Julkaistu: 09.08.2018 21:39

Hämeenlinnasta Helsinkiin puolessa tunnissa? - Budjettiehdotus herätti Hämeessä toiveet kolmannesta raiteesta

  • Sairion tasoristeyksessä kulkee nyt kaksi raidetta. Tulevaisuudessa ehkä kolmas. Kuva: Mikko Soini
    Sairion tasoristeyksessä kulkee nyt kaksi raidetta. Tulevaisuudessa ehkä kolmas. Kuva: Mikko Soini

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa toivotaan nopeampia junamatkoja Tampereen ja Helsingin välille. Rataverkon uudistaminen herättää Hämeenlinnassa toiveita uusista junavuoroista ja nopeasta yhteydestä pääkaupunkiseudulle.

Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoo, että toteutuessaan rautatieverkon kehittäminen Helsingistä Ouluun asti olisi miljardiluokan hanke. Hämeen liitto aikoo pian keskustella paikallisten yritysten kanssa ja selvittää niiden logistisia tarpeita.

Rahoitusta tarvittaisiin valtion lisäksi kunnilta, maakuntaliitoilta ja aikanaan maakunnilta, jos valmisteilla oleva maakuntauudistus toteutuu.

– Pelkästään Helsinki–Tampere väli olisi usean miljardin euron hanke. Jos sitä toteutetaan pelkästään valtion budjettirahoituksella, sen valmistumiseen kuluu kymmeniä vuosia, Ahonen sanoo.

Matkustajien lisäksi uudistus hyödyttäisi eniten niitä yrityksiä, jota tarvitsevat rautatieverkostoa logistiikassa. Ahosen mukaan junavuorojen lisääminen ja parempi saavutettavuus auttaisi kuitenkin kaikkia Kanta-Hämeen yrityksiä.

Lisäraiteita tarvitaan Ahosen mukaan ainakin yksi Tampereesta pohjoiseen ja kaksi etelään. Hänen mukaansa myös vanha rautatie kaipaa kunnostusta, mutta ennen sitä tarvitaan uusi raide, ettei vanhan kunnostus tuki koko etelä–pohjois-suunnan rataliikennettä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan toteutuessaan uudistus lisäisi Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyvien vuorojen määrää. Tulevaisuudessa junamatka Hämeenlinnasta Helsinkiin saattaisi kestää vain puoli tuntia, jos nopeimmat vuorot pysähtyisivät Hämeenlinnassa.

– Junaliikenteen nopeuttamiseen tarvitaan välttämättä kolmas raide. Tällä hetkellä Helsinki–Tampere väli on niin tukossa, ettei sinne saada lisävuoroja. Jos kapasiteetti kasvaisi, saataisiin enemmän ja mahdollisesti myös nopeampia vuoroja, Kenakkala sanoo.

Kenakkalan mukaan suunnitteluun olisi hyvä saada eduskunnalta rahaa. Jos suunnittelu saadaan käyntiin ajallaan, se valmistuisi 2020-luvun alussa. Suunnitelman avulla voitaisiin hakea Euroopan unionilta rahaa rautatieverkon parantamiseen.

Vuonna 2021 alkaa uusi unionin ohjelmakausi. Tähän asti päärata on kuulunut unionin ydinverkkoon, mutta ei sen korkeimpaan luokkaan, johon kanavoidaan suurin osa rahoituksesta.

– Kesäkuun alussa Euroopan komissio esitti, että päärata nostetaan unionin korkeimpaan kategoriaan. Päätökselle tarvitaan vielä Euroopan parlamentin hyväksyntä. Suunnitelmat pitäisi olla melkeinpä valmiina vuonna 2021, jotta pääsemme hakemaan rahoitusta, Anna-Mari Ahonen sanoo. Päätöksiä budjetin tai rautatiehankkeen suhteen ei ole vielä tehty. HÄSA

Kuinka paljon maksaisi?

Hämeen liiton yli-insinööri Heikki Pusa arvioi Hämeen Sanomien jutussa viime joulukuussa, että pelkästään vanhan radan parantaminen maksaisi 7–8 miljoonaa euroa kilometriltä.

Vanhan radan kunnostaminen Riihimäeltä Tampereelle tulisi maksamaan Pusan arvion mukaan noin miljardin.

Rahoitusta voidaan saada esimerkiksi Euroopan unionilta, joka on aiemmin myöntänyt 20–85 prosentin osuuksia rahoittamiinsa rautatiehankkeisiin.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa liikenneverkon määrärahoista 1,1 miljardia euroa kohdennetaan teiden rautateiden ja vesiväylien ylläpitoon.

Budjettiehdotuksesta päätettäessä selviää, myöntääkö eduskunta rahoitusta rautatiehankkeen suunnitteluun.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.