Julkaistu: 02.08.2018 22:41
-
Päivitetty: 03.08.2018 06:28

Raju ukkoskuuro sai keskustan tulvimaan - katso kuvat

 • Rankkasade sai veden tulvimaan myös kadun viemäreistä Palokunnankadulla. Kuva:
  Rankkasade sai veden tulvimaan myös kadun viemäreistä Palokunnankadulla. Kuva:
 • Rankkasateen tuomat vesimassat häiritsivät myös jalankulkua ja pyöräilyä Paasikiventiellä. Kuva: Jukka Reinikainen
  Rankkasateen tuomat vesimassat häiritsivät myös jalankulkua ja pyöräilyä Paasikiventiellä. Kuva: Jukka Reinikainen
 • Linja-autoasemalle pysäköidyt autot odottivat sateen jälkeen useamman senttimetrin korkuisessa vesilätäkössä. Kuva: Tomi Vesaharju
  Linja-autoasemalle pysäköidyt autot odottivat sateen jälkeen useamman senttimetrin korkuisessa vesilätäkössä. Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Kari Mikkonen
  Kuva: Kari Mikkonen
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi Vesaharju
 • Kuva: Tomi Vesaharju
  Kuva: Tomi VEsaharju

Etelästä Kanta-Hämeeseen saapunut pieni ukkosrintama sai vedet tulvimaan kaduille keskustassa torstaina. Noin tunnin kestäneestä kuurosta satoi reippaasti vettä, ja pelastuslaitos joutui sammuttamaan salamoinnin aiheuttamaa tulipaloa ja tyhjentämään kellareita, joihin vettä oli tulvinut.

Sadetta kesti noin tunnin kello 15:n ja 16:n välillä.

Tulvineita kellareita tyhjennettiin Janakkalassa ja Hämeenlinnassa. Kaatuneita puita jouduttiin raivaamaan neljä eri puolilla maakuntaa.

Iltapäivällä valtatiellä kolme vesiliirtoon joutunut auto pyörähti katon yli ympäri useamman kerran, mutta palopäällikkö Olli Heikkilän mukaan henkilövahingoilta vältyttiin.

Janakkalan ja Rengon rajamailla varastorakennus syttyi tuleen salaman iskusta. Palo ei uhannut muita rakennuksia tai aiheuttanut vaaraa lähialueen asukkaille. Hoitohenkilökunta tutki salaman iskupaikan lähellä olleen henkilön, mutta Heikkilän ymmärryksen mukaan hän selvisi vahingoilta. Rakennus paloi kokonaan. Jälkisammutusta tehtiin vielä seitsemän jälkeen illalla.

 

Ukkoset tuhosivat muutaman rakennuksen sähkökaapin. Lisäksi pelastuslaitokselle tuli automaattisia paloilmoituksia tuli eri kohteista ympäri maakunnan. Tilannehuoneen ilmoitus Hämeenlinnan rakennuspalosta johtui ukkosen aiheuttamasta sähköviasta.

– Hämeenlinnassa jouduttiin tekemään savutuuletusta, mutta varsinaisia sammutustöitä ei ollut, Heikkilä kertoo.

Metsäkulmantiellä Hauholla salama iski puuhun ja kulki siitä sähköjohtoja pitkin. Pihavalojen valaisinpylväiden päät lentelivät sähkövirran vaikutuksesta. Virtapiikki kulki johtoa pitkin asuinrakennuksen ja autotallin sähkökaappeihin ja tuhosi ne täysin.

– Asukas ei ollut paikalla, mutta sai hälytyksen omasta järjestelmästään. Sähkökeskus meni täysi säpäleiksi ja salama oli myllännyt maan puolen neliömetrin säteeltä valopylvään ympäriltä, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pertti Tengvall kertoo.

Lopella salama rikkoi vanhusten hoivakodin paloilmoittimen ja osa rakennuksen sähköistä meni pois päältä. Sähkövikojen takia myös rakennuksen ovijärjestelmä lukittui. HÄSA

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.