Julkaistu: 27.06.2018 16:43

Hämeenlinnan kasvu jatkuu, muu Kanta-Häme menettää asukkaita

  • Hämeenlinnaan on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia asuntoja. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HäSa / arkisto
    Hämeenlinnaan on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia asuntoja. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HäSa / arkisto

Hämeenlinna oli Kanta-Hämeen ainoa asukasmääräänsä kasvattanut kunta vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana.

Koko maakunnan väkiluku laski vuoden 2018 tammi-toukokuun aikana 415 hengellä. Maakunnassa toukokuun lopussa 172 305 asukasta.

 

Hämeenlinnan asukasmäärä kasvoi alkuvuonna yhdeksällä hengellä ja oli toukokuun lopussa 67671 henkilöä. Kaikki muut maakunnan kunnat ja kaupungit menettivät asukkaita samalla aikavälillä.

Suhteellisesti eniten väen vähenemisestä kärsi Forssan seutukunta, joka menetti yli puoli prosenttia asukasluvustaan. Kunnista Humppila menetti alkuvuonan lähes 1,5 prosenttia väestöstään.

Riihimäen seutukunta oli miinuksella prosentin kolmasosan verran.

Hämeenlinnan pieni väestönkasvu ei riittänyt pitämään seutukunnan väestönmuutosta positiivisena, sillä Hattulan asukasmäärä pieneni 62 hengellä ja Janakkalan 28 hengellä.

 

Tammi-toukokuun aikana syntyneitä oli Kanta-Hämeessä 327 vähemmän kuin kuolleita. Maakunnassa syntyi 527 lasta, joka on 89 vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2017.

Maahanmuuttoja oli tammikuun-toukokuun aikana 100 enemmän kuin maastamuuttoja. HäSa

Lähde: Hämeen liiton väestökatsaus toukokuu 2018

Kommentit

Suhosen jutussa on kyllä otsikkoa myöden kaikki pielessä. Jos väkiluku on noussut 9 henkilöllä, oikea otsikko kuuluisi: Hämeenlinnan asukasluku pysyy suunilleen ennallaan. Ja sitten miten voidaan otsikoida kasvun jatkuvan, kun kaupunki on menettänyt asukkaitaan jo pari viimeistä vuotta. Lisäksi Hämeenlinna imaisee valtaosan maakunnan maahanmuuttajista, joten maan sisäisessä muuttoliikkeessä Hämeenlinna menetti edelleen asukkaitaan. Hutaisten on kirjoitelma tietysti kyhätty muutenkin, koska vielä paperilehdessä oli maakunnan asukasluku 10% todellisesta

Pakkohan sitä on kaikilla mahdollisilla kirjoituksilla yrittää kaupungin profiilia nostaa. Tilanne on mikä on. Kasvukäytävän keskellä ydinpaikalla junnaava kaupunki ei paikallislehden ylistyksellä suosioon ja kasvuun nouse. Nuorten ihmisten hylkäämä, ja vanhojen ihmisten viimeinen leposija.

Eipä nämä luvut hyvältä vaikuta. Alueen keskuskunnan vaatimaton kasvu säteilee naapurikuntiin. Hämeenlinnan seudulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin koota voimansa yhteen. Vuodesta toiseen höpistään yhteistyöstä, joka ei kuitenkaan etene käytännössä yhtään mihinkään, ja kun ei muuhun kyetä, hirttäydytään joutaviin kasvukäytävä-höpinöihin. Todellista kilpailukykyä syntyy suuruuden ekonomiasta, päällekkäiden organisaatioiden purkamisesta ja uudesta, myönteistä energiaa tuottavasta alusta. Ehkä tähän päästään kriisiytymisen kautta, mutta sekin on parempi kuin paikallaan junnaaminen tai taantuminen.

Hienoa, kaupungin väkiluvun on ennustettu nousevan vuoteen 2040 mennessä 75 000, tuolla tahdilla kestää 318 vuotta ennen kuin tavoitteeseen päästään, eli joskus vuonna 2336.
Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinnan lämmitysjärjestelmän uudistamistyöt ovat täydessä vauhdissa.Päärakennukseen pihapiiriin porataan heinäkuun aikana kolmisenkymmentä geoenergia- eli maalämpökaivoa, joista jokainen on noin 300 metriä syvä.

Suomalainen moderniin tangoon erikoistunut yhtye Nuevo Quinteto Otra Vez ja argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado ovat pitäneet yhtä jo vuosia.Heinä-elokuun vaihteessa Alvarado ja yhtye kiertävät Suomea yhdeksän paikkakunnan "Tähdet meren yllä" -kiertueella, joka tulee sekä Hämeenlinnaan ett

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi maanantaina ehdollisen vankeustuomion 23-vuotiaalle miehelle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan mies oli ollut sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan tytön kanssa tämän vuoden huhtikuussa.Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahd

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee aloittavansa verkkoruokakaupan ja siihen liittyvän kotiinkuljetuspalvelun kokeilemisen Hämeenlinnassa.Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan kokeilu aloitetaan mahdollisesti ensi syksyn tai talven aikana.Verkkokaupan osuus ruokakaupasta on toistaiseksi ollut hyvin p