Julkaistu: 27.07.2018 19:27
-
Päivitetty: 27.07.2018 21:02

Partioleiri Kliffa 2018 täyttää Evon retkeilyalueen tuhansilla partiolaisilla

  • Sano ei kertakäyttöastioille. Huoltopäällikkö Niko Rantanen esittelee tiskilinjastoja, joissa partiolaiset puhdistavat käyttämänsä astiat. Kuva: Eelis Bjurström
    Sano ei kertakäyttöastioille. Huoltopäällikkö Niko Rantanen esittelee tiskilinjastoja, joissa partiolaiset puhdistavat käyttämänsä astiat. Kuva: Eelis Bjurström
  • Metsurilaaksossa harjoitellaan muun muassa tulen tekemistä. Nuorilla partiolaisilla on käytössään suurennuslasi, jota käytetään sytytyksessä apuna. Kuva: Eelis Bjurström
    Metsurilaaksossa harjoitellaan muun muassa tulen tekemistä. Nuorilla partiolaisilla on käytössään suurennuslasi, jota käytetään sytytyksessä apuna. Kuva: Eelis Bjurström
  • Kliffan sukeltajalaaksossa pidetään hupia vedessä ja rannalla. Käynnissä on kovan tason rantalentismatsi. Kuva: Eelis Bjurström
    Kliffan sukeltajalaaksossa pidetään hupia vedessä ja rannalla. Käynnissä on kovan tason rantalentismatsi. Kuva: Eelis Bjurström

– Olen harrastanut partiota yli kuusi vuotta. Tämä on suurin leiri, jolla olen ollut, partiolainen Liina Alanko kertoo.

13-vuotiaat Alanko ja Meri Nieminen ovat nauttineet Lammilla, Evon retkeilyalueella järjestettävästä Kliffa 2018 -partioleiristä kovasti.

Molemmat pitävät partiosta siksi, että siinä saa paljon ystäviä ja oppii uutta.

 

Kliffa 2018 on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri. Tapahtuma on tuonut Evolle yli viisi ja puoli tuhatta pientä ja hieman isompaa leiriläistä taaperoista 22-vuotiaisiin nuoriin aikuisiin.

Leirin varsinaiset aktiviteetit on jaettu kahdeksaan paikkaan, "laaksoon", joissa leiriläiset pääsevät oppimaan ja huvittelemaan.

Metsurilaaksossa opetellaan tulentekoa, moottorisahan käyttöä sekä hätämajoituksen ja paarien rakentamista. Sukeltajalaaksossa uidaan, painitaan mudassa ja rakennetaan lauttoja.

Rauhanturvaajalaaksossa edistetään partion päätavoitetta – maailmanrauhaa – tutustumalla uusiin kulttuureihin, vähemmistöihin, moraaliin ja esimerkiksi pakolaiskriisiin.

Oktonauttilaaksossa keskitytään ympäristönsuojeluun.

– Kaikille ikäluokille on suunniteltu omaa tekemistä, leirin ohjelmajohtaja Sara Touhonen kertoo.

Touhonen ja hänen kollegansa Mimi Rantanen, myös ohjelmajohtaja, aloittivat partioharrastuksen kahdeksanvuotiaina, 15 ja 18 vuotta sitten. Partiossa on sinä aikana muuttunut moni asia.

Suunnistuksessa hyödynnetään GPS:ää, somea käytetään osana pelejä. Yli 15-vuotiaiden partiolaisten toimintaa on kehitetty mielekkäämmäksi.

– Aiemmin vanhemmat partiolaiset lähinnä vain johtivat nuorempien ryhmiä, Rantanen sanoo.

 

Leirin kumppanina toimivan Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki on verrannut yhdeksänpäiväistä Kliffaa kooltaan isoihin festareihin.

Festareilla syntyvän jätteen määrä on puhuttanut viime aikoina. Kuinka jätehuolto on järjestetty monituhatpäisellä Kliffalla?

– Jos Kliffa olisi festari, täällä olisi varmaankin aivan hirveän näköistä, Kliffan huoltopäällikkö Niko Rantanen sanoo.

– On meidän onni, että tämä on partioleiri. Kierrätys on partiolaisille ihan itsestäänselvyys. Jos täältä löytyy roska maasta, on hyvin todennäköistä, että se on pudonnut vahingossa taskusta.

Leiriläiset lajittelevat muun muassa bio-, paperi-, kartonki- ja ongelmajätteet. Muovi laitetaan ainakin vielä toistaiseksi energiajätteeseen.

– Päädyimme tähän ratkaisuun yhdessä yhteistyökumppanimme Lammin jätehuollon kanssa, Rantanen sanoo.

 

Kun 5600 leiriläistä peseytyy saippualla ja shampoolla, syntyy suuria määriä jätevesiä. Sitä syntyy myös tiskin mukana, sillä leirillä ei käytetä kertakäyttöastioita. Leiriläiset siirtyvät ruokailun jälkeen tiskilinjastoihin, joissa he puhdistavat käyttämänsä ruokailuvälineet.

Näitä vesiä ei päästetä hallitsemattomasti järveen tai maastoon, vaan vedet kerätään talteen, saostetaan ja lopulta pumpataan läheiseen kosteikkoon.

– Partiossa tehdään kovasti kasvatustyötä ympäristöasioissa. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, Rantanen päättää. HäSa

 

Kliffa 2018

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten seitsemäs piirileiri, joka järjestetään Evolla 23.–31.7.2018.

Yli 5600 osallistujaa, pääosin 7–22-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Tapahtuma toteutetaan pääosin vapaaehtoisvoimin. Budjetti on 1,5 miljoonaa euroa.

Leirin motto: "Yhdessä enemmän uutta".

"Kliffa" on Stadin slangia ja tarkoittaa kivaa tai hauskaa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.