Julkaistu: 10.07.2018 06:00
-
Päivitetty: 10.07.2018 09:16

Riihimäen jätteenkäsittelylaitos on suomalaisen muovin messias – "Tehtaamme on Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen"

 • Muovijätteen käsittelyprosessin alkupäässä erilaiset paketit, pussit ja kalvot ovat vielä selvästi tunnistettavissa. Ei mene aikaakaan, kunnes niistä tulee harmaata raetta, melkein kuin muovista ryyniä. Kuva: Pekka Rautiainen
  Muovijätteen käsittelyprosessin alkupäässä erilaiset paketit, pussit ja kalvot ovat vielä selvästi tunnistettavissa. Ei mene aikaakaan, kunnes niistä tulee harmaata raetta, melkein kuin muovista ryyniä. Kuva: Pekka Rautiainen
 • Muovia matkalla kohti uutta elämää Fortumin laitoksella Riihimäellä. Suomessa on kierrätetty kotitalouksien muovia vasta hyvin vähän aikaa. Kuva: Pekka Rautiainen
  Muovia matkalla kohti uutta elämää Fortumin laitoksella Riihimäellä. Suomessa on kierrätetty kotitalouksien muovia vasta hyvin vähän aikaa. Kuva: Pekka Rautiainen
 • Erilaisista muovijätteistä muodostetaan granulaattia, jota käytetään teollisuudessa uusien muovituotteiden raaka-aineena. Sen ominaisväri on harmaa: kaikki muu on värjättyä. Kuva: Pekka Rautiainen
  Erilaisista muovijätteistä muodostetaan granulaattia, jota käytetään teollisuudessa uusien muovituotteiden raaka-aineena. Sen ominaisväri on harmaa: kaikki muu on värjättyä. Kuva: Pekka Rautiainen
 • Kuvassa laitoksen valmistamia muovituotteita: erivärisiä granulaatteja, lautaa ja palkkia. Lankkuja voidaan käyttää esimerkiksi aidoissa ja hevostalleissa. Kuva: Pekka Rautiainen
  Kuvassa laitoksen valmistamia muovituotteita: erivärisiä granulaatteja, lautaa ja palkkia. Lankkuja voidaan käyttää esimerkiksi aidoissa ja hevostalleissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Fortum Waste Solutions Oy, entinen Ekokem, käsittelee kaiken suomalaisten lajitteleman kuluttajamuovin Riihimäellä.

 

Fortumille saapui viime vuonna noin 6000 tonnia muovia. Tänä vuonna määrän arvioidaan olevan yli 10 000 tonnia.

– Muovin keräily ja kierrätys on vasta lähtenyt kunnolla käyntiin. Kiinteistöistä kerätään jatkuvasti enemmän muovia, kierrätysliiketoimintojen johtaja Toni Ahtiainen sanoo.

Käsittelyprosessi tehtaalla on pitkä ja monivaiheinen. Erilaisten erottelu-, murskaus- ja puhdistustekniikoiden jälkeen muodostuu harmaata muovinappulaa, granulaattia, joka on muoviteollisuuden raaka-aine.

– Tehtaamme on Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen. Ihmiset eivät lajittele meillä mitään, vaan koneet tekevät kaiken työn, Fortum Waste Solutionsin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Auli Westerholm kertoo.

– Jääkaapin porkkanapussi on kokenut pienen muodonmuutoksen, Toni Ahtiainen sanoo.

Muovikalvoista tehtyä granulaattia käytetään esimerkiksi muovikasseissa. Sekamuoveista tehdään ulkorakennetuotteita, kuten aitoja, hevosmaneeseja ja meluvalleissa käytettäviä lankkuja.

 

Tekniikan kehittyessä muovia pystytään kierrättämään entistä paremmin. Kaikkea vastuuta muovin hyödyntämisen tehostamisesta ei voi kuitenkaan sysätä kierrättäjän niskoille.

– Tuleva kierrätys voidaan ottaa huomioon jo pakkauksen suunnitteluvaiheessa, ja siihen suuntaan ollaan onneksi matkallakin, Auli Westerholm sanoo.

– Muutamat muovituotteita valmistavat yritykset ovat tiedustelleet meiltä, millaisia pakkauksia pystymme parhaiten kierrättämään, ja ottavat näkemyksemme huomioon.

 

Suomessa lajiteltua kotitalousmuovia ei päädy ulkomaille. Muovia voi kuitenkin olla sekajätteen seassa. Sitä viedään poltettavaksi, ja siten se päätyy esimerkiksi Ruotsiin. Vain Riihimäen lähialueiden sekajätteestä löytyvä muovi erotellaan Fortumilla.

Kiina, johon länsimaat ovat vieneet paljon muovijätettä, lopetti ulkomaiden muovijätteen vastaanottamisen tämän vuoden alussa kokonaan. Valtio haluaa vähentää saasteiden määrää.

Suomen muovin vaikutus Kiinan tilanteeseen on Ahtiaisen mukaan ollut aina hyvin pieni.

– Muovin kierrätys oli Suomessa pitkään olematonta. Suomessa se vain sijoitettiin kaatopaikoille tai poltettiin. Monet EU-maat, joissa muovia on käsitelty pidempään, ovat vieneet sitä isoja määriä Kiinaan.

– Euroopassa suuri osa kerätystä muovista on PET-muovista tehtyjä kertakäyttöisiä juomapulloja. Suomessa ne ovat vasta uusi juttu. Meillä on pitkään käytetty lasi- ja kestomuovipulloja, Auli Westerholm sanoo.

Westerholmin mukaan PET-pullot ovat kuitenkin helppoja kierrätettäviä, ja ne ovat siten olleet kiinalaisille arvokkaita.

– Ei pidä missään nimessä luulla, että Kiina olisi vain kipannut pullot mereen. Ne ovat suurilta osin menneet hyötykäyttöön.

 

Teollisuuden muovia on kierrätetty Suomessa 20–30 vuoden ajan, mutta kuluttajilta kerätyn muovin kierrätyksellä on Suomessa vasta hyvin lyhyet perinteet.

Vuoden 2016 alussa voimaan astunut pakkausten tuottajavastuulaki velvoitti muovipakkauksia valmistavat ja tuotteita pakkaavat yritykset luomaan valtakunnallisia muovinkeräyspisteitä.

Yritykset perustivat yhdessä Suomen Uusiomuovi Oy:n, joka hoitaa lakisääteiset velvoitteet. Fortum järjestää kierrätyksen Suomen Uusiomuovin palveluntuottajana. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy vastaa keräysverkostosta.

Tuottajavastuulaki vaati yrityksiä kierrättämään vähintään 16 prosenttia markkinoille saattamistaan muovipakkauksista. Vuonna 2020 vaatimus on jo 22 prosenttia. Muovipulloilla on Suomessa oma panttijärjestelmä, mutta sama prosentti sitoo myös niitä. HäSa

 

Kaikki, mikä voidaan, yritetään hyödyntää

Hieman alle kolmannes kuluttajilta kerätyistä muovipakkausjätteistä jalostetaan polttoaineeksi, joka korvaa energianlähteenä biomassaa. 

Kierrätykseen ei kelpaa muun muassa PVC-muovi. Sitä käytetään esimerkiksi sadetakeissa ja ulkomaisten verkkokauppojen pakkauksissa. Myös monikerrospakkaukset, kuten alumiinipinnoitetut kahvipaketit, ovat vaikeita kierrättää. 

Ne silti kerätään, koska hyödyntäminen on mahdollista, ja kuluttaja ei välttämättä tiedä, mitä muovia jokin on.

- Monimateriaalipakkauksista on kuitenkin myös paljon hyötyä, koska ne vähentävät ruokajätteen määrää. Sisäfilepihvin tuottaminen vaatii todella paljon luonnonvaroja, ja jos se sitten pilaantuu paperikääreessä, menee työ hukkaan, Fortum Waste Solutions Oy:n yhteiskuntasuhteiden päällikkö Auli Westerholm sanoo.

Kierrätysliiketoimintojen johtaja Toni Ahtiainen ajattelee samoin. Hänen mielestään pakkaussuunnittelijoita ei voi pelkästään syyttää, sillä muovi on vähentänyt ruokahävikkiä.


Westerholm muistuttaa myös, ettei vaarallisia aineita sisältäneitä muovipakkauksia saa laittaa muovinkeräykseen.

- Moottoriöljypakkauksiin ja maalipurkkeihin jää aina jäämiä.

Fortumin lajittelujärjestelmä tunnistaa muovit, muttei haitta-aineita. Westerholmin mukaan pakkauksen pitäisi kyllä puhdistua, mutta ongelmia aiheuttaa saastunut pesuvesi. Se hankaloittaa koko prosessia.

- Pesuvesi, johon tulee vaarallisia aineita, täytyy käsitellä todella raskailla kemikaaleilla. Se saastuttaa myös muita muoveja, joita siinä puhdistetaan.

Vaarallisia aineita sisältäneet pakkaukset tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen.Oikaisu 10.7. klo 9.15: korjattu että kierrätykseen ei kelpaa PVC-muovi. Aiemmin kohdasta puuttui ei-sana.

Fortumin muovinkäsittely alusta loppuun

Muovi tuodaan paalattuna tehtaalle, kone purkaa.

Ballistinen erottelija jakaa kaksi- ja kolmiulotteiset tuotteet eroon toisistaan ja ohjaa ne eri linjastoille.

Lähi-infrapunatekniikka erottelee muovit niiden laadun perusteella.

Tässä vaiheessa PVC-muovi ja monikerrospakkaukset ohjataan poltettavaksi.

Erotellut muovit murskataan.

Pienikokoinen muovimurske pestään useamman kerran vedellä.

Murske kuivataan.

Lopputuote: granulaatti, joka myydään sellaisenaan teollisuudelle jalostettavaksi edelleen myytäviksi tuotteiksi.

Erilaisia muovilaatuja

Akryyli (PMMA): maalit, koristeet, lasinkorvikkeet

Polyeteeni (PE): muovikassit, -pussit, putket, saavit

Polypropeeni (PP): taloustavarat, tekstiilit, auton osat

Polystyreeni (PS): astiat, lelut, kotelot ja rasiat, kondensaattorit

Polyvinyylikloridi (PVC): rakennustuotteet, viemäriputket, sadeasut, johdinten eristeet

Polyamidi (PA): nylon-vaatteet, hammasharjat

Polykarbonaatti (PC): aurinkolasien linssit, CD-levyt

Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinnan lämmitysjärjestelmän uudistamistyöt ovat täydessä vauhdissa.Päärakennukseen pihapiiriin porataan heinäkuun aikana kolmisenkymmentä geoenergia- eli maalämpökaivoa, joista jokainen on noin 300 metriä syvä.

Suomalainen moderniin tangoon erikoistunut yhtye Nuevo Quinteto Otra Vez ja argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado ovat pitäneet yhtä jo vuosia.Heinä-elokuun vaihteessa Alvarado ja yhtye kiertävät Suomea yhdeksän paikkakunnan "Tähdet meren yllä" -kiertueella, joka tulee sekä Hämeenlinnaan ett

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi maanantaina ehdollisen vankeustuomion 23-vuotiaalle miehelle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan mies oli ollut sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan tytön kanssa tämän vuoden huhtikuussa.Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahd

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee aloittavansa verkkoruokakaupan ja siihen liittyvän kotiinkuljetuspalvelun kokeilemisen Hämeenlinnassa.Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan kokeilu aloitetaan mahdollisesti ensi syksyn tai talven aikana.Verkkokaupan osuus ruokakaupasta on toistaiseksi ollut hyvin p