Julkaistu: 13.07.2018 14:54
-
Päivitetty: 13.07.2018 16:04

Tavaratalojen aika on ohi Hämeenlinnassa - Hämeenmaa haluaa luopua Marks & Spencerin tiloista Goodmanissa

  • Goodmanin eteläpäätyä hallinnoiva Hämeenmaa ei aio jatkaa tavaratalokauppaa. Sokoksesta ja vuosi sitten suljetusta Marks & Spenceristä on jäljellä enää Emotion-kemikalio. Coffee Housen paikalle tulee elokuussa lounasravintola. Kuva: Jani Suhonen / HäSa
    Goodmanin eteläpäätyä hallinnoiva Hämeenmaa ei aio jatkaa tavaratalokauppaa. Sokoksesta ja vuosi sitten suljetusta Marks & Spenceristä on jäljellä enää Emotion-kemikalio. Coffee Housen paikalle tulee elokuussa lounasravintola. Kuva: Jani Suhonen / HäSa

Osuuskauppa Hämeenmaa haluaa luopua noin vuosi sitten lopetetun tavaratalo Marks & Spencerin tiloista kauppakeskus Goodmanin eteläpäädyssä.

Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan osuuskauppa on jo purkanut eteläpäädyn yläkerrassa olleen toisen ison liiketilan vuokrasopimuksen ja tilat ovat palautuneet kauppakeskuksen omistavan työeläkeyhtiö Kevan hallintaan.

 

Goodmanin eteläpäädyssä kahdessa kerroksessa oleva entinen Sokoksen ja Marks & Spencerin liiketila on käynyt Hämeenmaalle tarpeettomaksi.

– Maksamme toistaiseksi vuokraa, mutta tiloista käydään koko ajan neuvotteluja Kevan kanssa, Vormisto vahvisti perjantaina.

Vormiston mukaan Hämeenmaa ei tule enää yrittämään perinteistä tavaratalokauppaa Hämeenlinnassa.

– Tavaratalokauppa ei ole helppoa. Lahdessakin luovuimme juuri Sokoksen kolmannesta kerroksesta, Vormisto sanoo.

 

 

Perjantaina julkistetut Hämeenmaan tuoreet talousluvut kertovat tavaratalokaupan vaikeudesta. Tavaratalo- ja rautakauppatoimialan myynti laski alkuvuonna 18 prosenttia viime vuodesta.

Samaan aikaan marketkaupan myynti kasvoi viidellä prosentilla. Marketkauppa kattaa jo lähes kaksi kolmasosaa Hämeenmaan kaikesta myynnistä.

 

Hämeenlinnassa Hämeenmaa satsaa seuraavaksi ravintoloihin.

Elokuussa Goodmanin Coffee House -kahvila muutetaan lounasravintolaksi ja ensi vuoden alkupuolella Reskalla avataan uusi Amarillo-ravintola.

Hämeenmaa hakee myös kaavamuutosta Idänpään S-Marketin laajentamiseksi.

 

Energiatehokkuuteen panostaminen on mukana kaikissa uusissa hankkeissa.

Prisma-markettien katoille rakennetaan isoja aurinkovoimaloita Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Samaan aikaan vanhoja valaisimia vaihdetaan ledeihin ja kylmälaitteet uusitaan puolet vähemmän energiaa käyttäviin.

Talousjohtaja Risto Korkan mukaan kyse ei ole mistään pelkästä viherpesusta.

– Meidän sähkölaskumme oli hurjimmillaan yhdeksän miljoonaa euroa vuodessa, vaikka myymäläverkosto oli nykyistä pienempi. Jo nyt laskusta on saatu kolmannes pois.

Prismojen aurinkovoimalat tuottavat hyvinä päivinä kaiken kaupan tarvitseman energian. Koko vuoden sähkölaskusta ne napsaisevat pois 10-15 prosenttia.

– Investoinnin kuolettaminen vie noin kymmenen vuotta. Sen jälkeen paneelit tekevät meille ilmaista sähköä ehkä 10-20 vuotta, Olli Vormisto laskee. HäSa

Kommentit

Hämeenmaan johto Päijät-Hämeessä. Mitään vastaavaa trendit siellä ei tietenkään ole havaittavissa Hämeenmaan johdon mielestä kuin Kanta-Hämeessä. Lahdessa Sokos kukoistaa. Esim Salosssa siis Hämeenlinnaa pienemmässä kaupungissa Sokos kukoistaa. Kantahämäläisten kannattaa miettiä kaksi kertaa kannattaako tukea päijäthämäläistä Hämeenmaata.

Mark & Spencer tuli kaupunkiimme laskusuhdanteen aikaan ja ovet laitettiin säppiin, kun nousukausi oli aluillaan. Soppaan lisätään pienten markettien epäsiisteys, hyllyt tyhjinä, uutuuksia saa odottaa ja uudistukset markettien ulkoasuun on vaiheessa edelleenkin. S-ryhmän nopeille kassoille on pakko antaa kiitosta. He sentään yrittävät pitää asiakkaat tyytyväisinä. Tänäänkin käyn kaupassa kilpailevassa ryhmässä.

Hämeenmaalla oli jonkinlainen Marks & pencer vaatemalliston kauppa Goodmanissa, ei mitään tavarataloa. Sokosta ei Goodmanissa koskaan ole ollut vaikka jutussa puhutaan entisestä Sokoksesta siellä. Lahden Hämeenmaan johto ei kai halua Hämeenlinnaan mitään uudistusta palveluissa. Toisaalta tulevaan Amarilloon on toisen lehtijutun mukaan tulossa "pöytien myyntiä", tarjoilija voi istua pöytääsi tai siihen voi tulla muita ihmisiä jned. "Treatment -tarjoilua", mutta mitenkähän ruokailu onnistuu kun sählätään ympärillä, ja eikö ravintolaan voi vaan mennä ruokailemaan ostamatta pöytää? Siis tavarataloa ei ollutkaan oikeasti vaan hupaisa juttu siitä ja Amarillosta lehdessä.

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.