Julkaistu: 10.08.2018 14:02
-
Päivitetty: 10.08.2018 14:49

Sairiota ei valittu vuoden kaupunginosaksi

  • Sairio sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 2,5 kilometriä Hämeenlinnan keskustasta. Kuva: Juhani Salo
    Sairio sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 2,5 kilometriä Hämeenlinnan keskustasta. Kuva: Juhani Salo

Espoon Kauklahti on vuoden kaupunginosa 2018. Valinta julkistettiin perjantaina valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Lappeenrannassa.

Yksi ehdokas vuoden kaupunginosaksi oli myös Sairio Hämeenlinnasta. Ehdolla oli kaikkiaan 113 kaupunginosaa 25 kaupungista.

Kauklahden valinnan perusteluissa sanotaan, että yhteisöllisyys ja monimuotoinen asukasaktiivisuus on ollut Kauklahdessa poikkeuksellisessa kasvussa jo usean vuoden ajan.

Kauklahti on ensimmäinen Espoon kaupunginosa, joka on saanut tämän tunnustuksen.

Vuoden kaupunginosa on valittu vuodesta 2001 alkaen. Kertaakaan vielä valinta ei ole osunut Kanta-Hämeeseen. Vuonna 2014 Kotiseutuliitto linjasi, että jatkossa kilpailussa palkitaan vain kaupunkimaisia ja urbaaneita alueita.

Kolme viimeisintä valintaa ennen Kauklahtea olivat Helsingin 2017 Vuosaari, Porin Reposaari ja Vantaan Hakunila.

Ehdotuksen Vuoden kaupunginosaksi voi tehdä Kotiseutuliiton nettisivujen lomakkeella keväisin huhtikuun loppuun mennessä.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.

Kalvola-seuran puheenjohtaja Veikko Rantanen on loistava tarinankertoja. Hän on kerännyt seudun ihmisiltä kauhu- ja kummitustarinoita, joiden kertomiselle ei ole otollisemman nimistä paikkaa kuin Murhalampi. Myös Murhalammen nimellä on oma tarinansa, joka ajoittuu Isonvihan aikaan. Kuva: Esko Tuovinen

Kalvolassa eli 1900-luvun vaihteessa Iso-Otto. Paikkakunnan persoona, monitaitava mies. Yhteen aikaan hän toimi haudankaivajana, mutta lämpimän kesän takia työpäivät olivat uuvuttavia. Niinpä hän päätti kaivaa hautoja yöllä.Kylän pojat saivat loistoidean.

Kuvassa näyttelijät Ria Kataja ja Hanna Vahtikari. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri löi tänä vuonna aiemmat katsojaennätyksensä Juha Tapion hitteihin perustuvalla Kaksi puuta -esityksellään.Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama ja Kanervan ohjaama romanttinen komedia keräsi kesän aikana 20 700 katsojaa.