Julkaistu: 26.06.2018 17:30
-
Päivitetty: 26.06.2018 18:24

Pikkukaupunki tulee pian muotiin - "Asuntojen tulee olla nykyistä joustavampia ja muunneltavampia"

  • Tällainenkin näkymä moottoritieltä avautuu Hämeenlinnaan. Aurinkoranta eli Vanajanranta on viehättävän urbaani. Kuva: Hanna Antila-Andersson
    Tällainenkin näkymä moottoritieltä avautuu Hämeenlinnaan. Aurinkoranta eli Vanajanranta on viehättävän urbaani. Kuva: Hanna Antila-Andersson

Asumisen pitäisi muuttua, kun ihmiset muuttuvat. Suomen arkkitehtiliitto SAFAn puheenjohtajan Henna Helanderin mukaan niin ei kuitenkaan nyt ole.

Vanha arava-sääntely on purettu jo 1990-luvulla. Vaikka sääntely on nyt melko kevyttä, se ei ole kovin paljon muuttanut asuntojen suunnittelua.

– Ainoa isompi muutos on, että rakennusten runkosyvyyden kasvaessa keittiöt on ajettu johonkin talojen uumeniin.

Hämeen liiton järjestämässä Asumisen foorumissa puhuneen Helanderin mukaan edelleen suunnitellaan pitkälti 70-lukulaisin periaattein, vaikka ei olisi pakko.

 

Hattulassa lapsuuden kesänsä viettänyt Helander kuvailee, että työelämä muistuttaa yhä enemmän vanhaa maalaistaloa.

– Siellä kaikki tapahtui samassa pihapiirissä. Työtä ja vapaa-aikaa ei juuri erotettu. Nyt etä- ja monipaikkatöiden myötä ollaan palaamassa siihen.

Myös perheet ovat erilaistuneet. Perinteisten ydinperheiden määrä vähenee. Perheissä on monenlaisia kuvioita. Lapset ovat vanhemmillaan vuorotellen.

– Tätä ei asuntojen suunnittelussa juuri oteta huomioon. Niiden tulee olla huomattavasti nykyistä joustavampia ja muunneltavampia.

Helanderin mukaan trendit maailmalla viittaavat jo siihen, että nykyisen suurkaupunkien suosion jälkeen pienet kaupungit nousevat kiinnostaviksi kohteiksi.

– Silloin on merkitystä sillä, mitä on asunnon ulkopuolella. Nuoret elävät yhä enemmän jakamistaloudessa. Kestävällä elämäntavalla on merkitystä. Julkisen liikenteen tulee toimia, ajokorttia ei enää ole kaikilla. Kulttuuri- ja muuta vapaa-ajan tarjontaa pitää olla runsaasti.

 

Asumisen monipuolisuus nousi Hämeenlinnan maankäytön suunnittelujohtajan Niklas Lähteenmäen mielestä päällimmäiseksi Asumisen Foorumien asiantuntijapuheenvuoroissa.

– Sellainen monipuolisuuden vetoomus. Pitää olla erilaisia vaihtoehtoja. Kovin paljon ratkaisuja ei tosin esitetty.

Lähteenmäen mukaan näitä asioita on pohdittu paljon Hämeenlinnassa.

– Olemme avoimia hyville ideoille. Kaupungin tehtävä on mahdollistaa niiden toteutus.

Viime aikoina käytyyn keskusteluun siitä, pitääkö Hämeenlinnan pysytellä pikkukaupunkia, Lähteenmäellä on selvä kanta.

– Emmehän me muuta voi. Hämeenlinna lasketaan keskisuureksi kaupungiksi, mutta tuskin tästä koskaan suurta kaupunkia tulee.

 

Hämeenlinna kuitenkin näyttää ja tuntuu oikealta kaupungilta. Se on Lähteenmäen mielestä tärkeätä.

– Meillä on kivinen vuosisatojen varrella rakentunut keskusta. Voimme olla ylpeitä siitä. Meillä on hienot puistot ja yllättävissä paikoissa urbaania toimintaa. Muutama päivä sitten oli hauska huomata Hopeaseppien sillan alla, että nuoret olivat tuoneet nyrkkeilysäkin, joka sai siellä kyytiä.

Pikkukaupunkimaisuus ei ole kiinni siitä, kuinka korkeita talot ovat, vaan siitä, että kaikki on lähellä ja palvelut ovat helposti saavutettavissa.

 

Juuri nyt ihmiset muuttavat suuriin kaupunkeihin – Tampereelle, Helsinkiin tai vaikkapa Berliiniin, kun työ ei enää ole paikasta kiinni.

Hämeen liitto on kevään kuluessa Asumisen foorumeissa pyrkinyt pohtimaan, mitä pienet kaupungit voisivat tehdä toisin, jotta ne taas kiinnostaisivat.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, itsekin koulutukseltaan arkkitehti, sanoo, että on ehkä puuttunut herkkyyden johtamista, kykyä kuunnella ihmisten näkemyksiä.

– Ehkä vielä enemmän pitäisi osallistaa ihmisiä suunnitteluun ja löytää myös välimuotoja asumiseen perinteisen omakotiasumisen ja kerrostalojen lisäksi.

Hän arvelee, että kytketyt rakennukset voisivat olla yksi vaihtoehto.

– Eivät perinteiset rivitalot, vaan monimuotoisemmat usean asunnon ratkaisut. Ne voisivat toimia myös maaseudulla.

 

Asumisen pohtiminen ei päättynyt tähän, vaan jatkuu syksyllä. Tuolloin maakunnan jokaiselta kunnalta odotetaan asumisen tekoa. Lisäksi myös ryhmä kantahämäläisiä käy Hollannissa tutustumassa sikäläisiin asumisratkaisuihin.

Ensimmäisessä foorumissa pohdittiin vanhusten asumista yhteisön keskellä. Tämä on jo lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Joukko ihmisiä on jo lähtenyt omaehtoisesti miettimään ratkaisuja. HÄSA

Kommentti: Hämeenlinnalla on kaikki

Trendintutkijat antavat toivoa Hämeenlinnan kaltaisille kaupungeille, vaikka juuri nyt isot kaupungit tuntuvat suorastaan imevän asukkaita.

Jossain vaiheessa ihmiset huomaavat, kuinka mukavaa on, kun kaikki oikeasti on "ihan lähellä" kaupungin keskustassa.

Silloin oikeasti on merkitystä sillä, että julkinen liikenne, myös kaupungin sisäinen, toimii hyvin.

Viime aikoina kiistoja herättäneitä pyörätietäkin tarvitaan, jos kantakaupungin keskustaan halutaan nuorta väkeä. 


Asiantuntijat sanovat, että pitää olla kulttuuritarjontaa. Sitä Hämeenlinnassa on jo runsaasti ja monipuolisesti. Myös liikuntapalvelut ovat kohdillaan. Ehkä jotain hifistelypalveluita vielä puuttuu, mutta ne voi helposti hakea Stadista.

Hämeenlinnalla on melkeinpä kaikki se, mitä asumiselta nykyään halutaan. Kaupungin pitäisi vain saada muualla asuvat huomaamaan tämä.

Tähän asuntomessut voisivat olla hyvä ratkaisu. Kohteena voisi olla jokin osa Engelinrantaa, esimerkiksi ranta-alueet ja uimahallin ympäristö.

Asuntojen hintojen ja vuokrien pitää olla selkeästi alhaisemmat kuin Helsingissä. Sillä on merkitystä.

Kommentit

Tallinna siirtyi ilmaiseen joukkoliikenteeseen kaupungin asukkaille vuonna 2013 – ansaitsee nyt 20 miljoonaa lisäeuroa vuosittain ja asukasmäärä kääntyi nousuun. Tätä kannattaisi selvittää myös Hämeenlinnassa.

Joo just. Tämä on hyvä idea. Palkataan Vekka ja Pekola ajamaan isoja, tyhjiä ja nokea puuskuttavia busseja oikein urakalla. Lisää Norjassa ja Ruotsissa ympäristösyistä käyttökieltoon asetettuja halpoja busseja. Tämä äkkiä toteutukseen.

Nyt kaavoittajat tarkkana: Kannattaa välttää suunnittelemasta ydinkeskustaan mitään tornitaloa silhuettia pimentämään. Jos korkeita rakennuksia kaivataan, ne sopivat vaikka Kantolan viljasiilon lähistölle. Sitten ihmettelen, miksi asuinympäristön suunnittelijat käyvät toistuvasti Hollannissa opintomatkoilla. Sehän on erittäin tiheästi asuttu maa, jossa luontoa ei ole nimeksikään. Siellä on pakko tunkea rakennukset tiiviisti, jopa vetten päälle. Täällä ei tarvitse!
Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinnan lämmitysjärjestelmän uudistamistyöt ovat täydessä vauhdissa.Päärakennukseen pihapiiriin porataan heinäkuun aikana kolmisenkymmentä geoenergia- eli maalämpökaivoa, joista jokainen on noin 300 metriä syvä.

Suomalainen moderniin tangoon erikoistunut yhtye Nuevo Quinteto Otra Vez ja argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado ovat pitäneet yhtä jo vuosia.Heinä-elokuun vaihteessa Alvarado ja yhtye kiertävät Suomea yhdeksän paikkakunnan "Tähdet meren yllä" -kiertueella, joka tulee sekä Hämeenlinnaan ett

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi maanantaina ehdollisen vankeustuomion 23-vuotiaalle miehelle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan mies oli ollut sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan tytön kanssa tämän vuoden huhtikuussa.Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahd

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee aloittavansa verkkoruokakaupan ja siihen liittyvän kotiinkuljetuspalvelun kokeilemisen Hämeenlinnassa.Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan kokeilu aloitetaan mahdollisesti ensi syksyn tai talven aikana.Verkkokaupan osuus ruokakaupasta on toistaiseksi ollut hyvin p