Uutiset

Kanta-Hämeen lukiot keskitasoa

Lukioiden rankkausta arvostellaan yksipuolisuudesta

Kanta-Hämeen alueen lukiot sijoittuivat MTV3: n tutkimuksessa perinteisesti syvään keskitason riviin. Hämeen edustajistosta korkeimmalla kipusi Hausjärven lukio, joka komeilee listan sijalla 105. Hämeenlinnan lyseon lukio pääsi sijalle 107.

Korkeimmalle MTV3:n rankkauksessa nousi helsinkiläinen Ressun lukio, toiseksi sijoittui Helsingin suomalainen yhteiskoulu ja pronssille ponnisti Helsingin ranskalaissuomalainen koulu.

Lukioiden välinen rankkaus ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella ei tyydytä kaikkia. Hämeenlinnan opetustoimen pedagoginen suunnittelija Tapani Räikkä kritisoi opiskelijoiden listausta paremmuusjärjestykseen ylipäätään.

– Tällainen rankkaaminen ei ole kaiken kaikkiaan kovin hedelmällinen tapa tutkia opiskelua, mutta niin vaan tehdään.

Räikän mukaan tulisi kiinnittää huomiota siihen, millainen aines tulee lukioon sisään ja millainen astuu ulos.

– Tästä tutkimuksesta näkyy vain lopputulos, ei lainkaan se millainen opiskelijoiden kehitys on ollut.

Kaurialan lukion vs. rehtori Arja Aalto-Laaksonen suhtautuu myös hieman varauksellisesti tutkimustulokseen.

– Tämä on yksi tapa tehdä lukioiden välisiä vertailua, mutta ei mitenkään ainoa ja oikea. Kouluilla on muitakin tehtäviä kuin huippujen arvosanojen tuottaminen, Aalto-Laaksonen muistuttaa.

– Suorituksia ei voi yhtämitallisesti mitata, tutkimuksen tulisi olla paljon analyyttisempi, jotta todellinen vertailu olisi mahdollista.

Arja Aalto-Laaksonen huomauttaa, että koulujen merkitys elämäntaitojen opetuksessa unohdetaan rankatessa lukioita hyviin ja huonoihin.

– Näissä tutkimuksissa punnitaan vain yksi hyvin rajallinen osa-alue opintoja. Sosiaaliset taidot ja oma kehittyminen jäävät sen jalkoihin.

Hämeen seudulla lukioiden välillä ei Arja Aalto-Laaksosen mukaan hurjempaa kilpailua.

MTV3:n tutkimus voi vaikuttaa osaltaan tiettyjen lukioiden suosioon alueellisesti. Arja Aalto-Laaksonen toivoo, että opiskelijat ja heidän vanhempansa suhtautuisivat tutkimukseen pienellä varauksella.

– Helsingin tietyt lukiot ovat aina vetäneet kiitettävien arvosanojen oppilaita. Kummahan se olisi, jos tämä ei näkyisi myös tällaisen tutkimuksen tuloksissa!

– Toivottavasti nämä tutkimukset eivät nyt yksipuolisuudellaan synnytä vääränlaisia mielikuvia kouluista.

Kanta-Hämeen lukioista häntäpäähän sijoittui Tervakosken lukio (407.). Tämän edelle listalla nousivat Hämeenlinnan yhteiskoulun lukio (131.), Kaurialan lukio (154.), Riihimäen lukio (155.), Parolan lukio (172.), Forssan lukio (219.), Turengin lukio (259.), Lopen lukio (304.) ja Lammin lukio (395.).

Mainos