Uutiset

Kanta-Hämeen kylät kehittävät Kenian ekomatkailua

-Me haluamme olla kuten muutkin ihmiset, selvittää nuori majimotolainen mies ekomatkailuhankkeen merkitystä kylälleen.
Kantahämäläinen Linnaseutu ry kehittää Maji Moton kylää kolmatta vuotta Länsi-Keniassa. Kylän kehittämiseen saadaan rahaa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoista. Kylä on hyvin köyhä, ja matkailuhanke on luonut toivoa paremmasta huomisesta.

-Linnaseutu ry:llä on asiantuntijarooli ja se kokoaa hankeverkoston, sanoo kumppanuushankkeen johtaja, Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksikön lehtori Väinö Turpeinen.
Turpeisen mukaan hanke on lähtenyt liikkeelle ennen kaikkea toimivista henkilösuhteista.

Kehitysideat syntyvät kyläläisiltä itseltään. Heillä ei toistaiseksi ole kokemusta turismista – valkoihoiset tunnetaan vain hankkeessa mukana olevien ihmisten kautta. Kenialaiset ovat hyviä isäntiä: turistin hyvinvoinnin eteen ollaan valmiita uhraamaan paljon. Matkailijoista ollaan kiinnostuneita, mutta ei tunkeilevan uteliaita.

Hankkeen tuella joen töyräälle on rakennettu kaksi savimajaa, joihin mahtuu kolme matkalaista kumpaankin. Tätä suuremmista vierasjoukoista loput majoitetaan telttoihin. Yöpymismajoja rakennetaan lisää hankkeen edetessä.

-Seuraavaksi palvelut tuotteistetaan ja aloitetaan markkinointi, Turpeinen kertoo.

Määränpäässä täydellinen rauha

Maji Moton kylä sijaitsee Rift Valleyn laaksossa joen partaalla. Kylän nimi tarkoittaa kuumaa lähdettä. Veden sanotaan olevan terveysvaikutteista ja joen ansiosta suihkuihin riittää aina vettä.

Luonto on varsin karua, mutta alueella kasvaa sitrushedelmiä, mangoja ja banaaneja.

Kenian suuret nähtävyydet ovat lähellä. Suolaisella Bogoria-järvellä viihtyvät flamingot, ja järvellä on kuumia lähteitä.

Makealla Baringo-järvellä lepäilee laumoittain krokotiilejä ja virtahepoja, ja järvi on erityisen kuuluisa runsaasta linnustostaan. Kylän vierestä kulkee Safari-rallin reitti.

Myös kylässä voi harrastaa. Tugen-heimon miehet opettavat mielellään keihäänheittoa liikkuvaan maaliin, ja jousipyssyllä osaavat ampua paikalliset naisetkin. Majoitustilojen viereen rakennetussa perinnekylässä pidetään työnäytöksiä. Iltaisin viihdyttävät paikalliset tanssijat.

Kylän on mahdollista tarjota nykyturistille myös kaikkein vaikein asia: täydellinen rauha. Kylässä ei ole puhelinverkkoa eikä sähköä.

Eija Laitinen

Päivän lehti

25.1.2020