Julkaistu: 16.07.2018 22:31

Vanajanlinnaan rakennetaan uutta lämmitysjärjestelmää – kävijät huomioidaan mahdollisuuksien mukaan

  • Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen
    Rototec tekee parhaillaan Vanajanlinnan uuden maalämpöjärjestelmän poraustöitä, joiden yhteydessä 60 kaivoon tulee kaikkiaan parisenkymmentä kilometriä teräksistä suojaputkea. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinnan lämmitysjärjestelmän uudistamistyöt ovat täydessä vauhdissa.

Päärakennukseen pihapiiriin porataan heinäkuun aikana kolmisenkymmentä geoenergia- eli maalämpökaivoa, joista jokainen on noin 300 metriä syvä. Golfkentän tuntumassa vastaava porausurakka on jo saatu valmiiksi ja työt ovat jo lämpöpumpun ja lämminvesivaraajien asennusvaiheessa.

Vanajanlinna oy:n toimitusjohtaja Pekka Vihma kertoo, etteivät poraustyöt ole erityisemmin haitanneet majoitus- ja ravintola-asiakkaita. Päinvastoin he ovat olleet tyytyväisiä, kun henkilökunta on kertonut valmisteilla olevasta, aiempaa maakaasujärjestelmää hiilineutraalimmasta lämmitysratkaisusta.

– Alueella on tähän aikaan vuodesta paljon häitä ja muita tapahtumia, jotka on pyritty huomioimaan poraustöissä mahdollisimman hyvin, kertoo puolestaan projektipäällikkö Lasse Aitamaa energiayhtiö Advenista, joka toteuttaa alueen uuden geoenergiajärjestelmän.

Hiilineutraalius on ollut yksi lämmitysjärjestelmän päivittämisen tärkeimmistä tavoitteista. Toinen on raha.

Vihman laskelmien mukaan säästöjä tulee vuosittain 65 000–70 000 euroa, kuukausitasolla noin 5 000. Säästöt alkavat heti alkusyksyllä, kun uusi järjestelmä saadaan kokonaisuudessaan käyttöön ja uusi lämmityskausi alkaa.

– Kymmenessä vuodessa tekniikka voi parantua merkittävästi, mutta jo lähtöhinnoilla alueella toimiville yhtiöille kertyy lähes miljoonan säästöt, hän ennakoi.

Adven on investoinut alueen energiantuotantolaitoksiin noin miljoonalla eurolla, ja se on tehnyt 15 vuoden energiantoimitussopimuksen alueen yhtiöiden kanssa. Sopimuksen osapuolina ovat Vanajanlinna oy:n ja Linna Golfin lisäksi myös Vanajanlinna Golf Suites sekä valtaosan alueen kiinteistöistä ja maa-alueista omistava Hämeenlinnan kaupunki.

Vihma pitää sopimusta kaikkia osapuolia hyödyttävänä.

– Kaupunki saa alueelle tehokkaan energiantuotantolaitoksen, me tuntuvat säästöt ja viestinnällisesti vahvan tarinan vastuullisuudesta ja Adven puolestaan pitkäaikaisen asiakkaan.

Maakaasulämmityksen mahdollisuus jätetään alueelle vielä äärimmäisten olosuhteiden varalle.

– Emme halua purkaa olemassa olevaa ja toimivaa järjestelmää kokonaan, vaan maakaasulla tuotetaan lisälämpöä esimerkiksi kovan pakkasjakson aikana, Vihma kertoo.

Lasse Aitamaan mukaan geoenergiaratkaisun pitäisi riittää yksinäänkin ilman ääriolosuhteita, mutta toisaalta sen kannattavuus ilmenee myös vallitsevan helleaallon kaltaisina aikoina.

– Kesäaikaan peruskalliosta saatava pohjavesi on noin 9-asteista, joten sillä pystytään myös viilentämään kiinteistöjä.

Golfklubille viilennysmahdollisuus saadaan heti uuden lämmitysjärjestelmän kylkiäisenä. Vanajanlinnaan sellaista ei voida vielä rakentaa, sillä historiallisessa rakennuksessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa. HÄSA

Sopimukset pähkinänkuoressa

Vanajanlinna oy, Linna Golf ja Vanajanlinna Golf Suites ostavat alueensa lämpöenergiapalvelun energiayhtiö Advenilta.

Sopimuksen myötä yritykset välttyvät omilta laiteinvestoinneilta ja geoenergiakentän rakentamiselta.

Geoenergiajärjestelmästä kertyy alueelle vuosittain jopa 70 000 euron säästöt.

Vanajanlinna oy vuokraa kiinteistönsä Hämeenlinnan kaupungilta 150 000 euron vuosittaisella perushinnalla.

Yhtiön liikevaihto vaikuttaa vuokraan. Vuonna 2016 liikevaihto oli noin 5,6 miljoonaa euroa.

Vuokran lisäksi Vanajanlinna oy:lle kuuluvat myös kiinteistön ylläpitokustannukset, jotka ovat nykyisellään noin 330 000 euroa vuodessa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.