Julkaistu: 09.08.2018 20:11

Elomessut hieman viime vuotta suuremmat – Arx edustaa messuilla vahvasti juuri vietetyistä Hippaloista huolimatta

Jo 27. kertaa järjestettävään Kanta-Hämeen suurimpaan yleismessutapahtumaan Elomessuille on tulossa pieni määrä viime vuotista enemmän näytteilleasettajia.

– Osastoja tulee noin 270. Ne on myyty loppuun. Tilaakaan ei ole enempää, Hämeen Sanomien asiakkuuspäällikkö ja messuvastaava Hanna Velin sanoo.

Myös Elomessujen ohjelmalava on varattu täyteen.

Lauantai-iltana Ritari-Areenalla nähdään HPK Liiga oy:n Elofest, jossa esiintyvät muun muassa muusikot Arttu Wiskari ja Maija Vilkkumaa.

 

Viipurintietä ja Paasikiventietä ei suljeta messujen takia liikenteeltä tänä vuonna.

Velin ei usko messujen aiheuttamasta liikenteen määrästä koituvan ruuhkaongelmia.

– Ihmisiä tulee hyvällä säällä ilman autoa. Tänä vuonna meillä on myös noin 50 henkilöä vetävä katujuna, jolla pääsee kauppakeskus Goodmanilta ja Hämeenlinnan torilta messualueelle.

Hämeenlinnan rautatieaseman läheinen parkkialue on varattu messukäyttöön perjantaista sunnuntaihin.

Mietittiinkö työmatkalaisia, kun parkkitilan käyttöä rajattiin, Hämeen Sanomien myyntijohtaja Mika Sutinen?

Neuvotellessamme parkkialueen vuokrauksesta kaupungin kanssa, he sanoivat, että perjantaisin tehdään paljon etäpäiviä, ja viikonloppuisin se on usein lähes tyhjä. Käytäntö on nyt neljättä vuotta sama, eikä ongelmia ole ollut.

 

Verkatehtaan paikalliset toimijat, kuten Yle Hämeenlinna, lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx ja Hämeenlinnan teatteri ovat itsekin messuilla aktiivisesti esillä.

Arx järjesti juuri viime viikolla lasten taidefestivaali Hippalot, johon panostettiin suuresti.

Onko Arxilla Hippaloiden jäljiltä millaisia resursseja järjestää toimintaa Elomessuilla, Hämeenlinnan kaupungin lastenkulttuurikoordinaattori Ann-Marie Fagerström?

– Olimme tapahtumien ajankohtien läheisyydestä tietoisia ajoissa. Voimavaroja riittää, mutta henkilöresurssit ovat hieman pienemmät.

Tänä vuonna Elomessuilla nähdään perheille suunnattu Metsän peitto -näyttely, jossa opitaan suomalaisesta metsäperinteestä ja -uskomuksista. Se koeajettiin onnistuneesti Hippaloissa.

Lisäksi Arx esittää messuilla esimerkiksi nukketeatteria. Myös Hämeenlinnan nuorisovaltuuston edustajia on tavattavissa molempina messupäivinä.

Fagerström ei pelkää, että juuri olleet Hippalot söisivät messujen kävijämäärää.

– Lapsiperheet ovat hirveän aktiivisia, ja Elomessuilla on paljon muutakin, kuin vain meidän pisteemme. On myös perheitä, jotka haluavat nähdä asioita uudestaan. Esimerkiksi Metsän peitto -näyttelystä löytyy jokaiselle joka kerta jotain uutta. HäSa

ElomessutVerkatehtaalla 11.–12.8. Lauantaina klo 10–18 ja sunnuntaina 10–17. Vapaa pääsy. Messut järjestää Hämeen Sanomat oy.Hämeen Sanomien päätoimittaja Petri Hakala tavattavissa lehden omalla osastolla Verkatehtaan aulassa sunnuntaina kello 13 lähtien. Osastolla tavattavissa myös toimittajia.
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.