselle Otto Rantaselle, 15. Hän nukkui pari vuotta sitten huvikseen kokonaisen vuoden parvekkeella teltassa. Hän aloitti haasteensa 12-vuotiaana ja lopetti täytettyään 13 vuotta elokuussa 2016.Mitä telttavuodesta jäi mieleen?– Auringon kierto.

                 Suomalaiset lentävät eniten Finnairilla ja Norwegianilla, ja niiden lennoista myös tehdään eniten valituksia. Kumpikaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa nykyisiä reklamointi- ja korvausprosessejaan. Kuva huhtikuulta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.                Kuva: Mauri Ratilainen

Lentojen viivästymisistä ja peruutuksista valittaminen on niin hidasta ja monimutkaista, että vain harva hakee korvauksia valitusteitse.– Kun 180 ihmistä tulee lomamatkalta Kreikasta ja lento on 26,5 tuntia myöhässä, saamme valituksen kolmelta, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-johtaja Leena

Napialan wanhan koulun pöytä notkui sunnuntaina erilaisia historiallisia koulumurkinoita. Heli Lindblom (vas.) ja Päivi Hakoma tarjoilivat ruokailijoille muun muassa perinteistä makaronivelliä ja tillilihaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Napialan wanhassa koulussa Tervakoskella avattiin sunnuntaiksi pop up -ravintola, jossa tarjoiltiin suomalaisen kouluhistorian inhokkiruokia.Noin 20 vuotta museona toiminut entinen kansakoulu halusi juhlistaa tempauksella Suomessa 70 vuotta lakisääteisesti tarjoiltua ilmaista kouluruokaa.– Se oli to

Terveydenhoitaja Tiina Muurisen vastaanottotilat löytyvät nykyään Voutilakeskuksen yhteyteen avatusta neuvolasta. Muurisen lisäksi Voutilakeskuksessa työskentelee myös toinen neuvolaterveydenhoitaja. Kuva: Esko Tuovinen

Kaupungissa on aloittanut kaikessa hiljaisuudessa kaksi uutta neuvolaa.Kyse on kaupungin läntisellä alueella elokuun alussa aloittaneista Nummikeskuksen ja Voutilakeskuksen neuvoloista.Työntekijät ovat läntisen alueen neuvola-asiakkaille vanhoja tuttuja sillä kaikki neljä työntekijää ovat työskennel