Julkaistu: 09.08.2018 15:06
-
Päivitetty: 09.08.2018 15:13

Uusi Muumimuki villitsi kansan - Iittalassa mukit loppuivat jo aamulla

  • Hattulalainen Sinikka Lehtola osti kotiinsa Muumimukeja torstaina. Myyjä Tiina Rosendahlilla riitti asiakkaita.
    Hattulalainen Sinikka Lehtola osti kotiinsa Muumimukeja torstaina. Myyjä Tiina Rosendahlilla riitti asiakkaita.
  • Hannu Kaskela ja Mäntylän tilan isäntä nukkuivat Iittala Outletin edessä torstain vastaisena yönä. - Ainakin me saimme mukit, miehet myhäilevät.
    Hannu Kaskela ja Mäntylän tilan isäntä nukkuivat Iittala Outletin edessä torstain vastaisena yönä. - Ainakin me saimme mukit, miehet myhäilevät.

Taiteilija Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi myynnissä olleen erikoismukin kauppa herätti voimakkaita tunteita torstaina. Iittalan verkkokaupan nikottelu toi Muumien ystävät jonoihin outletien eteen jo yöllä, mutta mukit myytiin loppuun esimerkiksi Iittalassa reilussa tunnissa.

Iittalan Outletin oven eteen Iittalaan tulivat ensimmäiset jonottajat jo aamuyhden jälkeen. Sitkeimpiä jonottajia oli kymmenkunta, joista osa nukkui Lasimäellä.

– Olin moottoripyörällä ajelemassa ja huomasin aamuyöllä, ettei tässä ollut vielä jonoa. Halusin varmistaa mukin ja jäin odottamaan oven taakse. Kovin kauan ei minun pitänyt yksin jonottaa, sillä seuraava tuli jo ennen kahta. Kypärä oli hyvä tyyny, Hannu Kaskela sanoo.

 

Jono venyi nopeasti aamuviiden jälkeen lopulta satojen ihmisten mittaiseksi. Kiihkeimpiä muumifanaatikkoja varten myymälässä oli vartija, mutta jonottajat olivat hyväntuulisia ja suhtautuivat tilanteeseen letkeästi.

– Voihan mukia pitää sijoituksena. Ei tätä nyt niin haudanvakavasti kannata ottaa, Kaskela huomauttaa.

Suurin osa asiakkaista osti suoraan kuuden mukin pakkauksen. Mukit menivät lahjaksi ja osa muiden mukien seuraan vitriiniin. Kahvimukiksi kukaan ei ollut Muumimukiaan hankkimassa.

– En ole kerännyt Muumimukeja enää kauhean aktiivisesti ainakaan sen jälkeen, kun kuulin, että ne valmistetaan Thaimaassa. Meni maku koko touhuun, Tarja Löflund sanoo.

Jonottajien mielestä Iittalan olisi pitänyt panostaa ennen kaikkea verkkokauppaan. Jonottaminen tuntui monesta vanhanaikaiselta.

– Ihan hölmöähän tämä on. Ennen vanhaan jonotettiin leipää, nyt mukeja, Tarja Löflund nauraa.

Erikoismuki myytiin loppuun ennätysnopeasti, sillä viimeinen muki kaupattiin kaksitoista tuntia myynnin alkamisen jälkeen kello 11.45. Internetiin mukit tulivat myyntiin parissa tunnissa. Mukeista pyydetiin yleisesti 150 euroa, mutta röyhkeimmät kauppamiehet pyysivät 29,90 euroa maksaneesta mukista heti yli 2000 euroa. Esimerkiksi Tori.fi:ssä haettiin muumimukeja pelkästään torstaina yli 100 000 kertaa.

 

Tove Jansson syntyi elokuun yhdeksäs päivä, jolloin juhlitaan Muumin päivää. Muumin päivä -mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin piirroksesta vuodelta 1955, joka on alun perin piirretty lontoolaiselle sanomalehdelle.

Piirroksessa Muumipeikko ja Muumimamma ovat kiivenneet läheisen saaren korkeimmalle kalliolle ja istahtaneet ihailemaan auringonlaskua. Muumipeikko käpertyy äitinsä kainaloon ja painaa kuonoaan tämän silkinpehmeää kuonoa vasten. On hiljaista ja he ovat kahdestaan – siinä on hyvä olla. Kalliolla he saavat olla hetken rauhassa, poissa touhun keskeltä ja huomiota kaipaavien perheenjäsenten luota.

Tove Jansson syntyi elokuun yhdeksäntenä päivänä vuonna 1914. Vuonna 2004, tasan 90 vuotta myöhemmin, Muumin päivää juhlittiin ensimmäisen kerran kunnianosoituksena hänen taiteelliselle työlleen. HäSa

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.