fbpx
Uutiset

Kanta-Hämeen kallioissa lupaavia mineraaliesiintymiä

Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) kaksi vuotta jatkunut Hämeen vulkaniittivyöhykkeen mineraalivarojen kartoitus saanee jatkoa.

Varsinkin Tammelassa ja muualla Hämeenlinnan ja Forssan välisellä seudulla on tehty lupaavia malmilöytöjä. Tutkimuksia on tehty myös Hattulassa.

– Meneillään on iso hanke, jossa käydään läpi koko Kanta-Hämeen malmipotentiaalia. Loppuraportin piti valmistua tänä vuonna, mutta hankkeelle on anottu kaksi vuotta lisäaikaa koska on käynyt selväksi, että tutkimuksia kannattaisi jatkaa. Kairausten perusteella on löytynyt lukuisia paikkoja, joissa voisi olla metalleja, kertoo GTK:n erikoistutkija Pekka Sipilä.

Kallioperäkartat tälle vuosituhannelle

Tuloksia viime kesänä Kanta-Hämeessä tehdyistä koekairauksista ei vielä ole saatu.

– Hämeen tutkiminen on jäänyt pitkään hieman vähemmälle, mutta siellä on mielenkiintoisia kiviä, Sipilä sanoo.

Tutkimusten yhteydessä on myös päivitetty Kanta-Hämeen maaston kallioperäkarttoja.

– Ne ovat 50 vuotta vanhoja karttoja. Täytyy sanoa, että vanhat parrat ovat aikoinaan tehneet hyvää työtä, mutta nykyisen tietämyksen perusteella kallioperäjohteet saadaan paremmin selville, toteaa Sipilä.

Lupaavakin löytö odottaa pitkään

GTK:n rooli on etsiä mm. koekairauksin lupaavia alueita. Mikäli esiintymä on potentiaalinen ja hyödynnettävissä, työ- ja elinkeinoministeriö järjestää kansainvälisen tarjouskilpailun.

Yksi Kanta-Hämeen pitkään tunnetuista esiintymistä on Tammelan seudun litium-esiintymä, jonka on varannut kanadalaisomisteinen Tammela Minerals oy. Suomessa on tehty kaivosalan lupaviranomaisen Tukesin mukaan sadoittain ulkomaalaisomisteisten yhtiöiden tekemiä valtaus- ja etsintälupahakemuksia. Suurin osa niistä on Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Tukes arvioi, että uusia kaivoksia avautuu Suomeen keskimäärin yksi vuodessa seuraavan vuosikymmenen ajan. Pekka Sipilä ei lähde arvioimaan edellytyksiä varsinaisen kaivostoiminnan aloittamiseen Kanta-Hämeessä.

– Ei voi sanoa, ettei Kanta-Hämeeseen voisi tulla vielä joskus kaivosta. Siihen saattaa kuitenkin mennä vuosikymmeniä. (Häsa)

Menot