Julkaistu: 19.06.2018 07:39

Mielipidekirjoitus: Hämeenlinna pysyköön pikkukaupunkina

  • Hämeenlinnalaista puutaloidylliä Kustaa III:n kadun varresta. Kuva: Rauno Lahti
    Hämeenlinnalaista puutaloidylliä Kustaa III:n kadun varresta. Kuva: Rauno Lahti

Kiitokseni Päivi Ojalalle alanurkasta (HäSa 3.6.), joka koski Hämeenlinnan keskustan rakentamista. Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Minua huolestuttaa haaveilu suurkaupungista.

Miksi Hämeenlinnasta ja varsinkin sen kantakaupungista yritetään tehdä suurkaupungin näköinen korkeine kivitaloineen?

Jos tänne toivotaan muuttavan helsinkiläisiä eläkeläisiä, ei tänne kukaan kivitalojen vuoksi tule. Ihan muuta he toivovat. Tämä alue voisi olla ihan reilusti idyllinen pikkukaupunki, mutta vireä sellainen. Pinta-alallinen suuruus riittäköön!

Kaupunkien keskustat alkavat valitettavasti näyttää jo toistensa kopioilta.

Hämeenlinna voisi olla omaleimainen poikkeus ja siksi kiinnostava.

Suunnitelmien mukaan ns. Engelinrannasta näyttäisi tulevan ihan liian tiheästi rakennettu kerrostaloalue, joka tukkii näkymän kaupunkiin etelästä tullessa ja ahdistaa.

Miksi pilataan kantakaupungin näyteikkuna, tukehduttaa kaupungin keuhkot?

Korkeita kivitaloja ei tarvita tänne myöskään peittämään kanta-asukkaiden näköaloja! Tonttimaata löytyy muualtakin.

Ei riitä kapea viherraitti, mikä suunnitelmissa näkyy olevan. Hämeensaarentien eteläpuoli pitäisi kokonaan rauhoittaa puistoalueeksi, kaupunkilaisten "olohuoneeksi".

Puisto olisi jatkoa rantareitille ja yhdistyisi näin Kaupunginpuistoon ja Linnapuistoon ja rantatietä pitkin jatkuisi kohti Virveliä.

Puistoalueille voisi järjestää erilaisia toimintamahdollisuuksia niin kesä- kuin talvilajeineenkin uimahallin ja uimarannan jatkoksi.

Se vaikuttaisi kaupunkilaisten hyvinvointiin. Miksi aina ajatellaan vain rahaa?

Viihtyisä kahvila palvelisi niin kesällä kuin talvella. Mahdollisuuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen aikuisille kuin lapsillekin on paljon, jos vaan halutaan niitä järjestää.

Kaikki eivät voi saada asuntoihinsa järvinäkymää, mutta järveä pääsee Hämeenlinnassa ihailemaan hyvin monessa paikassa, jopa kantakaupungissa.

Kantakaupungissa on monta hienoa kohdetta ja löytyy onneksi vielä myös kauniita puutaloja ja muita arvokkaita rakennuksia.

Italialaiset ystävämme halusivat ehdottomasti nähdä juuri näitä puutaloja. Eivät heitä kerrostaloalueet kiinnostaneet.

Kantakaupungin ulkopuolella ovat Hauho, Kalvola (Iittala), Lammi, Tuulos ja Renko kauniine järvineen, erilaisine kohteineen ja kiinnostavine tapahtumineen.

On vain tehokkaasti suunniteltava, miten näitä kaikkia eri kohteita mainostetaan ja miten ne saataisiin tavallaan lähemmäksi, että ihmiset ne löytävät joko muuttaessaan tänne tai käydessään täällä.

Tarvitaan vaan kantakaupungista hyvät yhteydet ko. kohteisiin.

Ennen kaikkea tarvitaan halua toimia asukkaiden ja kaupungin hyväksi.

Ei kannata kurottaa kuuseen, vaan kehittää pikkukaupunkia entistä kiinnostavampaan suuntaan, pitää kaupunki ihmisen kokoisena, siistinä ja viihtyisänä.

Me muutimme aikoinaan Helsingistä Hämeenlinnaan, koska halusimme pikkukaupunkiin. Emme varmaan ole ainoita. Olemme asuneet täällä ympäristöömme tyytyväisinä, vaikka emme ikkunastamme järveä näekään.

Maija Koivula
Hämeenlinna

Kommentit

Minä en ymmärrä miten jonkun Engelin rannan rakentaminen tekisi tästä suurkaupungin. Kyllä tämä edelleen olisi keskisuuri kaupunki. Nyt jo tullessa kolmostietä näkyy kerrostaloja. Mikään ei muutu siis. Kaupungin pitää kehittyä.

Hämeenlinnan pysyminen pikkukaupunkina kuulostaa toki kivalta idylliltä, mutta jos väkiluku ei kasva, se tarkoittaa väestön ikääntymistä, jatkuvaa painetta veroäyrin nostoon. Palvelut polkevat paikoillaan eivätkä juuri kehity, mikä jossain vaiheessa vauhdittaa kaupungista poismuuttoa. Kyseessä on negatiivinen kierre joka ei ole kenenkään Hämeenlinnalaisen etu.

Naapuriin muutti juurikin nuorilapsiperhe ihan Helsingistä asti. Ihastelevat kaupunkiamme kilvan. Lausahdus aidantakaa: ”Täällä on tilaa hengittää.” On mielestäni aivan totta. Pysytään vireänä pikkukaupunkia. Joka pilvenpiirtäjiä haluaa, muuttakoon niiden perässä.

Palkataan lisää! Olisiko ratkaisu lisävirkamiesten palkkaamisessa? Perustettaisiin Hämeenlinnan kaupungille pari kolmekymmentä virkaa ja täytettäisiin virat innokkailla hallituksenjäsenillä ja toimitusjohtajilla. Näin väkimäärä kasvaisi ja kaupungin yhtiöihin ja kuulentohankkeisiin saataisiin hyviä yleisjohtajia. VINVIN, kaikki voittaisivat.

Se on varmaa, ettei kaupunkiin muuta lapsiperheitä, jos palveluista ei pidetä huolta. Vuosia on vitkuteltu muunmuassa homekoulujen ja erilaisten väistötilojen kanssa, mutta juuri mitään ei tapahdu. Palveluverkkoselvityskin tehtiin, mutta sen anti jäi siihen, että joskus sitten tehrään jottain kun sattuu olemaan rahaa. Ja samaan aikaan ja kovalla kiireellä korjataan kohta jo 35 vuotiasta ja sisäilmaltaan tervettä kirjastoa 10 miljoonalla tai laitetaan katuman kymmeniä vuosia hyvin toimineeseen kiertoliittymään parhaillaan 1,5 miljoonaa. Ja tietenkin Hämeenlinna katsoi kiireellisemmäksi Kantolan 3,6 miljoonaa maksaneen rokkipuiston. Esimerkkejä riittää ja sitten ihmetellään kun väkiluku ei vaan meinaa millään kasvaa. Jos päättävä kärki ei täällä vaihdu, ei Hämeenlinnalla ole mitään toivoa kasvusta.
Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinnan lämmitysjärjestelmän uudistamistyöt ovat täydessä vauhdissa.Päärakennukseen pihapiiriin porataan heinäkuun aikana kolmisenkymmentä geoenergia- eli maalämpökaivoa, joista jokainen on noin 300 metriä syvä.

Suomalainen moderniin tangoon erikoistunut yhtye Nuevo Quinteto Otra Vez ja argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado ovat pitäneet yhtä jo vuosia.Heinä-elokuun vaihteessa Alvarado ja yhtye kiertävät Suomea yhdeksän paikkakunnan "Tähdet meren yllä" -kiertueella, joka tulee sekä Hämeenlinnaan ett

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi maanantaina ehdollisen vankeustuomion 23-vuotiaalle miehelle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan mies oli ollut sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan tytön kanssa tämän vuoden huhtikuussa.Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahd

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee aloittavansa verkkoruokakaupan ja siihen liittyvän kotiinkuljetuspalvelun kokeilemisen Hämeenlinnassa.Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan kokeilu aloitetaan mahdollisesti ensi syksyn tai talven aikana.Verkkokaupan osuus ruokakaupasta on toistaiseksi ollut hyvin p