Julkaistu: 19.07.2018 06:00
-
Päivitetty: 19.07.2018 09:43

Hotsien ystävät mittelevät tänään MM-kisoissa - katso video

  • Kipin grillin Kimmo Puonti ja Hämeen Sanomien koekaniini Johannes Blom valmistivat parit hotsit keskiviikkona ennen kilpailua.
    Kipin grillin Kimmo Puonti ja Hämeen Sanomien koekaniini Johannes Blom valmistivat parit hotsit keskiviikkona ennen kilpailua.

Hotsinsyönnin maailmanmestaruus ratkaistaan Hämeenlinnan torilla torstaina.
Kilpailuvälineenä toimii hotsi kahdella, joita pitää syödä kolme mahdollisimman nopeasti.


Useimmat hämeenlinnalaiset tietävät varmasti, mikä hotsi on.

Munkkitaikinan sisään ujutettettuja makkaroita ja mausteita on syöty kaupungissa vuosien ajan. Perinneherkku on lähtöisin Vallin grilliltä, edesmenneen Sirkka Vallin keittiöstä. 

Nyt hotsin taival on saavuttanut sen pisteen, että sen syönnistä on tullut ihka aito kilpailulaji. Kipin grillin Kipi eli Kimmo Puonti järjestää hotsinsyönnin mm-kisat torstaina Hämeenlinnan torilla.

Kilpailun säännöt ovat yksinkertaiset: kolme hotsia niin nopeasti kuin napa vetää. Kilpailuvälineenä toimii hotsin perinteisin muoto "hotsi kahdella", eli kahdella makkaraviipalella täytetty munkkitaikinakuori.

- Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun kilpailut järjestetään. Mukaan on ilmoittautunut kuusi osallistujaa. Tänä vuonna mestaruus irtoaa vielä helposti, mutta ensi vuonna osallistujia on varmasti enemmän, Puonti kertoo.

Puonti kertoo, että perinteisen hotsin viehätys on sen yksinkertaisuus. Kilpailun hotseissa mausteina ovat ketsuppi, sinappi, kurkkusalaatti ja sipuli. Joskus väliin päätyy myös esimerkiksi salaattia, valkosipulia ja chilimajoneesia.

Palkinnoksi kilpailun voittajalle jaetaan iso pysti ja lahjakortti Kellokeskus Laineelle.

 

 


Kuinka nopeasti sitten hotsit pitää hotkia, jotta kannun saa viedä kotiin saunomaan?

- Vaikea sanoa. Tuskin ihan muutamaan minuuttiin kukaan siinä onnistuu, kun syötävää on kuitenkin niin paljon, Puonti sanoo.

Yksi hotsi painaa noin 400–500 gramma, joten syötävää tulee noin puolitoista kiloa. Yhden hotsin syöminen olisi ollut liian helppoa. Senhän nyt olisi voittanut kilpailija, jolla on suurin suu. Puonti epäilee, etteivät kaikki kisaajat edes jaksa viimeistellä puolentoista kilon piiraskasaa.

Kalorimääriä Puonti ei yleensä laske grilliruuasta, kuten eivät asiakkaatkaan. Kolmen hotsin tarjoaman energiamäärän hän arvioi riittäväksi.

- Takaan, että niiden jotka kaikki kolme saavat syötyä, ei loppupäivänä enää tarvitse syödä muuta, Puonti toteaa.

Koetin itsekin syömisnopeuttani yhdellä keitinpiiraalla. Hotsi ei ole helppoa syötävää. Kuori on yllättävän sitkoinen, joten suorituksessa mitataan myös leukalihasten kestävyyttä. 

Taikinapalat mukautuvat suun muotoihin, joten niiden pureskelu on hankalaa. Liian isot haukut voivat johtaa huonompaan suoritukseen, sillä hampailla menee aikaa ennen kuin ne saavat prosessoitua palaset nielaisukelpoisiksi.

Kun lopulta sain nielaistua viimeisen palan, kellot pysähtyivät aikaan 2:03. Tällä tuskin olisi saavutettu maailmanmestaruutta. 

Ensimmäinen hotsi on kuulemma helpoin. Tahti hidastuu toista kohti, ja todellinen taistelukyky mitataan kolmannen kohdalla. 


Maailmalla kilpasyönti on suosittu yleisölaji. Yksi maailman parhaista aterioitsijoista on japanilainen Takeru Kobayashi, joka on syönyt 50 perinteistä hot dogia 15 minuuttiin.

Ensi vuonna mukaan saatetaan saada jopa ulkomaalaisedustusta. Lähtisiköhän jopa itse Kobayashi, sillä japanilaiset tunnetusti rakastavat suomalaisia kesätapahtumia. HÄSA

Oikaisu 19.7.2018

Uutisen kuvatekstissä oli grillin omistajan nimessä kirjoitusvirhe. Kipin grillin omistaa Kimmo Puonti.

Kommentit

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.