Julkaistu: 22.07.2018 10:00

Lopen Lappi kutsuu viihtymään

  •  Ensin saunaan, sitten portaita alas järveen ja lopuksi vilvoittelemaan terassille! Tätä herkkua eivät Räyskälän entiset koululaiset saaneet nautiskella. Kuva: Esko Tuovinen
    Ensin saunaan, sitten portaita alas järveen ja lopuksi vilvoittelemaan terassille! Tätä herkkua eivät Räyskälän entiset koululaiset saaneet nautiskella. Kuva: Esko Tuovinen

Kun lakkautettu koulu sattuu seisomaan järven rannalla, sille on helppo löytää uutta käyttöä. Janakkalalainen yrittäjä Kaj Järvinen nappasi Räyskälässä Kaartjärven rannalla pitkään myynnissä olleen koulurakennuksen matkailukäyttöön.

Kaj Järvinen kertoo, että vanha koulu ja leirikeskus on ehostettu Räyskälän Suureksi Huvilaksi. Vapaa-aikakeskukseksi, josta yritykset ammentavat uutta voimaa työntekijöilleen tai kestitsevät asiakkaitaan. 
Isossa ja komeassa rakennuksessa kokoustetaan, juhlitaan koko suvun voimin, kiusataan nuorikkoja polttareissa, retkeillään tai kootaan ystävät retriitin hiljaisuuteen.

Räyskälän Suuressa Huvilassa ei satunnainen matkailija pääse yöpymään. Vuodepaikkoja on 45, mutta tarkoitettu vain ryhmien käyttöön, kuten kaikki tilat.

Kun Suuri huvila varataan viikonlopuksi vaikkapa syntymäpäiväjuhlia varten, käyttöön saadaan täysin varustellut tupakeittiötilat, mutta myös pitopalvelukeittiö, jos halutaan välttää omatoiminen ruuanlaitto.
Koulun tai lasten leirikeskuksen tunnelma viipyilee ennalleen jätetyissä lautalattioissa, ikkunoissa, vanhoissa ovissa ja jopa komeroiden salvoissa.

Kalusteet, värit, saunaosasto spa-porealtaineen ja järvelle antava terassi tuovat uutta ylellisyyttä keskelle harjuista metsämaisemaa ja rantamaisemaa.

Kaj Järvisen kädenjälki ja taito tarjota houkuttelevia elämyksiä tunnetaan Lopella. Evon luonnon yrittäjä osti jo vuosi sitten kunnalta Prammin eli Poronpolun retkeilyreitin varrelle rakennetun kodan, josta jalostettiin kaikilla mukavuuksilla oleva Lopen erähuvila. 

- Lopen erähuvila on kymmenestä Hämeessä olevista kohteistani ehdottomasti kovimmassa käytössä. Kysyntää on enemmän kuin viikonloppuja, joten osa valitsee tilalle Evon tai Aulangon kohteen, Järvinen kertoo.

Kokeneesta yrittäjästä toivotaan Lopella vetoapua matkailun vauhdittamiseen. Vapaa-ajan elämysten tarjontaa ja mökkimajoittajia kunnassa riittää, mutta markkinointi on ollut vaikeaa.

Evon luontoyrittäjäksi heittäytyneellä Kaj Järvisellä riittää ammattitaitoa ja kokemusta. Hän on ollut mukana perustamassa Caribian kylpylää ja työskennellyt Finnair-Sasin myyntiorganisaatiossa.

- Digitalisaatio helpottaa matkailumarkkinointia!

Toistaiseksi odotellaan kuitenkin vielä jakelualustaa retkeily-yöpymiseen ja ohjelmapalveluille. Majoituksen ja liikkumisen markkinointiin löytyy hyvät ja helposti löydettävät alustat.

Hämäläiseen linja-autokierrokseen osataan  Lopelta liittää Marskin Maja ruokailupaikaksi samoin Punaisen Talon muotiputiikki, Mikael Wesperin taiteilija-ateljee ja jopa Pyhän Pirjon keskiaikainen kirkko.

Yhä useampi tulee sukeltamaan kirkkaaseen veteen, pyöräretkellä maastoon, endurosafarille tai päästämään adrenaliinin irti Saukkolan ek-rallimaastossa. Osa vuokraa viikonloppumökin tai nauttii Jalo-saunalautalla uudenlaisesta elämyksestä.

Poronpolun syksyiseen vaellustapahtumaan osallistuneet osaavat arvostaa Räyskälän maisemia ja palaavat reppuretkeilemään laavuille omin neuvoin.

Tammelan ylängön harjua kirjavoivat syvät mannerjään kaivamat supat eli kuppimaiset laaksot ja paahteiset harjunrinteet.

Polut puikkelehtivat milloin varjoisien suppalampien rannoilla, milloin vaaramaisten harjujen laella.

Harva kulkija tietää jakavansa metsät ja marjat ilvesten, susien ja jopa karhujen kanssa valkohäntäpeuroista puhumattakaan. 

Juuri ainutlaatuinen luonto on Lopen erähuvilan ja Räyskälän suuren huvilan vahva markkinavaltti, uskoo Kaj Järvinen. Luonnossa riittää hiljaisuutta, omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Niille on nyt kysyntää ja maksukykyisiä asiakkaita. 

Lue lisää Hämeen Sanomien kesälehden juttuja:

Pääset lukemaan kesälehden digitaalisessa muodossa klikkaamalla tästä - klikkaa itsesi sisään kesälehteen!

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.