Julkaistu: 16.07.2018 17:56

Näin soi Trumputin - katso video!

  • Matti Seppälä ja Johannes Blom perehtyvät trumputtimen saloihin. Kuva: Jani Suhonen
    Matti Seppälä ja Johannes Blom perehtyvät trumputtimen saloihin. Kuva: Jani Suhonen

Iittalasta kotoisin oleva Matti Seppälä löysi maanantaina täydellisen nimen jo aiemmin rakentamalleen lyömäsoittimelle.

Siitä tuli trumputin, Helsingissä käynnissä olevan huippukokouksen kunniaksi.

– Sehän trumputtaa ihan selvästi! toteaa myös musiikkiin erikoistunut Hämeen Sanomien toimittaja Johannes Blom muutaman hetken soitettuaan.

– Lyhyet kielet soivat korkeampaa trump trump -ääntä ja pitkistä lähtee matalampi putin putin -ääni, hän innostuu.

 

 

Trumputin syntyi Seppälän Uudessa-Seelannissa näkemän mallin pohjalta. Seppälä oli matkallaan tutustunut mieheen, joka valmisti soitinta lastentarhoille.

– Tämän trumputtimen valmistin Keravalla kansanopistossa. Siellä yksi tekijä teki tästä myös kopion lastentarhassa työskentelevälle vaimolleen.

Trumputin soi nyt siis lastentarhoissa maapallon vastakkaisilla puolilla.

 

Trumputin on yksinkertainen soitin. Puulaatikon kanteen on leikattu lyhyempiä ja pitempiä kieliä, joita hakataan pienillä puisilla malleteilla. Yllättävän voimakas ääni kantautuu ulos soittimen etureunan aukosta.

Matti Seppälä pitää puutöistä ja hän on aiemmin rakentanut muun muassa kanteleen, vaikka ei osaakaan sellaista soittaa. HäSa

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.