Uutiset

Kanta-Hämeen autosuunnistussarja alkaa keskiviikkona

Vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti joka vuosi järjestetty autourheilusarja on pyörinyt Hämeenlinna-keskeisesti harrastajavoimin jo 1960-luvun puolivälistä alkaen.

50 vuoden ikää lähestyvän Kanta-Hämeen autosuunnistussarjan tämän vuoden avauskisan järjestää Riihimäen Urheiluautoilijat keskiviikkona 14. toukokuuta. Sarja-avauksen lähtö ja maali on Riihimäellä Lasin koululla (Tehtaankatu 27).

Kanta-Hämeen AS-sarja lähti liikkeelle Hämeenlinnassa Autourheilukerhon osastojen välisistä suunnistus- ja tarkkuusajoista (ST), joita ajettiin Hämeenlinnan lisäksi Hauholla, Iittalassa ja Turengissa.

1970-luvulle tultaessa sarja alkoi laajeta, kun mukaan tuli HAUK:n naapuriseuroja. Sarjan aloittajaseura on nykyään jo historiaa, sillä hämeenlinnalaisseurat HAUK ja Hämeenlinnan UA yhdistyivät 2000-luvun alussa nimen Ahveniston Autourheilijat alle.

AS-sarja on vuosien saatossa laajentunut Hämeenlinnan naapurikuntiin, ja osakilpailuja on ollut kesästä riippuen 6–9. Sarjan kisat tiedetään tasokkaiksi AS-tapahtumiksi, mistä seurasi 1980-luvulla erikoinen ”ongelma”. Arki-iltakisat keräsivät parhaimmillaan lähes sata kilpailijaparia, joten ne venyivät seuraavan vuorokauden puolelle.

Riihimäen UA:n lisäksi tämänvuotisen sarjan osakilpailujärjestäjinä ovat Forssan SUA (20.5.), Valkeakosken-Toijalan SUA (29.5.), Turengin AUK (3.6.), Hyvinkään UA (12.8.), Lopen UA (19.8.), Ahveniston AU (29.8.), Tervakosken UA (2.9.) ja Lammin UA (9.9.).

Autosuunnistus on yksi edullisimmista autourheilumuodoista, onnistuuhan sen aloittaminen vaikka perheen ykkösautolla. Koska kartturilta ei vaadita ajokorttia eikä hänelle ole asetettu alaikärajaa, laji sopii myös perheharrastukseksi.

Sarjassa kilpaillaan neljässä luokassa (E, C, B ja MA), ja kunkin kilpailijan pisteisiin lasketaan hänen kuusi parasta suoritustaan. Osanottajilta ei edellytetä minkään autourheiluseuran jäsenyyttä, ja aloittelijoiden E-luokka on tarkoitettu pareille, joilla ei ole aiempaa AS-kokemusta.

E-luokassa karttamaksu on vain 10 euroa/pari/kilpailu. Erillistä sarjamaksua tai emit-ajanottoleimasimen vuokraa ei peritä. Kutakin alle kaksi tuntia kestävää harjoitusajoa edeltää lähtöpaikalla pieni aloittelijakoulutus.

AS-sarjasta löytyy lisätietoa ja ilmoittautumislinkit kisoihin AS-sivustolta autosuunnistus.net. (HäSa)

Asiasanat